Ciasto idealne w sezonie truskawkowym i podczas upałów, jak znalazł, każdemu się uda, pycha <3
15 sztuk jasnych herbatników typu petitki
600 ml śmietanki kremówki 30%
3 paczuszki galaretki truskawkowej
300 ml gorącej wody
120 gramów okrągłych biszkoptów
mus truskawkowy:
800 gramów truskawek (około 700 ml musu)
2 paczuszki galaretki truskawkowej
1 kopiasta łyżeczka żelatyny
krem śmietanowy:
400 ml śmietanki kremowej 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 kopiaste łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
dodatkowo:
16 sztuk herbatników w czekoladzie
3 galaretki rozpuszczamy dokładnie w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszamy by na powierzchni nie powstał "kożuch".
Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wykładamy herbatnikami.
UWAGA: Jeśli macie blaszkę z wyjmowanym dnem (jak ja w tym przypadku), nie trzeba wykładać foremki papierem do pieczenia, jeśli macie bez wyjmowanego dna, najlepiej to zrobić, ciasto będzie łatwiejsze do wyciągnięcia i pokrojenia.
Schłodzoną śmietankę (600ml) ubijamy na sztywno, małym strumyczkiem wlewamy przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Masę przekładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy powierzchnię starając się nie przesuwać herbatników na spodzie.
Blaszkę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia masy.
Kiedy to nastąpi na powierzchni ciasta układamy okrągłe biszkopty, lekko dociskając je do masy (rzecz polega na tym, by masa była na tyle stężała by ciastka się w niej nie utopiły, ale na tyle lepka, żeby się do niej przykleiły. Kontrolujmy zastyganie, a będzie idealnie :)
UWAGA: Jeśli poukładamy biszkopty na lekko lepkim kremie będziemy mieć 100% gwarancję, że nie podpłyną do góry przy zastyganiu musu truskawkowego.
Mus truskawkowy.
Owoce szypułkujemy, ucieramy na mus. Przecier wlewamy do rondla i podgrzewamy do niemalże zagotowania.
Wsypujemy proszek galaretkowy i łyżeczkę żelatyny, intensywnie mieszamy by się rozpuściły.
Mus odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Krem śmietanowy (nie zrobiłam zdjęć, bo przyszli znajomi i mnie skutecznie rozproszyli).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i krótko miksujemy do połączenia składników.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
Kiedy krem uzyska gęstą konsystencję układamy na nim czekoladowe herbatniki i odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (ciasteczka możemy poukładać ściśle obok siebie lub zrobić małe przerwy by łatwiej się kroiło na kawałki).
Gotowe :)
Wyglada pieknie napewno jest przepyszne musze zrobic pozdrawiam agnieszka
OdpowiedzUsuńAgnieszko, czekam na wieści jak Wam smakowało, miłego i smacznego weekendu ! :)
UsuńCiasto właśnie skonczylam robic czekam tylko jutro aby je spróbować. Z wyglądu wygląda apetycznie zobaczymy jutro pozdrawiam 😊😊
UsuńŚwietne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwyglada przepieknie i mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńOj chętnie zjadłabym kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńEwo ciacho na pewno jest pyszne, ja stale zachwycam się tym, jakie Twoje wypieki są idealnie równiutkie i takie dopracowane- no jak z pod linijki:)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobię sobie, a co:)
OdpowiedzUsuńJolu, pewnie, że tak ! :)
UsuńPozwiększałam troszkę proporcje, bo jak popatrzyłam na ilość herbatników u Ciebie na blaszce to moja niestety przyjęła ich sporo więcej i bałam się, żeby ciasto nie wyszło niskie (bo wygląda na wysokie) .... a to ma być imieninowe, więc musi się prezentować:) .... już się nie mogę doczekać efektu finalnego:) ... zwłaszcza, że ostatnio robiłam coś podobnego (jeśli chodzi o środek) z rabarbarem i było pysznie:)
UsuńEwuniu ciasto jest genialne w smaku ... lekkie jak puszek. Specjalnie dla niego porobię w tym roku mus truskawkowy do zamrażalnika:) .... pozdrawiam i dziękuję za wspaniały przepis raz jeszcze:)
Usuńo jak się cieszę !!! Ja też Ci Jolu dziękuję, pozdrawiam gorąco !
UsuńTruskawkowa rozkosz skończona i chłodzi się w lodówce : D Nie mogę się doczekać żeby jej skosztować : ) Przepis świetny !
OdpowiedzUsuńto ja teraz czekam na wieści jak smakowała :)
UsuńJaki rozmiar blaszki nie mniejszy niż w przepisie?
OdpowiedzUsuńtutaj użyłam blaszki 25x35 cm
UsuńDawno tu nie zaglądałam :) Ale widzę, że nic się nie zmieniło, Ewa jak zwykle robisz idealne wypieki :) To ciasto wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńwlasnie robie to ciach i nie moge sie doczekac kiedy je sprobuje :)
OdpowiedzUsuńczekam na wieści :)
UsuńWyglada pysznieZrobie na niedzele. Piekna filizanka z jakiej firmy?
OdpowiedzUsuńjapońska produkcja, filiżanka i spodeczek to prezent od kumpeli, ogromnie mi się podobają !
