- naleśniki 6 sztuk
- farsz:
- około 300 - 350 gram mięsa drobiowego (może być pieczone, gotowane)
- 0,5 strąka papryki (akurat miałam w lodówce)
- 1 duża lub dwie cebule
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 150 gram pieczarek
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- zalewa:
- 0,5 szklanki śmietanki słodkiej 18 lub 12%
- 1 jajo
- sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
- 100 gram grubo startego sera żółtego
Mięsko zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać.
Paprykę przesmażyć krótko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (opcjonalnie), zdjąć na talerz (bez tłuszczu). Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na małe kawałki pieczarki, pod koniec dorzucić posiekaną cebulę, smażyć razem do zeszklenia cebuli. Do pieczarek i cebuli na patelnię wrzucić mięsko i paprykę, doprawić, przesmażyć do utraty wilgotności (około 5 minut).
Naleśniki posmarować naszym farszem, zwinąć w ruloniki, poukładać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Śmietankę wymieszać dokładnie z jajem, doprawić. Zwinięte naleśniki zalać zalewą, zapiekać w pierniku nagrzanym do 100 stopni do rozpuszczenia sera i ścięcia się zalewy. (około 20 minut).
Pyszna propozycja,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńapetyczne i można wcześniej przygotować, a to wielki plus :)
OdpowiedzUsuńLauro, bardzo dziękuję i wzajemnie :))
OdpowiedzUsuńMichalino, racja, ja własnie tak zrobiłam, czyli mięsko ugotowałam wczoraj :)
Lauro skąd mam wziąć przepis na nalesniki hmmmm ? tytuł że "naleśniki z drobiowym farszem" ale nie ma przepisu na naleśniki ołłłłłłłłłłł ;ooooooo
OdpowiedzUsuńjuż spieszę z linkiem, przepis tutaj:
Usuńhttp://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/ciasto-nalesnikowe.html
czytaj, czytaj i czytaj
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńMoja babcia też zawsze tak robiła! Smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuń