3 większe filety z kurczaka
przyprawa do drobiu
2 większe pory (białe i część twarda zielonej części)
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 średnia czerwona papryka
sól (niewiele)
czarny pieprz (sporo)
około 100 gramów mozzarelli do pizzy i zapiekanek (startej na grubych oczkach)
Filety dokładnie myć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wszerz tak by powstały cieńsze kotlety, lekko rozbić. Oprószyć przyprawą, odstawić do lodówki.
Pory umyć, pokroić w talarki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać około 4 łyżek oleju, wrzucić warzywa, blanszować często mieszając przez około 5 - 6 minut, wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać. Potem lekko posolić, dodać pieprz i ponownie wymieszać.
Szerokie naczynie do zapiekania wysmarować olejem, na dnie poukładać filety. Na mięso wyłożyć pierzynkę warzywną i rozprowadzić ją po całości mięsa.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić mięso i zapiekać przez około 40 minut.
Na kilka minut przed końcem mięso posypać mozzarellą i zapiekać do rozpuszczenia sera. Gotowe !
POEZJA !!! musi smakowac wybornie !,pozdrawiam, przepisik zabieram
OdpowiedzUsuńPani Kasiu, proszę bardzo i pozdrawiam słonecznie !
UsuńBardzo czekałem na nowe wpisy i... nareszcie są! Fajnie że wróciłaś. :) Danie wygląda pysznie! :₽
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo, dziękuję Łukaszu i serdecznie Cię pozdrawiam
UsuńSuper że już jestes! Świetny przepis pozdrawiam agnieszka
OdpowiedzUsuńjestem, jestem i nigdzie się nie wybieram :)), dziękuję Agnieszko i również gorąco pozdrawiam :)
UsuńPyszny kurczak, bardzo fajny pomysł na danie obiadowe :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie, że złapałaś oddech i wróciłaś :) Podoba mi się ten kurczak ;)
OdpowiedzUsuńano wróciłam :), a kurczaczka polecam :)
UsuńSuper potrawa
OdpowiedzUsuńEwcia ,widzisz jak towarzystwo czekało i zgłodniało ,mówiłam ci .Pozdrawiam Aneta ,lecę po toskańską.
OdpowiedzUsuńhahaha, bardzo się z tego cieszę, dziękuję Ci Anetko za miłe słowa, pozdrawiam :)
UsuńSmakowicie wygląda ten kurczak. Właśnie mam zamiar go zrobić. Czy piec kurczaka w naczyniu zamkniętym czy otwartym?
OdpowiedzUsuńJustynko, w otwartym, niczym nie przykrywamy, daj znac jak smakował
UsuńDziękuję bardzo. Na pewno dam znać :)
UsuńKurczak wyszedł wyborny. Bardzo delikatny. Wszystkim smakował. Na pewno jeszcze nie raz go zrobię:).
UsuńNiedawno znalazłam Twojego bloga i już wypróbowałam wiele przepisów. Musęe przyznać, że naprawdę wszystkie były smaczne. Będę próbować dalej. Uwielbiam eksperymentować :). Pozdrawiam
Justynko, wspaniale, ja dziś zrobiłam eksperymantalną pizzę, którą niedługo wstawię na bloga, ogromnie mi smakowała, na bloga zapraszam, rozgość się i częstuj :)
UsuńJak dobrze zobaczyć nowe wpisy, jak zawsze wspaniałe, aż chce się jeść!! Pozdrawiam, gabi:)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńEwcia ,jednak z tymi przyprawami to prawda ,wycofali prawie wszystkie sole i jeszcze kilka fajnych przypraw jakie u siebie stosowałam ,aż żal.Buziaczki.
OdpowiedzUsuńCzy może być zwykły żółty ser? Pozdr. Kaśka
OdpowiedzUsuńpewnie, że może
Usuńwitam pani Ewo........u mnie dziś na obiad kurczak zapiekany z porami papryką i mozarellą a na deser szarlotka z kisielem cytrynowym,którą zrobiłam już po raz kolejny taką cieszy się popularnością hahaha,mam nadzieję że będzie pani prowadzila swojego bloga do końca swiata i jeszcze dłuzej i nigdy nie zabraknie pani pomysłów i inspiracji bo tak długo w moim domu będzie PYSZNIE! pozdrawiam Matylda
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy nowy pomysł na fileta,na pewno smakuje równie dobrze jak wygląda, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńA co to za dodatkem do ryżu? w sensie groszki, kukurydza? Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńjest taka mieszanka meksykańska w puszce z Bonduelle, odsączyłam ją z zalewy i wymieszałam po prostu z gorącym ryżem :))
UsuńWłaśnie dziś zrobiła pyszne mięsko mogę polecić pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam to mięsko i.....REWELACJA.
OdpowiedzUsuńWyszlo b. Dobre do tego podalam slodkie ziemniaki i wyszla fajna kompozycja smakow
OdpowiedzUsuńSuper przepis robie juz drugi raz i będzie ich jeszcze wiele pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńcieszę się ogromnie, że smakuje ":))))), również pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń