tag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post1213891395107592322..comments2024-03-18T16:16:03.784+01:00Comments on z cukrem pudrem: cytrynowiec wg Ewy (bez pieczenia)Ewa Khttp://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comBlogger93125tag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-59405117887813744072018-01-20T17:31:32.431+01:002018-01-20T17:31:32.431+01:00Cudowny przepis, ciasto jest przepyszne :)))
Mam ...Cudowny przepis, ciasto jest przepyszne :)))<br /><br />Mam tylko małą uwagę odnośnie czasu chłodzenia masy jogurtowej. Ja wstawiłam ją do lodówki zaledwie na kwadrans i jak się okazało to była słuszna decyzja, bo po tym czasie już całkowicie stężała. Gdyby masa leżała w lodówce dłużej bardzo ciężko byłoby ją rozsmarować.<br /><br />Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-71344943355703070002017-06-27T19:23:38.554+02:002017-06-27T19:23:38.554+02:00IDEALNE ciasto na upalne letnie dni,,,,do tej pory...IDEALNE ciasto na upalne letnie dni,,,,do tej pory nr 1 w moim domu była truskawkowa rozkosz bez pieczenia oraz bananowa randka.....teraz do listy moich NAJJJ NAJ dodaję cytrynowca,,,uwielbiamy pani ciasta,,a szczególnie te bez pieczenia)))gosiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-3330572244625694142017-04-03T00:03:30.040+02:002017-04-03T00:03:30.040+02:00nie, obie naraz w 200 mlnie, obie naraz w 200 mlEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-37364256490576122422017-04-02T22:15:10.255+02:002017-04-02T22:15:10.255+02:00Mam pytanie odnośnie galaretek, każdą galaretkę ro...Mam pytanie odnośnie galaretek, każdą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-39361636355975805862017-03-12T22:04:22.950+01:002017-03-12T22:04:22.950+01:00z firmy Tymbarkz firmy TymbarkEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-65978935640175706682017-03-12T21:32:44.802+01:002017-03-12T21:32:44.802+01:00Mam pytanie odnośnie przepisu, ten sok pomarańczow...Mam pytanie odnośnie przepisu, ten sok pomarańczowy to jaki Pani użyła? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03990591499756732613noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-48993955875612741012017-03-12T21:31:20.434+01:002017-03-12T21:31:20.434+01:00Mam pytanie odnośnie przepisu, a ten sok pomarańcz...Mam pytanie odnośnie przepisu, a ten sok pomarańczowy to jaki Pani użyła? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03990591499756732613noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-82023065266302375122016-06-13T18:18:20.968+02:002016-06-13T18:18:20.968+02:00I weź tu człowieku siedź spokojnie jak tu takie cu...I weź tu człowieku siedź spokojnie jak tu takie cudeńka przed oczyma!!!!! Nie ma innej opcji JUTRO ROBIĘ! ;)Me_xDnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-80537478777175122202016-06-10T13:29:49.772+02:002016-06-10T13:29:49.772+02:00Ciasto sprawdzone jest super. Jutro urodziny córun...Ciasto sprawdzone jest super. Jutro urodziny córuni znowu się popiszę czymś wyjątkowym a przede wszystkim smacznym. Dziękuję za przepis :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-10608201809145831232016-03-28T21:46:29.703+02:002016-03-28T21:46:29.703+02:00trzymam kciuki za ten krem, żeby tym razem się uda...trzymam kciuki za ten krem, żeby tym razem się udał idealnie, serdeczności !Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-79216089801951743332016-03-28T21:22:38.375+02:002016-03-28T21:22:38.375+02:00Ojej, bardzo mi miło, naprawdę! :) Zapomniałam jes...Ojej, bardzo mi miło, naprawdę! :) Zapomniałam jeszcze dodać, że w świetny sposób sformułowała Pani przepis. Krok po kroku, nie omijając żadnego szczegółu - bardzo cenię sobie takie podejście do czytelnika! W wolnym czasie (czyt.: wakacje) na pewno zacznę regularnie odwiedzać Pani bloga. ;) I oczywiście pochwalę się, jak przebiegła kolejna próba wykonania "warzącego się kremu". :D Jestem pewna, że z Pani wskazówkami w końcu sobie poradzę. Również pozdrawiam!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-35534574760160794752016-03-28T19:09:26.836+02:002016-03-28T19:09:26.836+02:00Komentarz przeczytałam 3 razy, tak bardzo mi się s...Komentarz przeczytałam 3 razy, tak bardzo mi się spodobał, poprawna polszczyzna, lekkie pióro i oczywiście trafne spostrzeżenia zachwyciły mnie dogłębnie ! Tak rzadko można spotkać w sieci ładnie sformuowane opinie. Wracając do ciasta to faktycznie szybciutko zgęstniał, u mnie trwało to chyba ze dwa razy dłużej, może faktycznie to kwestia galaretki i zlania odcieku z jogurtu, a może chłodzenia lodówki (zauważyłam, że moja lekko "Swiruje" w tej materii z biegirm lat ://). Cieszę się, że ciacho smakowało i pozdrawiam serdecznie !Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-61690835568853848742016-03-28T16:53:26.137+02:002016-03-28T16:53:26.137+02:00Pani Ewo! Cytrynowiec okazał się być nie tylko pys...Pani Ewo! Cytrynowiec okazał się być nie tylko pyszny, ale też przyjemny w przygotowaniu. Budyń ugotowany na soku bardzo ładnie dał się rozsmarować i łatwo uformował równą taflę. A podczas przygotowania w całym domu roznosił się przyjemny aromat. :) Masa na bazie jogurtu naturalnego również jest bardzo dobra (uwielbiam ciasta z takim kwaśnym posmakiem!), choć muszę przyznać, że u mnie zrobiła się ona gęsta po... około 15 minutach? Nie byłam na to przygotowana, więc przytrzymałam ją ciut za długo w lodówce (może to dlatego, że dodałam bardziej gęstą galaretkę i usunęłam wodę, która oddzieliła się na górze opakowania z jogurtem?) ale i tak dała się całkiem ładnie rozsmarować. Muszę przyznać, że zawsze byłam dość sceptycznie nastawiona do kremów na bazie jogurtów, ale ten przepis przekonał mnie, że moje obiekcje były zupełnie bezpodstawne. Delicje ułożone na powierzchni ciasta czynią je bardzo efektownym. Super przepis, gratuluję wyobraźni!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-74310173231044776472016-03-23T17:27:36.917+01:002016-03-23T17:27:36.917+01:00Wzajemnie! :)Wzajemnie! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-33927858763283560302016-03-23T17:20:08.607+01:002016-03-23T17:20:08.607+01:00pewnie, super, czekam na wieści i życzę Wesołych i...pewnie, super, czekam na wieści i życzę Wesołych i smacznych Świąt :))Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-45624168104254165552016-03-23T16:56:49.780+01:002016-03-23T16:56:49.780+01:00Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi na wszystkie...Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Podczas świąt dam znać, jak nasze wrażenia odnośnie cytrynowca. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-20372290281453731812016-03-23T16:41:25.798+01:002016-03-23T16:41:25.798+01:00nie ma sprawy :))), płynną czekoladą miksuję na na...nie ma sprawy :))), płynną czekoladą miksuję na najszybszych obrotach, ale krótkoEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-14192972412524782842016-03-23T15:57:51.102+01:002016-03-23T15:57:51.102+01:00Rozumiem. Ostatnie pytanko i już Pani nie męczę. :...Rozumiem. Ostatnie pytanko i już Pani nie męczę. :) Czekoladę lepiej wymieszać z masą mikserem czy po prostu łyżką?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-21529600354163207412016-03-23T15:53:21.984+01:002016-03-23T15:53:21.984+01:00tak, dokładnie, śmietankę wlewamy do mascarpone, u...tak, dokładnie, śmietankę wlewamy do mascarpone, ubijamy, ale nie za długo, do zgęstnienia, bo jak będzie zbyt długo ubijana to potem śmietanka się zwarzy po miksowaniu razem z czekoladą, śmietanfixu nie trzeba, jeśli krem ma dobre proporcje i po przygotowaniu ma dobrą konsystencjęEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-36297551298368646712016-03-23T15:47:53.087+01:002016-03-23T15:47:53.087+01:00Hmm... Płynną śmietankę należy zmieszać z mascarpo...Hmm... Płynną śmietankę należy zmieszać z mascarpone i razem ubijać? Powinnam użyć jakiegoś śmietan - fixu?<br />Bardzo dziękuję za cenne rady! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-84041321415156531382016-03-23T15:38:34.836+01:002016-03-23T15:38:34.836+01:00taką masę robiłam raptem ze 3 razy, najpierw ubija...taką masę robiłam raptem ze 3 razy, najpierw ubijałam zimne mascarpone z zimną śmietanką do zgęstnienia, zostawiałam poza lodówką by się ogrzało, potem dodawałam czekoladę rozpuszczoną w kąp. wodnej, przestudzoną do temp pokojowej, cały widz polega na tym by mieszane masy miały taką samą temp., jeśli śmietanka z mascarpone będzie zimniejsza czekolada się zwarzy i tu nie ma bata, no i jeszcze jedno, nie oszczędzać na porządnej białej czekoladzie, polecam z WedlaEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-27736524979278745792016-03-23T14:49:45.863+01:002016-03-23T14:49:45.863+01:00Dziękuję bardzo. Czy mogłabym mieć jeszcze jedno p...Dziękuję bardzo. Czy mogłabym mieć jeszcze jedno pytanie, niezwiązane z przepisem? Potrzebuję porady nieco bardziej doświadczonej osoby dot. masy z mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady. Czy próbowała Pani kiedyś coś podobnego wykonać? Mimo że jest pyszna, mi udało się ją zrobić tylko raz. W kilku innych przypadkach się zwarzyła. Czy ma Pani pomysł, co mogę robić źle? W jakiej kolejności powinnam łączyć ze sobą składniki? Jaką powinny mieć temperaturę? Jak często mieszać? Już naprawdę brakuje mi pomysłów, bo jeśli dodaję czekoladę (roztopiona bez dodatku masła) do śmietany, momentalnie robią się grudki, bo czekolada zastyga. A warzy się, gdy dodaję czekoladę do złączonej śmietanki i mascarpone. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-91003603133674905722016-03-21T23:48:24.416+01:002016-03-21T23:48:24.416+01:00masa wyjdzie równie dobra i się zagęsci, jednak tr...masa wyjdzie równie dobra i się zagęsci, jednak trzeba będzie na to nieco dłużej poczekać, pozdrawiam rownieżEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-32595315273315981672016-03-21T22:49:22.785+01:002016-03-21T22:49:22.785+01:00Dzień dobry!
Czy jeśli użyję zwyczajnych jogurtów ...Dzień dobry!<br />Czy jeśli użyję zwyczajnych jogurtów naturalnych (nie tych z serii gęste) masa nie będzie za rzadka?<br />Pozdrawiam. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-61403668258263294822016-01-31T13:50:03.810+01:002016-01-31T13:50:03.810+01:00hahahahahaha, padłam :DD, najważniejsze, że w smak...hahahahahaha, padłam :DD, najważniejsze, że w smaku ok, pozdrawiam gorąco :DEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.com