Jest absolutnie wspaniała, wysoka, delikatna, maślana, z orzeźwiającym całość dżemem i kruszonką, to jest TO :))
Poczekacie na nią 3 godziny, to jest mały minus, ale warto ! :))
0,5 kg mąki pszennej (optymalnie tortowej typ 550)
250 - 300 ml mleka w temp. ciała
30 gramów drożdży
3/4 szklanki cukru
30 gramów stopionego, schłodzonego masła
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
szczypta soli
kruszonka:
100 gramów masła w temp. pokojowej
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
dodatkowo:
3/4 słoiczka ulubionego dżemu lub konfitury (najlepiej niskosłodzonego)
W mleku dokładnie rozprowadzamy drożdże razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy do "ruszenia" na około 10 - 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, cukrami, stopniowo dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka oraz przestudzony tłuszcz stopniowo zagniatając elastyczne, ale dość lepkie ciasto (jeśli klei się bardzo, bardzo możemy dosypać 1 łyżkę mąki, jeśli się klei dość, nic nie dosypujemy) :)
Dno kwadratowej blaszki o boku 25 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i dostosowujemy je do dna foremki, odkładamy w ciepłe miejsce na 2,5 - 3 godziny. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość na około 2,5 - 3 raza.
Przed końcem rośnięcia sprawnie zagniatamy kruszonkę.
Wierzch podrośniętego ciasta delikatnie (słabo dociskając) smarujemy dżemem, posypujemy kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), kruszonka ma się lekko zezłocić.
Gotowe :)
Moje ulubione ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńJest cudowna! :)
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńa ten cukier z wanilią to chodzi o cukier waniliowy?
proszę o odpowiedź
można oczywiście zastąpić, tak, jak najbardziej
UsuńUwielbiam drożdżówki. Twoja wygląda... ommnomnom
OdpowiedzUsuńWystarczy tylko 30 gram masła?
OdpowiedzUsuńtak, tylko niezbędna ilość by ciasto było jak najbardziej puszyste
UsuńMoja drozdzoweczka z pani przepisu właśnie się piecze ��
OdpowiedzUsuń