tag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post8677073802109245408..comments2024-03-18T16:16:03.784+01:00Comments on z cukrem pudrem: szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)Ewa Khttp://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-59585061781245312732016-11-25T20:57:09.235+01:002016-11-25T20:57:09.235+01:00warto, warto, wystarczy potem spróbować i już się ...warto, warto, wystarczy potem spróbować i już się wie :), pozdrawiam i powodzenia !Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-1535384979707781462016-11-25T20:45:21.237+01:002016-11-25T20:45:21.237+01:00Dopiero zaczynam,żona mnie namówiła,ale coś w tym ...Dopiero zaczynam,żona mnie namówiła,ale coś w tym jest.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-13948032293862390142016-11-19T09:57:35.983+01:002016-11-19T09:57:35.983+01:00wiem, że podobno można kupić osłonki termokurczliw...wiem, że podobno można kupić osłonki termokurczliwe, chyba na allegro i parzyć normanie w garnku, ale nie próbowałam nigdy, uważam, że jednak warto zainwestować w szynkowar (ok 80 zł)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-13797595616225481442016-11-18T22:28:12.799+01:002016-11-18T22:28:12.799+01:00 jak zrobic taka dobra szyneczke jak sie nie ma sz... jak zrobic taka dobra szyneczke jak sie nie ma szynkowara :( ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-75658578524637419812016-09-30T15:55:24.600+02:002016-09-30T15:55:24.600+02:00Dziekuje i pozdrawiam serdecznie. O rezultacie po...Dziekuje i pozdrawiam serdecznie. O rezultacie powiadomie.paAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04109981092696330345noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-1240097131091269572016-02-29T16:46:21.370+01:002016-02-29T16:46:21.370+01:00Widziałem szynkowary, które mają dodatkową przekła...Widziałem szynkowary, które mają dodatkową przekładkę poza wieczkiem odciskowym. Możesz wtedy w dwóch odrębnych woreczkach robić dwie różne wędliny jednocześnie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-41728329460940502992016-01-18T23:44:34.003+01:002016-01-18T23:44:34.003+01:00Dzięki za te wszystkie odpowiedzi.Mięsko już wymie...Dzięki za te wszystkie odpowiedzi.Mięsko już wymieszane z solą.Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-27183018204920341862016-01-18T15:33:11.952+01:002016-01-18T15:33:11.952+01:00daję mniej soli, bo uważam, że w większej ilości n...daję mniej soli, bo uważam, że w większej ilości nie czuć nic w tej wędlinie tylko sól, jak w sklepowej.. Jeśli chodzi o rozbijanie każdego kawałeczka, taki sposób jest lepszy, bo dokładniejszy i z większym wyczuciem<br />1. Szynkowar wstawiamy już do nagrzanej wody do 75 - 80 st.<br />2. Mam jeden termometr, podgrzewam wodę do powiedzmy 82 stopni, czekam około 10 minut, jeśli spada poniżej 75 st wtedy włączam gaz ponownie i znów doprowadzam do tej 80tki i tak w kółko.<br />3. Czas parzenia liczymy od osiągnięcia temperatury przez wodę, ja szynki wcale nie tykam, sugeruję się tylko temp. wody<br />4. Szynkę najlepiej studzić stopniowo, na przykład w temp pokojowej z otworzonym oknem, odradzam szok termiczny w stylu gorąca woda - a potem balkon.<br />5. Wędlina nadaje się do pożycia niby tydzień, ja jednak trzymam się 5 dni, jeśli wiem, że nie zdążymy w tym czasie, zamrażam. W lodówce trzymamy wędlinkę pod przykryciem, np z folii aluminiowej by nie obsychała<br />6. Trzeba się trzymać tego, że w tej objętości szynka musi być sprasowana i ściśnięta spręzyną, inaczej kawałki będą się rozpada i będzie kicha.