Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: puszysta drożdżówka z dżemem i kruszonką

poniedziałek, 4 stycznia 2016

puszysta drożdżówka z dżemem i kruszonką

Jest absolutnie wspaniała, wysoka, delikatna, maślana, z orzeźwiającym całość dżemem i kruszonką, to jest TO :))
Poczekacie na nią 3 godziny, to jest mały minus, ale warto ! :))








0,5 kg mąki pszennej (optymalnie tortowej typ 550)
250 - 300 ml mleka w temp. ciała
30 gramów drożdży
3/4 szklanki cukru
30 gramów stopionego, schłodzonego masła
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
szczypta soli

kruszonka:
100 gramów masła w temp. pokojowej
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią

dodatkowo:
3/4 słoiczka ulubionego dżemu lub konfitury (najlepiej niskosłodzonego)



W mleku dokładnie rozprowadzamy drożdże razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy do "ruszenia" na około 10 - 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, cukrami, stopniowo dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka oraz przestudzony tłuszcz stopniowo zagniatając elastyczne, ale dość lepkie ciasto (jeśli klei się bardzo, bardzo możemy dosypać 1 łyżkę mąki, jeśli się klei dość, nic nie dosypujemy) :)







Dno kwadratowej blaszki o boku 25 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i dostosowujemy je do dna foremki, odkładamy w ciepłe miejsce na 2,5 - 3 godziny. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość na około 2,5 - 3 raza.





Przed końcem rośnięcia sprawnie zagniatamy kruszonkę.




Wierzch podrośniętego ciasta delikatnie (słabo dociskając) smarujemy dżemem, posypujemy kruszonką.





Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), kruszonka ma się lekko zezłocić.
Gotowe :)



7 komentarzy:

  1. Moje ulubione ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam
    a ten cukier z wanilią to chodzi o cukier waniliowy?
    proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można oczywiście zastąpić, tak, jak najbardziej

      Usuń
  3. Uwielbiam drożdżówki. Twoja wygląda... ommnomnom

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystarczy tylko 30 gram masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko niezbędna ilość by ciasto było jak najbardziej puszyste

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)