UsuńZrobiłam wyszło super smaczne musiałam tylko dodac wiecej zelatyny do truskawek bo nie chcialy stezec pozdrawiam agnieszka
OdpowiedzUsuńpoważnie? mnie tężały szybko, może to zalezy od rodzaju galaretek, miałam te z Biedronki
UsuńJa tez miała galaretki z biedronki. Truskawki były dosyc kwaśne moze dlatego masa nie chciała stezec
OdpowiedzUsuńracja, też coś takiego zauważyłam, czym kwaśniejsze owoce tym masa ma tendencje do wolniejszego tężenia
Usuńjaki jest łączny czas robienia tego ciastka? powiedzmy, że ktoś potrafi się bez problemu odnaleźć w kuchni :P chodzi mi tylko tak około o czas czekania na zastygnięcie kolejnych warstw :)
OdpowiedzUsuńz lodówką podkręconą na maxa około 1,5 godzinki
UsuńDziękuję bardzo! Zrobię w następny tydzień na imieniny Mamy! :) :) :)
UsuńEwuniu, czy można zrobić krem śmietanowy z połączenia kremówki (mam 200 ml) i jogurtu naturalnego? Pozdr. Gosia
OdpowiedzUsuńPewnie, że można, śmietankę na pół sztywno najpierw ubić, potem wmieszać łyżką jogurt, dosypać cukier puder wg smaku, wymieszać i dalej postępować jak w przepisie
UsuńHeeeeej, mam małe pytanko. Czy mogłabym to ciacho zrobić w tortownicy 23cm? Wygląda cudnie i wydaje mi się, że idealnie nadawałoby się na tort urodzinowy dla mojego współlokatora :) Dziękuję i pozdrawiam! Blog cudowny!
OdpowiedzUsuńmożna je zrobić w takiej tortownicy, ale masa jogurtowa powinna być zrobiona z 400 gramów jogurtu i z dwóch galaretek rozpuszczonych w 200 ml wody, a truskawek powinno być około 500 gramów (około 400 ml musu) i do nich poleci jedna galaretka i dwie łyżeczki żelatyny, mus prawdopodobnie trzeba będzie dosłodzić, super pomysł na tort
UsuńDziękuję!
UsuńJa czegoś tutaj nie rozumiem,nie ma w ogóle podanych składników,ciasto owszem wygląda wyśmienicie ale wszystkiego trzeba się domyślać ;/.
OdpowiedzUsuńKrem potem ten krem śmietankowy ile, czego co kupić. dziwnie pani nie estetycznie prowadzi tego bloga,na prawdę
proszę czytać ze zrozumieniem
UsuńWspaniałe ciasto, które po prostu trzeba zrobić. Świetnie smakuje i równie dobrze się prezentuje. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc mrożonych truskawek? :)
OdpowiedzUsuńpewnie, nie ma problemu
UsuńJaki jest rozmiar blachy, bo 25x35 to raczej nie jest, według ułożonych herbatników...
OdpowiedzUsuńtaką miałam własnie, 25x35 cm
UsuńCiasto pycha ,ja zamiast herbatników w czekoladzie na wierzchu posypałam startą czekoladą białą którą zabarwiłam czerwonym barwnikiem i efekt też wyszedł fajny.
OdpowiedzUsuńTruskawki mogą być mrożone ?
OdpowiedzUsuńoczywiście, jak najbardziej
UsuńWypróbowałam przepis. Cisto wyszło po prostu genialnie. Tyle tylko że zamiast truskawek - których akurat nie miałam - użyłam brzoskwiń i galaretki brzoskwiniowej. Po prostu pycha !!
OdpowiedzUsuńMam tylko takie jedno maluteńkie ale...otóż wydaje mi się że do kremu śmietanowego, który idzie na mus, 3 łyżki żelatyny to troszeczkę za dużo. Moje łychy nawet nie były czubate a krem ściął się bardzo bardzo. Myślę że następnym razem zmniejszę trochę ilość bo z całą pewnością wrócę jeszcze nie raz do tego przepisu :)
No i koniecznie muszę wypróbować oryginał - czyli z truskawkami :)
Pozdrawiam goraco !!! :)
DZISIAJ NA MOIM STOLE,,,WYGLĄDA OBŁĘDNIE ,,SMAKUJE WYBORNIE!!!!POZDRAWIAM Ala.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam to ciasto. Super smakuje ładnie wygląda i szybko się je robi.Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuńpojutrze moje urodziny nielubie pieczenia ale to ciasto jest obłedne i wydaje sie ze szybko sie go robi.... spróbuje swoich sił pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie z jakie firmy te 600ml śmietanki kremowki i 400ml śmietanki kremowej
OdpowiedzUsuńpolecam z firmy Zott, Piątnica, ma być jak najdłuższy termin ważności i mocno schłodzona
UsuńCiasteczka na dole to te miekkie czy te twarde
Usuńtwarde, potem nasiąkają
OdpowiedzUsuńWitam czy użycie żelatyny do tego ciasta jest konieczne ? Czy można zrobić bez ?
OdpowiedzUsuńtak, może być np agar agar, ale usztywniacz być musi
UsuńWitam czy użycie żelatyny do tego ciasta jest konieczne ? Czy można zrobić bez?
OdpowiedzUsuń