- 400 gram twarogu z wiaderka
- 1 szklanka kaszy manny (może być błyskawiczna)
- 100 gram stopionego, schłodzonego masła
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- do obtaczania kluseczek: 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka kaszy manny
Do masła dodajemy twaróg, roztrzepane jaja, mąkę, cukry, kaszę i sól, składniki mieszamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mieszance mąki z kaszą i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 8 minut, odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jeśli masa jest zbyt rzadka (wszystko zależy od twarożku), możemy dosypać odrobinę kaszy manny, na tyle, by kuleczki dały się formować. Ale pilnujemy, by nie sypnąć jej za dużo, gdyż wtedy kluseczki wyjdą twardawe.
ale ciekawe te kluseczki! takie połączenie z kaszką musi być bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńw opisie nie ma nic o serze, a jak dodałam to konsystencja nie pozwala na formowanie kuleczek.... :(
OdpowiedzUsuńMój błąd, już uzupełniam, dlaczego nie pozwala?? za rzadkie? wszystko zależy od %tłuszczu w twarożku, niektóre są mniej, inne bardziej wodniste, jeśli masa jest za rzadka, można podsypać ją odrobiną kaszy manny, ale nie za dużo, tylko na tyle, by dały się formować kuleczki
Usuńpięknie dziękuję, dodam faktycznie trochę mąki
OdpowiedzUsuńi baaaaaaaaaaaaaaardzo dziękuję za blog i przepisy - to teraz moja ulubiona książka kucharska ;)))
a ja bardzo dziękuję za korzystanie z moich przepisów, zawsze chętnie służę radą i pomocą (jeśli tylko jestem w zasięgu kompa), pozdrawiam serdecznie ! :)
Usuń