- 100 - 150 gram czystego serka topionego (daję Złoty Ementaler)
- kostka rosołowa drobiowa (może też być bulion grzybowy lub warzywny)
- garść mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
- siekana natka pietruszki, koperek
- sól, pieprz, ewentualnie Vegeta
Warzywa ugotować w 3 szklankach wody z rozpuszczonym bulionem (około 15 minut), dodać serek, mieszać podgrzewając, do rozpuszczenia serka, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, zagotować do zgęstnienia, doprawić solą, pieprzem, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę (opcjonalnie).
Na talerzach posypać zieleniną (pietruszką, koperkiem), podawać z kluseczkami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Mniam... brzmi nieźle
OdpowiedzUsuń