poniedziałek, 14 października 2013

błyskawiczna zupa serowa

Bardzo szybka, syta, moi bliscy ją lubią, choć w tej wersji jest bez grama mięska, z domowymi grzankami smakuje wybornie :)





  • 100 - 150 gram czystego serka topionego (daję Złoty Ementaler)
  • kostka rosołowa drobiowa (może też być bulion grzybowy lub warzywny)
  • garść mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
  • siekana natka pietruszki, koperek
  • sól, pieprz, ewentualnie Vegeta


Warzywa ugotować w 3 szklankach wody z rozpuszczonym bulionem (około 15 minut), dodać serek, mieszać podgrzewając, do rozpuszczenia serka, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, zagotować do zgęstnienia, doprawić solą, pieprzem, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę (opcjonalnie).

Na talerzach posypać zieleniną (pietruszką, koperkiem), podawać z kluseczkami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.


1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)