wtorek, 17 września 2013

naleśniki pełnoziarniste z serem i śliwkowym musem

Sezonowa odmiana klasycznych naleśników :)





  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • cukier do smaku (dałam 4 kopiaste łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mus śliwkowy :
  • 0,6 kg śliwek
  • cukier do smaku (dałam 2 łyżki)
  • cynamon (opcjonalnie)

Z mąki, jaj, ekstraktu, mleka zmiksować ciasto o konsystencji śmietany, usmażyć naleśniki.
Śliwki pogotować przez 20 minut, następnie zmiksować, dodać cukier i cynamon (opcjonalnie).
Ser dokładnie pognieść, dodać cukry, wymieszać.
Twarogiem smarować naleśniki, zawijać w ruloniki, polewać musem śliwkowym.



3 komentarze:

  1. Ten mus wygląda świetnie! Zjadłabym takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, mus bardzo fajnie pasował do sera, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!! Uwielbiam naleśniki z serem, a taki kwaskowaty mus musi idealnie pasować :) pozdrariam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)