Przepis od Danusi :)
- 1 duża kapusta pekińska
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- vegeta, pieprz lub sól zamiast vegety
- pęczek koperku (dałam mrożony)
- 1 łyżka śmietany kwaśnej (opcjonalnie, ja nie dałam, bo nie miałam)
Odciąć z kapusty zieloną część (ja po prostu odcięłam 3/4 kapusty), poszatkować niezbyt cienko.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Kapustę zalać wodą (ma sięgać 1 cm ponad powierzchnię kapusty), zagotować przez 1 minutę, wodę odlać całkowicie (pozbywamy się goryczki).
Odcedzoną kapustę zalać ponownie wodą (ma sięgać 3/4 wysokości kapusty), dodać vegetę, pieprz, gotować do miękkości kapusty (u mnie około 10 -12 minut).
Cebulę zeszklić na maśle, podlać 2 łyżkami wody. Dusić do odparowania. Nie rumienić. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie. Kilka sekund podsmażyć uważając, żeby się cebula nie zarumieniła. To ma być biała zasmażka.
Cebulę z mąką dać do kapusty, wymieszać dokładnie i zagotować razem. Dodać ocet, cukier (opcjonalnie), zagotować. Zestawić z ognia. Po chwili można dodać śmietanę.
właśnie u mnie leży pekinka i zero pomysłu na nią wiec skorzystam z przepisu i zrobię też ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, mnie bardzo smakowała i do tego szybko się ją robi, pozdrawiam :)
Usuńzajebista a smak super
UsuńFajny pomysł :) Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńkapusta z zasmazka powinno byc.. a sam przepis super
OdpowiedzUsuń