czwartek, 27 marca 2014

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Jest bardzo smaczna, niedroga i mega sycąca, bardzo nam smakowała, polecam :)




1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków
1 duży por
1 strąk czerwonej papryki
2 – 3 ząbki czosnku
1 duża cebula
150 gramów wędzonego boczku
300 ml śmietanki słodkiej 12 %
2 jaja
100 gramów sera żółtego
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
słodka i ostra papryka

Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki.
Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia.
Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko.
Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatałowej, obie papryki wg upodobań.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę  zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.



7 komentarzy:

  1. Oj chyba skorzystam dziś z przepisu wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje - już dawno nie jadłam zapiekanek ziemniaczanych.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypasiona zapiekanka i jaka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznosci serwujesz Ewuniu...uwielbiam takie zapiekanki :-))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowo, wiosennie i smacznie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie połączenia, no i wygląda ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)