wtorek, 25 marca 2014

kotlety z kurczaka i jajek

Są dobrym sposobem na spożytkowanie mięsa pozostałego z rosołu. Tanie, syte, a przede wszystkim pyszne, koniecznie z jakimś ulubionym sosem :)


  • 3 ugotowane udka z kurczaka
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 jaja
  • pęczek szczypiorku, pietruszki lub koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • ewentualnie słodka lub szczypta ostrej papryki
  • bułka tarta do panierunku
  • ulubiony sos

Mięso obrać od kości. Następnie zmielić razem z jajami na twardo.
Szczypior i cebulę posiekać, czosnek przepuścić przez praskę.
Wszystko wymieszać, wbić dwa jaja, dodać przyprawy, wymieszać ponownie. Formować standardowe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto.

Kotlety podałam z sosem czosnkowo - koperkowym na bazie jogurtu greckiego.

Rada: Cebulę można sobie wcześniej podsmażyć, nada kotletom ciekawego smaku.



7 komentarzy:

  1. Ewuniu, bardzo dobry i praktyczny i smaczny pomysł na kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz... wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo takie kotlety lubię, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz świetne przepisy,skorzystam z niejednego,dziękuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Angelika Kiedyng4 czerwca 2015 18:50

    Nasza wersja była bez sosiku ale za to z podsmażaną cebulką;)Pyszne,po prostu pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pycha z cebulką, Angeliko, ogromnie się cieszę, że smakowały i dziękuję Ci bardzo ! :-**

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)