tag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post1237824221883261124..comments2024-03-18T16:16:03.784+01:00Comments on z cukrem pudrem: ciasto "Diabełek"Ewa Khttp://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comBlogger38125tag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-89281965228505440762016-11-07T19:03:27.457+01:002016-11-07T19:03:27.457+01:00napisałam o tym we wstępie :)napisałam o tym we wstępie :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-46166859675564163132016-11-07T17:35:26.414+01:002016-11-07T17:35:26.414+01:00A dlaczego diabełek?A dlaczego diabełek?Kamilahttp://www.nobilia.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-38059190301228412062015-12-12T22:59:33.822+01:002015-12-12T22:59:33.822+01:00Zrobilam, myślę za prezentuje się się dobrze , jeś...Zrobilam, myślę za prezentuje się się dobrze , jeśli chodzi o smak to zdanie wśród gości podzielone... Jak dla mnie to wyglądem imponuje , smakowite ale bardzo syte....Ulahttps://www.blogger.com/profile/13700429095079483757noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-68608369525247113332015-12-06T10:43:20.828+01:002015-12-06T10:43:20.828+01:00mam nadzieję, że będzie smakował :)mam nadzieję, że będzie smakował :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-46581040067479043222015-12-06T08:36:53.771+01:002015-12-06T08:36:53.771+01:00Dziękuje za pomoc, za tydzień urodziny mojej córc...Dziękuje za pomoc, za tydzień urodziny mojej córci więc już niebawem spróbuje tego diabelsko pysznego torciku i dam znać ;)Ulahttps://www.blogger.com/profile/13700429095079483757noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-3649319387623383652015-12-05T22:53:04.923+01:002015-12-05T22:53:04.923+01:00biszkopt jasny:
5 jajek
6 kopiastych łyżek cukru
3...biszkopt jasny:<br />5 jajek<br />6 kopiastych łyżek cukru<br />3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej<br />2 łyżki mąki ziemniaczanej<br />1 łyżeczka cukru waniliowego<br />0,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br /><br />mały słoiczek nutelli (240 gramów)<br /><br />ciasto bakaliowe:<br />5 białek<br />3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych<br />70 gramów wiórków kokosowych<br />80 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)<br />2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej<br />0,5 szklanki cukru pudru<br />70 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach<br /><br /><br />masa budyniowa:<br />2 budynie waniliowe bez cukru (40 gramów)<br />8 łyżek cukru<br />250 gramów masła<br />3 szklanki mleka<br />2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej<br /><br />ciemny biszkopt:<br />5 jaj<br />4 łyżki mąki pszennej tortowej<br />6 łyżek cukru<br />2 płaskie łyżki ciemnego kakao<br />0,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br /><br />masa mascarpone:<br />350 - 400 gramów serka mascarpone<br />150 gramów białej czekolady<br /><br />dodatkowo:<br />5 łyżek ciemnego kakao<br /><br /><br />no i mamy ładne proporcje na wysokie ciacho na tortownicę 28 cm :)))<br />robimy dokładnie tak samo jak to mniejsze tylko wiadomo, zwiększamy proporcje do podanych, w razie pytań, jestem :)<br />koniecznie czekam na wieści jak smakowałoEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-47786824231548148292015-12-05T21:18:50.546+01:002015-12-05T21:18:50.546+01:00Bardzo proszę , czasem człowiekowi jest potrzebna ...Bardzo proszę , czasem człowiekowi jest potrzebna podpowiedz ;) jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to podaj te proporcje, dziękuje i pozdrawiamUlahttps://www.blogger.com/profile/13700429095079483757noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-31150430005998015532015-12-04T21:02:34.522+01:002015-12-04T21:02:34.522+01:00będzie za ubogo, wszystkie składniki razy 1,5 jak...będzie za ubogo, wszystkie składniki razy 1,5 jakby co, pomogęEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-66257311381819555202015-12-04T20:36:13.866+01:002015-12-04T20:36:13.866+01:00Jakie proporcje na tortownice 28 cm? Wystarcza te ...Jakie proporcje na tortownice 28 cm? Wystarcza te podane, czy będzie za ubogo....Ulahttps://www.blogger.com/profile/13700429095079483757noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-87244321253783447062015-11-22T11:18:36.249+01:002015-11-22T11:18:36.249+01:00tak, dokładnietak, dokładnieEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-86795374832541183472015-11-22T03:54:49.886+01:002015-11-22T03:54:49.886+01:00witam.jesli dobrze zrozumialam to nutela smaruje j...witam.jesli dobrze zrozumialam to nutela smaruje jSNY BISZKOPT?