Rewelacyjny ! Jeden z najlepszych jakie jadłam, delikatny, śmietankowy, wspaniały sernik !
Przepis zaczerpnięty stąd.
spód:
1 szklanka mąki pszennej (z wysoką górką)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
180 gramów miękkiego masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu (nie z wiaderka)
10 jajek
400 gramów śmietany kremówki 30%
1,5 szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
2 budynie śmietankowe z cukrem
szczypta soli do białek
dodatkowo:
200 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów masła
4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Twaróg i jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.
Obie mąki przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy tłuszcz, jajo, zagniatamy kruche ciasto (będzie dość klejące).
Blaszkę o wymiarach 30x35 lub tortownicę o średnicy około 32 - 34 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem, nakłuwamy w wielu miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekamy przez 15 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy.
W tym czasie zabieramy się za masę serową.
Twaróg mielimy raz, ale na najdrobniejszych oczkach lub przepuszczamy przez praskę.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do twarogu dodajemy oba cukry, ucieramy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, budynie, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Białka z solą miksujemy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach miksera, nie za długo, tylko do połączenia składników. Potem do masy przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wygładzamy wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 25 - 30 minut, sernik ma w tym czasie urosnąć na całej powierzchni. Potem obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35 minut, do delikatnego zezłocenia wierzchu ciasta.
UWAGA: Nie przesadzajmy z wydłużaniem czasu pieczenia, ten sernik jest bardzo napowietrzony i będzie miał tendencje do pękania.
Po ukończeniu pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut, następnie uchylamy je i w ten sposób hartujemy ciasto przez 30 minut, potem wykładamy je na blat.
Kiedy sernik uzyska temperaturę pokojową, wstawiamy go do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy, wylewamy na sernik, tworząc esy floresy, schładzamy ponownie w lodówce.
Przepis powędrował do schowka, ale jak nie będzie pyszny to złożę reklamację ok ?
OdpowiedzUsuńz pełnym przekonaniem ok :)
UsuńSuper sernik, polecam :) pozdrawiam
Usuńsernik wyszedł znakomicie , szacunek za udostępniecie przepisu
UsuńWygląda zjawiskowo. :) A jak pięknie udekorowany!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny serniczek do kolekcji:) Wersji z kremówką nie robiłam- prezentuje się przecudnie: tak delikatnie i "piankowo"
OdpowiedzUsuńmuszę go wypróbować, bo wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńno Ewuniu ja wiedzialam ze jest mistrzynia, ale ten serniczek to jest mistrzostwo swiata:-)))) mnie serniki chyba nie lubia...nie zabardzo mi ostatnio wychodza i sobie odpuscilam...moze zaryzykuje i sprobuje upiec na swieta...pozdrawiam:))...Irena...
OdpowiedzUsuńMniam, wyglada przepysznie ;-) Mam blaszke o wysokosci 4cm.... starczy??? Czy musze kupic wyzsza, zeby mi sie sernik nie rozlał w piekarniku??? ;-)Sylwia P. ;-)
OdpowiedzUsuńSylwio, niestety, musi być koniecznie wyższa, mnie sernik wyrósł na ponad 6 cm, także wydatek jest potrzebny, ale warty kosztów, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDodany do sernikowego TO DO :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już serniki z kremówką - są idealne :) Twój wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny :)) Witać, że bardzo puszysty i taki równiutki :)) Arcydzieło! A i nowe logo graficzne widzę ? Ja zabieram się już dłuższy czas, żeby sobie "cuś" takiego zrobić, ale muszę poczytać, bo w tworzeniu grafiki to raczej orłem nie jestem ;-)
OdpowiedzUsuńPiekłam równiez juz serniki z kremówką;-)..są pycha;-)..wyprobuje i Twój przepis;-))
OdpowiedzUsuńKonsystencję ma po prostu idealną! :)
OdpowiedzUsuńWow! Na bitej śmietanie? Nie słyszałam nigdy o takim serniku! Wygląda tak doskonale, że muszę natychmiast spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki! Są bardzo puszyste i delikatne. Ten wygląda naprawdę rewelacyjnie! Ja z kolei zapraszam do siebie na sernik z jogurtów greckich na herbatnikowym spodzie. Również delikatny i kremowy a do tego prosty i szybki :)
OdpowiedzUsuńhttp://poziomkowa-cukiernia.blog.pl/sernik-z-jogurtow-greckich-na-herbatnikowym-spodzie/
Swieta sie zblizaja i kusi mnie, zeby upiec serniczek (choc powiedzialam sobie, ze nie bede juz piec serniczkow, bo mnie chyba nie lubia)...a ten bardzo i to bardzo mnie kusi, bo wyglada bajecznie:-))) ...Ewuniu, czy tego serniczka mozna mrozic...pozdrawiam serdecznie :-)...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, spokojnie można go zamrozić, skoro serniczki są w stosunku do Ciebie takie humorzaste, proponuję piec go cały czas w 160 stopniach, przez około 75 - 80 minut, wtedy nie wyskoczy do góry tak bardzo, a więc i nie padnie po zakończeniu pieczenia, co Ty na to? :)
