sobota, 27 grudnia 2014

placuszki z serka wiejskiego

Błyskawiczne śniadanie lub kolacja. Świetne zarówno na ciepło jak i kiedy przestygną, bardzo nam smakowały. Zdecydowaną zaletą w tym przypadku jest również to, że 1 paczuszką serka wiejskiego nakarmimy parę osób :)
Porcja na około 7 - 8 sztuk.






200 gramów serka (razem ze śmietanką)
2 jaja
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru z wanilią
2 szczypty proszku do pieczenia
szczypta soli
ulubione dodatki



Jaja, śmietankę odlaną z serka, mąkę, proszek, cukier waniliowy i sól miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia składników, następnie wsypujemy serek i mieszamy delikatnie łyżką.
Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje masy ( 1 około 1 - 1,5 kopiastej łyżki masy). Smażymy na złoto z obu stron, odsączamy z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym.
Spożywamy z ulubionymi dodatkami lub po prostu z cukrem pudrem :)




13 komentarzy:

  1. Podobne placuszki jadłem na Ukrainie - są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczne uwielbiam takie placuszki

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham to co da się zrobić szybko. A placuszki wyglądają znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym jeszcze dodała płatki owsiane wcześniej chwilę namoczone i banana, super energeryczne śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam zjadłam pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))), super, dziękuję za wieści, pozdrawiam serdecznie, Ewa

      Usuń
  6. Zrobiłam. Super placuszki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre potwierdzam. Ja zrobilam sobie z dzemem brzoskwiniowym pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. No i mam pomysł na jutrzejsze śniadanie ;) dziękuje za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)