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-59771663138381516792015-06-16T17:52:07.532+02:002015-06-16T17:52:07.532+02:00Dzieki za pomoc pozdrawiamDzieki za pomoc pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-79386057175496027532015-06-16T16:43:52.203+02:002015-06-16T16:43:52.203+02:00a masę mascarpone też z 1,5 porcjia masę mascarpone też z 1,5 porcjiEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-32226350870104253112015-06-16T16:42:17.238+02:002015-06-16T16:42:17.238+02:00hmmmm, oba biszkopty z 4 jajek najlepiej, ciasto b...hmmmm, oba biszkopty z 4 jajek najlepiej, ciasto bakaliowe z 1,5 porcji, a masa budyniowa podwójna, tak będzie super, jakbyś miała kłopot z dokładnymi proporcjami, pomogęEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-24833679100965706522015-06-16T16:14:32.043+02:002015-06-16T16:14:32.043+02:00Ewo ciasto wyglada cudownie. Mam pytanko moja blas...Ewo ciasto wyglada cudownie. Mam pytanko moja blaszka ma wymiary 21x32 czy musze podwoic propocje czy wystarszy upiec wiekszy biszkopt? Twoje ciasta sa swietne nie wiem na ktore sie zdecydowacAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-47374395493618506792014-12-17T22:48:43.896+01:002014-12-17T22:48:43.896+01:00Kasiu, żeby upiec go w foremce 25x38 cm trzeba by ...Kasiu, żeby upiec go w foremce 25x38 cm trzeba by było podwoić proporcje, te, które są wymienione nawet nie wystarczą na kwadratową o boku 24 cm, tzn ciasto byłoby marnie niskie, a wiadomo wtedy efekt nie te co trzeba, jaką masz foremkę to coś wymyślimy ;-)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-85359206928309795392014-12-17T22:19:32.606+01:002014-12-17T22:19:32.606+01:00witam, czy można upiec w zwykłej formie ? proporcj...witam, czy można upiec w zwykłej formie ? proporcje składników byłyby dobre na jaką wielkośc foremki ? :) pozdrawiam Kasia ;) prosze o odp....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-50747716185157481972014-09-12T08:47:22.685+02:002014-09-12T08:47:22.685+02:00Nie, wypiekł się ale był twardy jak guma, za to bi...Nie, wypiekł się ale był twardy jak guma, za to biszkopt z kakao był pulchny, idealny.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-71519413760638207092014-08-27T11:34:04.803+02:002014-08-27T11:34:04.803+02:00co to znaczy "gumowaty", niedopieczony?co to znaczy "gumowaty", niedopieczony?Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-81814386760388105382014-08-27T10:31:19.543+02:002014-08-27T10:31:19.543+02:00Mój jasny biszkopt wyszedł trochę gumowaty.... Co ...Mój jasny biszkopt wyszedł trochę gumowaty.... Co mogło pójść nie tak? Dodam że temperatura piekarnika była ok...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-69031506323130704112014-05-14T14:48:59.337+02:002014-05-14T14:48:59.337+02:00Wygląda genialnie! Zapisuję, żeby je zrobić :)Wygląda genialnie! Zapisuję, żeby je zrobić :)Magda C.http://www.brulionspadochroniarza.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-70545447364890796142014-05-13T23:26:05.820+02:002014-05-13T23:26:05.820+02:00Irenko, miałam wenę twórczą w piątek o 2 nad ranem...Irenko, miałam wenę twórczą w piątek o 2 nad ranem :)))), na Dzień Mamy - idealne, całuję Kochana ! :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-31219792337150246742014-05-13T23:20:57.481+02:002014-05-13T23:20:57.481+02:00Coz za cudo Ewciu wyszlo znowu z Twoich genialnych...Coz za cudo Ewciu wyszlo znowu z Twoich genialnych raczek :))).... tak mnie kusi, zeby zrobic je na Dzien Mamy ... pozdrawiam cieplutko:))...Irena...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-28691829363689690472014-05-12T22:30:33.418+02:002014-05-12T22:30:33.418+02:00Koniecznie dodaj, że jest genialne, bo ma trzy zal...Koniecznie dodaj, że jest genialne, bo ma trzy zalety: piękne, smaczne, kuszące ...Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-70673391378456306822014-05-12T21:37:51.655+02:002014-05-12T21:37:51.655+02:00Wygląda bardzo elegancko :)Wygląda bardzo elegancko :)wedelkahttp://kuchennewzlotyiupadki.blox.plnoreply@blogger.com