Przepyszna, sycąca domowa zupa, tyle w temacie :)
0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
400 gramów włoszczyzny mrożonej krojonej w paseczki
1,2 litra bulionu grzybowego, warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
sól, czarny pieprz
siekana natka pietruszki
lane kluseczki:
4 jaja
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
2 szczypty soli
Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, przesmażamy na maśle, wrzucamy do gotującego się bulionu razem z mrożonymi warzywami, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Jaja miksujemy krótko z mąką i solą.
Do gotującej się zupy wlewamy z łyżki ciasto aż do wykończenia, gotujemy jeszcze około 2 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Po wyłączeniu palnika dodajemy zahartowaną śmietanę. Na talerzach posypujemy siekaną zieleniną, smacznego :)
Moja ulubiona zupka :)
OdpowiedzUsuńPycha!!!
OdpowiedzUsuńhttp://kasztanowydomek.blogspot.co.uk
Właśnie zjedzona :) Dobra, delikatna.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że smakowała Joasiu, dziękuję, pozdrówcia :)
UsuńPyszna zupka pieczarkowa, a te lane kluski - Super
OdpowiedzUsuń