Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

czwartek, 7 stycznia 2016

zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

Przepyszna, sycąca domowa zupa, tyle w temacie :)








0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
400 gramów włoszczyzny mrożonej krojonej w paseczki
1,2 litra bulionu grzybowego, warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
sól, czarny pieprz
siekana natka pietruszki

lane kluseczki:
4 jaja
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
2 szczypty soli



Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, przesmażamy na maśle, wrzucamy do gotującego się bulionu razem z mrożonymi warzywami, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.





Jaja miksujemy krótko z mąką i solą.




Do gotującej się zupy wlewamy z łyżki ciasto aż do wykończenia, gotujemy jeszcze około 2 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Po wyłączeniu palnika dodajemy zahartowaną śmietanę. Na talerzach posypujemy siekaną zieleniną, smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Pycha!!!

    http://kasztanowydomek.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zjedzona :) Dobra, delikatna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, że smakowała Joasiu, dziękuję, pozdrówcia :)

      Usuń
  3. Pyszna zupka pieczarkowa, a te lane kluski - Super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)