Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: paprykowe pałki z kurczaka

wtorek, 27 sierpnia 2013

paprykowe pałki z kurczaka

To jeden z tych samorobiących się obiadów, możemy pokombinować czy chcemy wersję na ostro czy łagodną żonglując ilością papryki słodkiej i ostrej :)






  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki wody+3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu (opcjonalnie)

Pałki z kurczaka umyć, wysuszyć, włożyć do rękawa.
Do miseczki wlać wodę z oliwą, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko wymieszać, odstawić na 10 minut.

Marynatą zalać pałki w rękawie, potrząsnąć nimi tak, by pokryła całe mięso równomiernie, odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni, jeśli chcemy, by kurczak miał chrupiąca skórkę ponacinajmy rękaw w paru miejscach na 20 minut przed końcem pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)