- 7 - 8 łodyg selera naciowego
- 6 średnich ziemniaków
- 1 mały lub 0,5 dużego pora
- około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 łyżeczka curry
- 1 średnia cebula
- siekany koperek
- sól
- parę listków z selera
Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać.
W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora, selera i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą.
Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.
Uwielbiamy takie zupy, ale kremu z selera naciowego nigdy nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis..szkoda ze BEZ SELERA NACIOWEGO. jest napisane tylko, żeby go pokroić, ale nic nie pisze kiedy trzeba go dodać. brawo...
OdpowiedzUsuńjuż jest, pozdrawiam :)
UsuńA ile cebuli, bo nie pisze...
OdpowiedzUsuńjuż dopisuję, dzięki !
Usuń