UsuńEwuniu, jesli tak radzisz to jak najbardziej skorzystam...dziekuje kochana za odpowiedz...buziaczki:-)...aha a co do mrozenia...to wystarczy jak zawine go w folie przezroczysta, a moze aluminiowa...czy nie ma znaczenia...sorki, ze zawracam Ci glowe...:)
UsuńIrenko, wcale nie zawracasz, to wszystko bardzo istotne, ja zamroziłabym w filii aluminiowej, pamiętam raz zamroziłam pasztet w przezroczystej i jakoś tak do kitu potem mi się odrywała, także lepiej w aluminiowej
UsuńDziekuje serdecznie...dam znac czy mnie polubil...czy tez nie...ale wloze cale moje serduszko...milego wieczorku Ewuniu :-)
UsuńIrenko, ja trzymam kciuki z całych sił ! Miłego wieczoru, ściskam mocno ! :)
UsuńEwuniu serniczek upieczony ufff...patrzalam na niego w piekarniku z dusza na ramieniu...no i...no i...udalo sie hhhhuuuurrrrraaaaaa!!!!...nawet nie wiesz jak sie ciesze...jak male dziecko...to dzieki Tobie...wielkie dzieki kochana :)))))....usciski i buziaczki gorace posylam i zycze Tobie i calej Twojej rodzinie Zdrowych, wesolych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia :))))
Usuńps.Ewuniu, a ja jak zwykle z pytankiem...czy ten serniczek jest taki malo slodki...czy ja( jak to ja) moze dalam za malo cukru pudru...a moze wina byla mojego budyniu bez cukru...pozdrawiam :-)
Irenko, ogromnie, przeogromnie się cieszę !!!!!! Ten sernik jest z tych mniej słodkich, bo brałam pod uwagę jeszcze czekoladę lub grubą warstwę cukru pudru na wierzchu i nie chciałam, aby ulep wyszedł za bardzo...dziękuję Ci bardzo Kochana i życzę Wam tego samego ! :-*****
UsuńTo jednak dobrze wszystko zrobilam...zapomnialam dodac, ze serniczek jest przepyszny i zrobilam w/g przepisu...chodzi mi o ta temperature pieczenia...mysle sobie, a co tam robie jak Ewunia podaje...jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam :)))
Usuńno i się udało ! super, cieszę się, że moje rady się przydają, dziękuję Ci bardzo Irenko, uściski !!
UsuńWitam, a budyń to ten mały czy duży na 3/4 l mleka??? Serniczek wygląda cudownie, mniam :-D
OdpowiedzUsuńo jest ten mniejszy na 0,5 litra mleka,tylko ważne aby był już z dodatkiem cukru, gdyby był bez cukru, do całości masy trzeba dodać dodatkowo 4 kopiaste łyżki
UsuńSernik wyszedł super chociaż to mój pierwszy w życiu :-D , moja mama i siostra tez go już robią
OdpowiedzUsuńPiekłam ten sernik.... rozpływa się w ustach ...po prostu niebo w gębie...polecam pychotka :-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńzawsze mam problem z ubiciem kremówki :/ i dodaję śmietanfixy ;)
Czy w wypadku pieczenia sernika mogę dodać podczas ubijania ????
Czy nie będzie to miało wpływu na pieczenie ????
pozdrawiam :)
wolałabym nie dodawać śmietanfixu, polecam śmietanę kremówkę "Łaciatą" lub z "Łowicza", ale musi być bardzo mocno schłodzona, ubije się bez problemów, śmietanfix może skiepścić sernik, ma pektynę, zdecydowanie zrobiłabym wszystko, żeby go nie dodawać
UsuńUpiekłam i jestem rozczarowana. Spód z mąką ziemniaczaną jest bardzo twardy i dziwny w smaku. Ser nic specjalnego. Da się zjeść, ale zachwycona nie jestem.
OdpowiedzUsuńcóż, przykro mi :(, nam bardzo smakował
UsuńSerniczek pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Przypomina dawny sernik wiedeński z mojej ulubionej cukierni gdy miałam 20 lat. Szybko znika z talerza wraz z przepisem.BB
OdpowiedzUsuńPrzepyszny , piekłam już 3 razy i wszyscy się zachwycają-oczywiscie wszyscy chcą przepis. Sernik jest puszysty jak gąbka.
OdpowiedzUsuńmniam mniam... smakuje rewelacyjnie!! polecam skorzystać ze śmietany Zott Natur;) pasuje cudownie;)
OdpowiedzUsuńZamiast ciasta daję herbatniki i pierniczki w czekoladzie na spód. Skraca czas przygotowania. Właśnie upiekłam dla dziecka i oczywiście spróbowałam. Pycha , pycha - pycha . BB
OdpowiedzUsuńWitam ,mam prośbe powiedz mi w jakich min nalezy piec ten sernik , ja próbowałam kilka krotnie i klapa , czy to moze byc wina piekarnika ,który po wyłaczeniu załacza sie wentylator studzenia tego piekarnika ? za chiny nie mozna tego wyłaczyc.... prosze o odpowiedz w tej kwesti ,pozdrawiam najmilej , zycze unanej niedzieli ....Wanda
OdpowiedzUsuńniestety jak najbardziej może to być wina tego wentylatora, bo gwałtownie spada temperatura, no i żaden sernik nie zniesie takiego "przeciągu", a może w takim przypadku już lepiej byłoby go od razu wyjąć z piekarnika do jakiegoś ciepłego pomieszczenia?
Usuńczy można upiec ten sernik bez spodu
OdpowiedzUsuńmożna, tylko porządnie natłuścić dno foremki
Usuń6.04.18 pyszny dzisiaj jadłam ,robiła bratowa
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł super. Ale mam pytanie czy to ciasto ze spodu można wykorzystać do jabłecznika. Jest super mięciutkie. Mam zeszłoroczne słoiki z jabłkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń