Danie rodem z kuchni śląskiej, którą namiętnie wielbię. Jako, że miałam przyjemność mieszkać w tym regionie przez ponad 8 lat, wielokrotnie zajadałam się panczkrautem w różnych lokalnych restauracyjkach. Świetny dodatek do mięsa, mielonych kotletów, pieczonych żeberek lub do tradycyjnego schabowego. Siła prostoty i maksimum smaku, jeśli ktoś nie próbował, bardzo gorąco polecam !
700 gramów świeżo(!) ugotowanych ziemniaków
500 gramów kiszonej kapusty (może być z marchewką)
1 duża cebula
250 gramów wędzonego boczku
kminek
sól, czarny zmielony pieprz
Cebulę posiekać, boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki, przesmażyć razem na oleju na patelni.
Kapustę pokroić drobno, zalać wodą, ugotować z kminkiem do miękkości, odcedzić.
Ziemniaki porządnie pognieść, dodać przecedzoną kapustę, przesmażony boczek z cebulką, przyprawić, wszystko razem dobrze wymieszać.
Trzymać pod przykryciem w podgrzanym do 100 stopni piekarniku w czasie przygotowywania mięsa.
Powiem szczerze, że nie znam - ale myślę, że smakowałaby mi bardzo, dlatego, że lubię kiszoną kapuchę pod każdą postacią i w każdej potrawie. Koniecznie muszę zrobić :) Pozdrawiam Ewuniu :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie miszmasze. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie znalam tego przepisu,ale wyglada pysznie jutro go wyprobuje.Ja tez lubie irlandzki colcannon,co prawda robi sie ze slodkiej kapusty i bez boczku,ale tez jest pyszny http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/irlandzki-colcannon_2292.html Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie znam, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńOOoooo!! mama takie coś robiła,przypomnialas mi smaki i musze zrobic!! pyszne!! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-) najlepsz z duszonymi żeberkami :-)
OdpowiedzUsuńA na Śląsku Cieszyńskim nazywa się babraczka :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmożna dodać jeszcze trochę kwaśnej śmietany :) pycha
OdpowiedzUsuńSernik rewelacyjny. Szybki i prosty. Przygotowałem na urodziny męża i od razu zrobił furorę 😀.
OdpowiedzUsuńSwojskie jedzonko! muszę wypróbować!! dzięki napewno smaczne
OdpowiedzUsuńJestem z północnego Mazowsza. Na Śląsku mieszkam od 42 lat. To ulubione danie mojego dzieciństwa. Byłam niejadkiem, ale to było najlepsze.
OdpowiedzUsuńNie znałam tej potrawy ale uwielbiam ziemniaczki i kapustę kiszoną. Kuchnia regionalna jest przepyszna.
OdpowiedzUsuń