<br />7. Nie próbowałam, ale powinno się udać bez problemów, ciekawy pomysł :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-6485409217649839692016-01-18T14:30:48.903+01:002016-01-18T14:30:48.903+01:00No i się zaczęło... Szynkowar już czeka umyty w go...No i się zaczęło... Szynkowar już czeka umyty w gotowości. Półtora kilograma piersi kurczakowej w lodówce też już leży. Mam chyba wszystko poza pewnością, że wyjdzie, że zjemy zanim się zepsuje itp<br />Patrząc na innych stronach widzę,że stosunkowo mało dodajesz soli peklowej. W innych przepisach było 2-3 łyżeczki...<br />Czy nie łatwiej byłoby najpierw potraktować mięso tłuczkiem a dopiero później je pokroić niż tłuc ileś tam kawałeczków? Pytam tak z ciekawości ale bardziej interesuje mnie:<br />1. Szynkowar z zawartością wstawić do zimnej wody czy już takiej mającej 75-80 stopni?<br />2. W jaki sposób utrzymujesz temperaturę wody? Masz dwa termometry? Do szynowara osobny i drugi do wody?<br />3. Czas parzenia liczy się od osiągnięcia odpowiedniej temperatury przez wodę czy przez szynkę w szynkowarze?<br />4. Po wyjęciu szynkowara z wody studzić szybko (np. przez wystawienie na balkon)czy raczej powoli trzymając w mieszkaniu.<br />5. Jak długo taką wędlinę mona jeść bez ryzyka zatrucia się i bez szwanku dla jej walorów smakowych?<br />6. Czy w szynkowarze można robić mniejszą ilość wędliny?<br />7. Próbowałaś parzyć równocześnie np. dwie mniejsze szyneczki w jednym szynkowarze, w dwóch osobnych woreczkach? <br />Na razie tyle ale nie obiecuję, że to już wszystkie pytania ;-)Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-31727742894573118822016-01-18T07:42:46.852+01:002016-01-18T07:42:46.852+01:00w fazie początkowej szynkowar z mięsem wstawiamy j...w fazie początkowej szynkowar z mięsem wstawiamy już do wody, która uzyskała swoją docelową temperaturę, coś jak jak ciasto do nagrzanego już piekarnika, jeden termometr wystarczy do kontrolowania wody (bo mięsa już nie trzeba), nie wbijamy termometru do mięsa w czasie parzenia tylko kontrolujemy samą temp. wody, to jest wystarczające, utrzymuję stałą temp. po prostu sprawdzając mniej więcej co 10 minut, troszkę to upierdliwe, ale najskuteczniejsze, po upływie czasu parzenia szynkowa najlepiej od razu wyjąć z wody, ostudzić do temp. pokojowej, otworzyć pokrywkę (chodzi o otworzenie pokrywki, ale zostawienie nasadki) i włożyć do lodówki, jeśli na balkonie mamy temperaturę nie na minusie, jak dziś to lepiej nie wystawiać na balkon tylko do lodówki, bo na balkonie od razu się zamrozi i potem jak już się odmrozi to nie będzie można szynki ponownie zamrozić, szynkę można bez problemów mrozić, ale tylko raz, czyli nie można raz odmrozić, żeby potem za jakiś czas ponownie zamrozić (niebezpieczne bakterie jak w przypadku każdej mrożonki)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-17231160842320049012016-01-17T22:43:36.835+01:002016-01-17T22:43:36.835+01:00Szynkowar jest już u mnie i może jutro nabędę drog...Szynkowar jest już u mnie i może jutro nabędę drogą kupna te kurczakowe piersi i poczynię wstępne przygotowania do w.w szyneczki. Zastanawia mnie czy później mięso w szynkowarze wstawić do zimnej wody czy do takiej już podgrzanej?<br />Potrzebuję drugi termometr, żeby kontrolować temperaturę wody?<br />Wbijasz w mięso termometr w czasie parzenia? Jak utrzymujesz stałą temperaturę wody?<br />Po upływie określonego czasu studzić powoli, naturalnie czy może wystawić na balkon? <br />Nie wiem czy zdążymy zjeść całą szynkę zanim się zepsuje ... Można zrobić mniej albo zamrozić część po wystudzeniu?Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-9400441906650888602016-01-10T20:50:41.099+01:002016-01-10T20:50:41.099+01:00szynkowar jest superowy, mam identyczny, właśnie t...szynkowar jest superowy, mam identyczny, właśnie ten przepis będzie najlepszy na początek, pytaj i się nie przejmuj, chętnie pomogę :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-56904118304641255052016-01-10T20:20:08.824+01:002016-01-10T20:20:08.824+01:00Kupiłam przed chwilą taki: http://allegro.pl/show_...Kupiłam przed chwilą taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=5647296226<br />Teraz czekam niecierpliwie na dostawę. Pewnie będę zaraz mieć 100 pyta do... ;-) Jaki przepis dla początkującego domowego wędliniarza polecasz?Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-2762029564394688112015-12-13T22:31:22.249+01:002015-12-13T22:31:22.249+01:00Dzięki za szybką odpowiedź :-)Dzięki za szybką odpowiedź :-)Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-79308212575650846032015-12-13T21:16:48.313+01:002015-12-13T21:16:48.313+01:00zakup szynkowaru to świetny pomysł, u mniej jest w...zakup szynkowaru to świetny pomysł, u mniej jest w użyciu praktycznie non stop, bo te sklepowe wędliny są właśnie takie piszesz ://, polecam szynkowar firmy Biowin, na pewno jest parę aukcji na allegro, często na jednej aukcji do szynkowaru dołączone są woreczki i termometr co bardzo upraszcza sprawę, bo za jednym zakupem można nabyć kompletny osprzęt, a i jeśli chodzi o pojemnośc to używam szynkowaru na 1,5 kg wsaduEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-83709848903651984232015-12-13T20:47:25.502+01:002015-12-13T20:47:25.502+01:00Waham się pomiędzy niejedzeniem mięsa w ogóle, a p...Waham się pomiędzy niejedzeniem mięsa w ogóle, a próbowaniem nowych przepisów...Taki ze mnie niezdecydowany człowiek. Biorąc pod uwagę fakt, że wolę domowe pieczone mięso (szynka lub schab ewentualnie pieczony filet z indyka)od kupnych tłustych, obślizgujących się szynek ze sklepu co jakiś czas piekę mięsko, żeby mąż miał co do kanapek wkładać. Trafiłam tutaj i oczy ze zdziwienia otwieram coraz szerzej na widok tych ładnych wędlinek. I co? I teraz zapragnęłam mieć szynkowar, żeby móc sprawdzić się w produkcji domowych szyneczek :-:) Możesz polecić jakiś niedrogi, prosty szynkowar?Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-19113178338942608172015-01-26T10:56:43.654+01:002015-01-26T10:56:43.654+01:00to wszystko zalezy od wyrobienia i żelatyny, dokła...to wszystko zalezy od wyrobienia i żelatyny, dokładnie, Pani Ewelinko, łyżeczki żelatyny dobrze jest dać z górką, ja używam z Gellwe, mięso najlepiej wyrabiać około 5 minut, musi stac się bardzo mocno klejące, można też jeszcze bardziej je rozbić, będzie łatwiej sklejalne, najważniejsze, że smakuje :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-11698122065657292502015-01-26T10:41:25.069+01:002015-01-26T10:41:25.069+01:00Witam Pani Ewo! Robiłam tą szyneczkę i jest bardzo...Witam Pani Ewo! Robiłam tą szyneczkę i jest bardzo dobra ale mam jeden problem; pierwszego dnia kroiła się bardzo dobrze ale już następnego zaczęła się kruszyć i nie wiem dlaczego, może za krótka ją wyrabiałam? To był mój pierwszy wyrób w szynkowarze. Pozdrawiam Ewelina Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-19501074075325359242015-01-17T10:08:15.612+01:002015-01-17T10:08:15.612+01:00tak, 24 godziny po włożeniu do woreczka i szynkowa...tak, 24 godziny po włożeniu do woreczka i szynkowaru, tak mam szynkowar z Biowinu na 1,5 kg wsadu, mnie się właśnie już też przejadły :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-11808725237347439112015-01-17T10:01:21.894+01:002015-01-17T10:01:21.894+01:00Czyli po włożeniu do woreczka i szynkowara do lodó...Czyli po włożeniu do woreczka i szynkowara do lodówki i dopiero parzyć ? Masz szynkowar Biowinu 😉 zrobię, bo mielonki nam się znudziły ☺Anonymousnoreply@blogger.com