2 średnie laski wanilii
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
słoik szczelnie zakręcany
Do większego słoika wsypujemy cukier, laski wanilii rozcinamy wzdłuż, wydłubujemy nasionka, dodajemy je i laskę do cukru, mieszając i przysypując wanilię cukrem, dwa razy dziennie potrząsamy słoikiem, żeby ziarenka ładnie nam się w cukrze rozprowadziły. cukier jest gotowy do użytku po jakiś 10 dniach, po dwóch tygodniach laski wyjmujemy z cukru.
Cześć! Przeglądałam sobie Pani bloga i natrafiłam na ten przepis. Zastanowiło mnie dlaczego trzeba wyciągać laskę z cukru? Psuje się? Dopiero zaczynam moje własnoręczne robienie przypraw. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwitam :)
OdpowiedzUsuńlaseczka to źródło wilgoci i może się zdarzyć, że jeśli pobędzie dłużej w cukrze to zacznie pleśnieć, pozdrawiam ciepło