piątek, 25 października 2013

zasmażana kapusta pekińska

Czyli sposób na smak młodej kapustki przez cały rok, idealna nie tylko do kotleta, bardzo polecam :)
Przepis od Danusi :)



  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • vegeta, pieprz lub sól zamiast vegety
  • pęczek koperku (dałam mrożony)
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej (opcjonalnie, ja nie dałam, bo nie miałam)


Odciąć z kapusty zieloną część (ja po prostu odcięłam 3/4 kapusty), poszatkować niezbyt cienko.

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.

Kapustę zalać wodą (ma sięgać 1 cm ponad powierzchnię kapusty), zagotować przez 1 minutę, wodę odlać całkowicie (pozbywamy się goryczki).

Odcedzoną kapustę zalać ponownie wodą (ma sięgać 3/4 wysokości kapusty), dodać vegetę, pieprz, gotować do miękkości kapusty (u mnie około 10 -12 minut).

Cebulę zeszklić na maśle, podlać 2 łyżkami wody. Dusić do odparowania. Nie rumienić. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie. Kilka sekund podsmażyć uważając, żeby się cebula nie zarumieniła. To ma być biała zasmażka.

Cebulę z mąką dać do kapusty, wymieszać dokładnie i zagotować razem. Dodać ocet, cukier (opcjonalnie), zagotować. Zestawić z ognia. Po chwili można dodać śmietanę.




6 komentarzy:

  1. właśnie u mnie leży pekinka i zero pomysłu na nią wiec skorzystam z przepisu i zrobię też ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, mnie bardzo smakowała i do tego szybko się ją robi, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. zajebista a smak super

      Usuń
  2. Fajny pomysł :) Pięknie wygląda :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kapusta z zasmazka powinno byc.. a sam przepis super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)