Taka panierka jest bardzo delikatna, a mięsko w środku delikatne i soczyste. Kurczaka podałam wraz z sosem tysiąca wysp i salsą paprykowo - pomidorową.
3 filety średnie z kurczaka
przyprawa do kurczaka
panierka:
180 gramów krakersów ( możemy użyć paprykowych, wtedy nie musimy dodawać papryki w proszku)
0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 rozkłócone jaja
olej do głębokiego smażenia
Filety myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki lub na niewielkie kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Krakersy kruszymy, lecz najlepiej gdy zostaną małe kawałki ( panierka będzie bardziej chrupiąca), dodajemy paprykę, mieszamy.
Mięso obtaczamy najpierw z mące ziemniaczanej, następnie w jajkach, a potem w pokruszonych krakersach.
Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na złoto z obu stron, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńTakiej panierki jeszcze nie próbowałam. Wygląda doskonale:)
OdpowiedzUsuńA z krakersami panierki jeszcze nie robiłam:) Fajny pomysł, w najbliższym czasie koniecznie muszę wypróbować :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takiego kurczaka, tylko piekę w piekarniku :) Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/