środa, 5 marca 2014

kurczak w sosie czosnkowo - ziołowym

Do sosu możemy dodać ulubione zioła, obiad błyskawiczny i smaczny.


  • 2 filety z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na 3 części, podsmażamy razem z kurczakiem na oleju, następnie całość zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Z mąki i masła formujemy kuleczkę, wrzucamy ją do sosu i podgrzewając mieszamy, dopóki sos się nie zagęści, ewentualnie doprawiamy i podajemy. Danie świetnie smakuje z ryżem z warzywami i ogórkiem konserwowym.



4 komentarze:

  1. Cudowny obiad, lubię takie kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Ewo!
    Muszę powiedzieć,że dobry jest ten kurczak. Dzisiaj robiłam na obiad i bardzo nam smakował. Zrobiłam z dwóch piersi, ale co to dla nas! Tak nam smakowało,że jutro powtórka z rozrywki!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, cieszę się bardzo :D, dziękuję ! :-*

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)