Błyskawiczne ciasto, pachnące i smakujące jak popularny likier. Dodatek truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze :)
1 szklanka mąki pszennej (pełna po brzegi)
1 szklanka mąki ziemniaczanej (pełna po brzegi)
4 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
200 ml adwokata
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
około 400 gramów truskawek
cukier puder do posypania
Najlepiej żeby alkohol i olej były w temperaturze pokojowej, więc wyciągamy je z z lodówki około 2 godzin wcześniej.
Truskawki umyć, wyszypułkować, jeśli są duże przekroić na pół.
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na piankę. Do tej czynności użyłam Robota Kuchennego Aura marki Russel Hobbs.
Następnie do miski wlać olej, likier, wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać na nim truskawki, jeśli są duże przeciąć na pół (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę i piec około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).
Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyciągnąć na blat i obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńAdvocat i truskawki... brzmi świetnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Z adwokatem mówisz...? Będę musiała wypróbować przepis, bo to mój ulubiony likier :)
OdpowiedzUsuńA jeśli nie dodam alkoholu to też wyjdzie? Czy ewentualnie można zamienić na coś bezalkoholowego?
OdpowiedzUsuńbez adwokata to ciasto sporo straci nie tylko w smaku, z bezalkoholowych z truskawkami gorąco polecam to: http://www.zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/ciasto-z-truskawkami-z-oranzada.html
UsuńA czy zamiast papieru moge forme wysmarowac tluszczem i wysypac bulka tarta??
OdpowiedzUsuńMagda
pewnie, że tak
UsuńJuz sie studzi:)dam znac czy smakowalo;)
OdpowiedzUsuńMagda
ok :) czekam :)
UsuńO matkoooooo!Ciasto rewelecja.Prawie cala blaszka znikla w ciagu kilku minut.Cala rodzina sie zajadala i chciala po dokladce:)Dziekuje kochana:)
OdpowiedzUsuńMagda
to cudowna wiadomość! Dziękuję, pozdrawiam Ciebie i całą rodzinkę :)))
UsuńWitam :) Ciasto zrobiłam w sobotę. Pychota, aromatyczne, pulchne. na drugi dzień smakowało jak dopiero co po ostudzeniu. Na początku bałam się, że ciasto wyszło mi za rzadkie i nic z tego nie wyjdzie. Ale to chyba właśnie tej konsystencji surowego ciasta po upieczeniu jest takie lekkie i pulchne.
OdpowiedzUsuńZa tydzień mam gości i na pewno znów pojawi się na stole ;)
Polecam wszystkim :)
Dziękuję za przepyszny przepis.
Pozdrawiam,
Soul.
ono właśnie takie ma być, leciutkie, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie !
UsuńCzy mogę zrobić to ciasto ze śliwkami zamiast truskawek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pewnie, myślę, że będzie bardzo fajnie smakowało
UsuńCzy truskawki mogą być mrożone? właśnie naszedł mnie smaczek na to ciacho :)
OdpowiedzUsuńmoą być, ale najpierw trzeba je rozmrozić na sitku, osączone z soku układać na cieście
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny świetny przepis! Jakie to ciasto jest obłędne 😍
OdpowiedzUsuń