kruszonka:
3 szklanki mąki pszennej
250 zimnego masła lub margaryny
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
dodatkowo:
2 kg kwaśnych jabłek
cynamon wg uznania
cukier wg uznania ( u mnie przy renetach około 4 łyżek)
cukier puder do posypania ciasta
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie jabłka lekko odciskamy z soku, dodajemy cynamon i mieszamy.
Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy nożem na drobno, dodajemy żółtka, zagniatamy kruszonkę.
Pianka białkowa:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem, na spód wysypujemy 2/3 kruszonki, lekko ugniatamy.
Na kruszonkę wykładamy jabłka, na owoce pianę z białek, na pianę resztę kruszonki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dól, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
UWAGA: Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że wierzch ciasta zanadto się przypieka przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smaaacznego :)))
Pyszne, jabłeczniki są najlepsze ;-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa szarlotka :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńona każdemu się uda, dziękuję i pozdrawiam
UsuńRobiłam dwukrotnie. Wyszła :) za drugim razem była jeszcze pyszniejsza. Dziękuję za super przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis. Jak tylko nas najdzie ochota na szarlotkę to korzystamy z tego przepisu. Zawsze się udaje.
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam! Dziękuję i pozdrawiam cieplutko:) Gabi
OdpowiedzUsuńsuper szarlotka szybka, pyszna i zawsze wychodzi
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń