tag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post7036743385170088446..comments2024-03-18T16:16:03.784+01:00Comments on z cukrem pudrem: Miodowy blok drobiowy (szynkowar)Ewa Khttp://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-45688191298915101532016-09-24T20:02:26.779+02:002016-09-24T20:02:26.779+02:00aaaa, to teraz juz wszystko jasne ! :)))) Otwór na...aaaa, to teraz juz wszystko jasne ! :)))) Otwór na termometr może zostać (myślałam, że to jakaś nieszczeloność pokrywki), mięsko zostawiamy w spokoju i mierzymy tylko temp. wody i wszystko gra :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-78250549530159287252016-09-24T19:32:38.284+02:002016-09-24T19:32:38.284+02:00Chyba mu nie wszedł komentarz. Napiszę jeszcze ...Chyba mu nie wszedł komentarz. Napiszę jeszcze raz :). Nie zrozumialysmy się. Podalam model posiadanego szynkowara. W nim jest otwor w pokrywie na termometr. Jeśli go wsadzę to przebiję worek i nie zmierze temp. wody. Jeśli nie wsadzę - zostanie otwór. Po Pani odpowiedzi wnioskuję, że termometr musi być bezwzglednie wbity w mięso - inaczej nie będzie szczelności Asiahttps://www.blogger.com/profile/01290283257396656452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-73526500480622782682016-09-23T20:54:30.960+02:002016-09-23T20:54:30.960+02:00termometrem mierzymy temp. wody, w której parzymy ...termometrem mierzymy temp. wody, w której parzymy mięsko, pokrywa szynkowaru musi być szczelnie zamkniętaEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-9872586113677556152016-09-23T20:44:30.796+02:002016-09-23T20:44:30.796+02:00Dzien dobry. Mam pytanie na temat termometru w s...Dzien dobry. Mam pytanie na temat termometru w szynkowarze Biowin. Jeśli go nie wsadzę do środka to zostanie otwór w pokrywie. Tak może być? Asiahttps://www.blogger.com/profile/01290283257396656452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-10258453186854418012015-12-02T10:42:59.569+01:002015-12-02T10:42:59.569+01:00Rewelacyjny blog, bardzo mi się spodobał, będę dąż...Rewelacyjny blog, bardzo mi się spodobał, będę dążyć do takiej perfekcji:) na razie jestem początkująca w blogowaniu. Przepis super, ja również planuję zakupić szynkowar. Nie ma to jak domowa wędlinka, zwłaszcza dla dzieci. Pozdrawiam serdecznieAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05824253972291204037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-6929021573643930012015-03-07T16:47:59.158+01:002015-03-07T16:47:59.158+01:00dziękuję bardzo za wszystkie informacje, wołowina ...dziękuję bardzo za wszystkie informacje, wołowina to swoiste mięso, którego jestem wielką zwolenniczką, czas parzenia faktycznie szalony, widziałam w jakimś programie, że facet parzył ją godzinę, kiedy przekroił to prawie krew się lała, kroił i delektował się :D, dla mnie to nie do przyjęcia...cielęcina mmmmm, ale cena :///, pozdrawiam serdecznie !Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-81492603689210214802015-03-07T16:16:15.270+01:002015-03-07T16:16:15.270+01:00Miałam się odezwać jak zrobię szynkę 100% wołową. ...Miałam się odezwać jak zrobię szynkę 100% wołową. Ale pisałam pod przepisem na szynkę wieprzową z Pani przepisu,a że nie mogę znaleść tamtego przepisu który miałam wykorzystać a zamienic wieprzowe na wołowe -to napiszę tutaj. Wszystko z Panni składników. Mięso wołowe koniecznie zmielic w 100% -nie dawać kawałków bo będzie zbyt twarde. Moje z mielonego było twardsze od drobiowego, ale to naturalne,bo wołowe ma to do siebie że jest twardsze. W smaku wyszło b. dobre, sól peklowana spowodowała iż mięsko było lekko ciemno różowe,a nawet lekko bordowe, więc z wyglądu apetyczne. Przyprawy wedle uznania -ja dodalam polecona przez Panią kolendrę i wyszlo ok. Tylko,ze ja parzyłam prawie w 100 st, żeby to szybciej było i ok 4 godz. Zrażajaca jest ta długośc parzenia,ale włozyłam tzn przebilam worek i mam termometr z rodzaejm mięsa i wołowe pokazalo mi że jest dobre dopiero po 4 godz. Gdybym parzyla krócej obawiam się że byloby dużo twardsze. W kazdym razie przypomina smakiem te konserwy wołowe z dawnych czasów aczkolwiek kolor nie jest brazowy -jak te konserwy-a bordowy :) myśle, ze gdyby była cielecina (mloda krowka) to będzie bardziej miękkie niz ze starej krówki :) pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-28408414992641945612015-02-04T19:52:08.233+01:002015-02-04T19:52:08.233+01:00z temperaturą wody jest tak, że lepiej, żeby była ...z temperaturą wody jest tak, że lepiej, żeby była za niska (na zasadzie 75 st niż np 100), chwila spędzona w zbyt wysokiej temp i wędlina staje się twardawa, jeśli będzie zbyt wysoka jedyny sposób to szybkie dolanie zimnej, racja, generalnie przez cały czas parzenia trzeba co jakiś czas, tak jak pisałam, ja robię to co 10 min sprawdzać temp wody, znajduję sobie jakieś mało absorbujące zajęcie w kuchni i pilnuję :), ale warto :), ja też mam szynkowar Biowin na 1,5 kg wsaduEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-71720205998025835762015-02-04T19:13:44.780+01:002015-02-04T19:13:44.780+01:00Pewnie,ze Pani pomogla! dziekuje! a z tym termomet...Pewnie,ze Pani pomogla! dziekuje! a z tym termometrem,to ja mam taki typowo do wedlin do srodka sie go wklada,bo ten szynkowar biowin ma dziurke specjalnie do termometru. Z ta temp wody to wlasnie nie bardzo rozumiem o co chodzi.Bo ma byc ok 80st. czyli woda ma tak jakby stac goraca,ale nie bulgotac.No ale jak to regulowac?Czy to sie da? bo jak bedzie za wysoka to juz chyba nie da rady jej zmniejszyc? :)chyba,ze dolewajac letniej wody. Bo w razie czego temp moge mierzyc w wodzie co jakis czas tym moim termometrem,bo on sie tez nadaje do mierzenia wody. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-37087111478189322502015-02-04T16:23:04.921+01:002015-02-04T16:23:04.921+01:00Masę zmieloną i kawałki mieszamy razem, zasypujemy...Masę zmieloną i kawałki mieszamy razem, zasypujemy peklosolą, wyrabiamy porządnie i odstawiamy na noc do lodówki, czyli razem mamałygę :D, mam nadzieję, że pomogłam, jakby co to pomogę :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-229718487695201142015-02-04T16:21:15.788+01:002015-02-04T16:21:15.788+01:00Już piszę, to prawda, termometrem można mierzyć ró...Już piszę, to prawda, termometrem można mierzyć również w środku mięsa, ale najpraktycznie jest mierzyć po prostu temp wody, szybciej i nie przebijamy worka, mój termometr jest przeznaczony do chwilowego pomiaru temp, więc nie śmiałabym, ale myślę, że też i nie ma takiej potrzeby, sprawdzamy temp co jakiś czas, powiedzmy 10 - 15 minut, w zależności od tego czy w kuchni mamy ciepło czy chłodno, odp na drugie pytanie, pewnie, że można, trzeba rozbić kawałki filetu na grubośc około 0,5 cm i postępować jak na przykład w tym przepisie:<br />http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/szynka-drobiowa-z-filetow-szynkowar.htmlEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-19229744391102536972015-02-04T15:59:50.602+01:002015-02-04T15:59:50.602+01:00A drugie pytanie jeszcze.Czy jakbym zmielila miesk...A drugie pytanie jeszcze.Czy jakbym zmielila miesko to czy mam je wymieszac wraz z tym miesem w kawalakach,zasypac wszystkie peklosolą i dopiero do lodowki na noc?bo nic Pani nie pisze czy osobno peklowac jedno a osobno drugie mieso?czy moze po prostu taka "mamałyge"miesna zrobic tzn wymieszac oba razem na noc?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-28190839264267685292015-02-04T15:51:34.378+01:002015-02-04T15:51:34.378+01:00Pani Ewo. Prosze o szybka odpowiedz,bo bede robic ...Pani Ewo. Prosze o szybka odpowiedz,bo bede robic dzis szynke z biowin 1,5 kg. Bede uzywala worka do szynkowaru i mam tez termometr taki o http://www.ceneo.pl/10957273 i mam pytanie.Bo on jest do mierzenia temp miesa tez.Wiec czy jak zawiaze worek to czy moge tym termometrem przebic worek na caly czas parzenia szynki i go tam zostawic? bo jak juz go kupilam to dobrze byloby go uzywac. Czy wkaldala pani kiedys termometr do miesa na caly czas gotowania? a drugie pyt.Czy mozna zrobic ta szynke z pani przepisu bez mielonego miesa? tzn wrzucic tylko same kawalki miesa?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-40293225786163170862014-11-29T15:31:09.594+01:002014-11-29T15:31:09.594+01:00Lilciu, wiem coś o tym, właśnie skończyłam upychać...Lilciu, wiem coś o tym, właśnie skończyłam upychać :DD, więc tak, najlepiej najpierw mięsko sobie włożyć do woreczka(poza szynkowarem) i delikatnie sobie je ucisnąć i uformować tak, by wypchnąć powietrze spomiędzy, a potem przełożyć do maszynki i jeszcze raz pięscią z góry miejsce w miejsce podopychać, bez worka będzie trudniej, ale też się da...kiedy już sobie schłodzisz szyneczkę np przez noc, zanurz szynkowar na chwilkę w ciepłej (nie gorącej) wodzie, powiedzmy na 4 - 5 minut, potem odwróć sobie szynkowar do góry nogami, postukaj w denko i szynusia powinna wylecieć, jeśli zostało Ci odrobinkę, to możesz sobie upiec lub usmażyć tą resztkę, schłodzić i w tej postaci zjeść do pieczywa, zamrozić też możesz spokojnie i spożytkować kiedy indziej, pozdrawiam i czekam na wieści :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-6018855623258117372014-11-29T15:02:22.660+01:002014-11-29T15:02:22.660+01:00Witam, zakupiłam sprzęt i właśnie moja szynka pekl...Witam, zakupiłam sprzęt i właśnie moja szynka pekluje się w szynkowarze juz, mam tylko pytanko bo "wepchnęłam" to miecho bez woreczka mam nadzieje ze uda mi się potem wyjąć szynkę? :) no i oczywiście zostało mi mięso bo się nie zmieściło, czy mogę je zamrozić i wykorzystać później czy raczej nie? a tak na marginesie to to upychanie mięsa to nie jest takie proste :)) pozdrawiam Lila Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-45485138479881078802014-11-23T11:59:26.912+01:002014-11-23T11:59:26.912+01:00Pani Izo, to na pewno mocno musztardowe wyszły :) ...Pani Izo, to na pewno mocno musztardowe wyszły :) najważniejsze, żeby sobie przepis dostosować do swoich upodobań, cieszę się, że smakowały, serdecznie pozdrawiam i życzę miłej i spokojnej niedzieli :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-6178528015710264712014-11-23T11:37:27.779+01:002014-11-23T11:37:27.779+01:00Droga Ewo, pare dni temu prosilam oprzepis na pole...Droga Ewo, pare dni temu prosilam oprzepis na poledwiczki w cukrze i musztardzie. Zrobilam wczoraj, wyszly super, troche pokombinowalam, musztarde ziarnista zmieszalam z dijon:) bardzo fajny przepis, jak wszystkie zresztą.<br /><br />Pozdr<br /><br />IzaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-14658970212236379612014-11-23T10:42:29.900+01:002014-11-23T10:42:29.900+01:00bardzo się cieszę ! Ja miałam dokładnie tak samo, ...bardzo się cieszę ! Ja miałam dokładnie tak samo, zawsze myślałam, że to strasznie dużo roboty, a efekt niepewny, byłam w wielkim błędzie. U mnie w domu już tak się nauczyli jeść swojskie wyroby, że sklepowe omijam szerokim łukiem, bo żeby nie wiem jak pięknie wyglądały, to zwykle jestem rozczarowana smakiem... :///<br />W lodówce chłodzi mi się schabik, na pewno niedługo wstawię go na bloga<br />Świetnie, że zachęciłam Cię do wyrobu swoich szyneczek, dziękuję, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-78510310330332196692014-11-23T10:03:43.275+01:002014-11-23T10:03:43.275+01:00Droga Ewo! Wędlinka wyszła SUPER! Jestem pod wraże...Droga Ewo! Wędlinka wyszła SUPER! Jestem pod wrażeniem. Dziękuję, że poprzez swój blog zachęciłaś mnie do własnego wyrobu. Nie ukrywam,że omijalam przepisy z szynkowaru, myślałam, że to jakieś mega drogie urządzenie. Ale,jak już raz przeczytałam co to takiego i że nie jest drogie, to od razu nabyłam. Polecam wszystkim. Proszę.o więcej tak pysznych przepisów.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-8258945961474982762014-11-21T11:55:04.730+01:002014-11-21T11:55:04.730+01:00ja się już przeraziłam co za paszczaki bezmięsne m...ja się już przeraziłam co za paszczaki bezmięsne mi wciskają ://, na pewno nic się nie zmarnuje, a lepiej sprężyny za mozno nie dociskać, ja robię tak, że kiedy mam już napakowany woreczek, to ważę go sobie i zwykle mam około 1,2 - 1,3 kg mięsa, wtedy spręzyna jest prawidłowo dociśnięta, czekam na info o wędlince, jakby co, to jestem na linii i sprawdzam pytania ;-)Ewa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-30106923300412811452014-11-21T11:43:34.389+01:002014-11-21T11:43:34.389+01:00Super, dziękuję za szybką reakcję. Też nie mielila...Super, dziękuję za szybką reakcję. Też nie mielilam skórek. W takim razie mąż musiał kupić "odrobinę" więcej mięsa niż prosiłam. :-DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-59303787423731756432014-11-21T10:52:58.281+01:002014-11-21T10:52:58.281+01:00p.s, ja nie mieliłam skórekp.s, ja nie mieliłam skórekEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-12164803840439860742014-11-21T10:52:22.442+01:002014-11-21T10:52:22.442+01:00już spieszę z pomocą, to jest przepis na 1,5 kg, w...już spieszę z pomocą, to jest przepis na 1,5 kg, widocznie miałam mniej mięcha na udkach, więc tak, szynkowar musi być wypełniony w około 3/4, ale nie więcej, gdyż może "wystrzelić", proponuję wypełnić go w tej 3/4 pojemności, z reszty można usmażyć na patelni ze dwa kotlety na przykład i zostawić na zimno do chleba, też będą dobreEwa Khttps://www.blogger.com/profile/00751953889346287547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-64664414460128449282014-11-21T10:02:25.355+01:002014-11-21T10:02:25.355+01:00Mam szynkowar Biowin 1,5. Zrobiłam wszystko zgodni...Mam szynkowar Biowin 1,5. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszedł pełny worek, którego nie można włożyć..czy to jest na ten większy szynkowar? Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8961930193906754368.post-83060322438762579362014-11-20T23:19:06.841+01:002014-11-20T23:19:06.841+01:00Bardzo dziekuje za info;) pozdrawiamBardzo dziekuje za info;) pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.com