Szybkie i pyszne ciasteczka z dużą ilością błonnika. Zamknięte w pudełeczku przez tydzień ładnie się przechowają.
Z przepisu wychodzi około 25 sztuk.
200 gramów płatków owsianych górskich
150 gramów słonecznika
1/2 - 3/4 szklanki cukru (optymalnie brązowego)
0,5 szklanki maki pszennej (możemy użyć mąki orkiszowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 gramów stopionego i schłodzonego masła
2 jaja L
szczypta soli
Składniki suche wymieszać w misce łyżką, dodać jaja i masło, wymieszać do połączenia.
Zwilżoną w wodzie dłonią formować kulki wielkości około 5 cm, lekko spłaszczać, układać w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 20 - 25 minut, do zezłocenia (funkcja grzania góra- dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
P.S Ciasteczka stwardnieją po ostudzeniu.
Smacznie i przede wszystkim zdrowo :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka szybkie smaczne i jeszcze do tego zdrowe po prostu rewelacyjne. Ewa
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały, uściski dla imienniczki :))
UsuńZrobiłam i ja ciasteczka pyszne i dietetyczne więc można jeść bez ograniczeń. Pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńCiasteczka pychotki. Ania
OdpowiedzUsuń