Przepyszny i puszysty, niebo w gębie, absolutnie !
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
150 gramów miękkiego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajo
masa serowa:
1 kg dobrego sera wiaderkowego lub półtłustego zmielonego na najmniejszych oczkach
4 jaja
100 gramów stopionego, schłodzonego masła
szczypta soli do białek
1 i 1/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
dodatkowo:
około 350 gramów malin
cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)
Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i śmietany zagnieść kruche ciasto, podzielić je na dwie części: 1/3 i 2/3.
Tą mniejszą zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wylepić większą częscią ciasta, nakłuć widelcem w wielu miejscach, podpiec w piakrniku nagrzanym do 190 st przez 10 minut, schłodzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło i zmiksować na puszystą masę. Masę wlać do twarogu, zmiksować krótko na średnich obrotach, potem wsypać proszek budyniowy, zmiksować krótko na średnich obrotach.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w ciasto łyżką.
Masę serową wylać na podpieczony spód, na wierzch poukładać maliny.
Na maliny zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzić przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjąć na blat...smacznego :)
Pięknie się prezentuje i na pewno fantastycznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńTen serniczek wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńTy tylko podsyłaj te cuda, a niech nam tyłki rosną ;)
OdpowiedzUsuńKrólewsko wygląda :)
OdpowiedzUsuńAkurat siedzę przy kawce i zjadłabym sobie, tak pysznego serniczka :)
OdpowiedzUsuńOj kusisz, kusisz i chyba będę musiała taki upiec, bo pobudziłaś mój apetyt.
Wspaniale i smakowicie się prezentuje...
Pozdrawiam Cię Ewuniu
No to mi narobiłaś smaka na sernik 😀
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam sernik, jest po prostu przepyszny :)
OdpowiedzUsuńsernik z malinami przepyszny, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam,,gocha**
OdpowiedzUsuńNapisala Pani ze wieksza czesc ciasta zawinac i wlozyc do zamrazarki i wieksza wylepic tez dno blachy to wieksza czy mniejsza czesc ciasta idzie na dno?:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie zakręciłam :D, zaraz poprawię, większa na dno, mniejsza do zamrażarki
UsuńDziekuje :))))
UsuńCzy serek może być Emilka z netto?
OdpowiedzUsuńjeśli to jest ten, który kojarzę to się nie nada, bo jest bardzo chudziutki natomiast w netto jest świetny serek wiaderkowy, który będzie idealny, zdaje się, że nazywa się Śmietankowy i jest w 1 kg wiaderku po około 12 - 14 zł bodajże
UsuńOki dzięki za inf pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńsmacznego, pozdrówcia !
UsuńJaka jest gramatura tej paczuszki budyniu? :)
OdpowiedzUsuńbudyń ma około 40 gramów
UsuńCudowny przepis 😊
OdpowiedzUsuńczy mogę dać mrożone maliny?
OdpowiedzUsuńtak, zamrożone poukładać na masie serowej
UsuńWspaniale to wygląda i brzmi. Czy w rzeczywistości jest też tak pyszne? Chętnie kiedyś spróbujemy i opublikujemy swoje doznania smakowe :)
OdpowiedzUsuńPyszny!! Super przepis, dosc prosty i zawsze wychodzi :-)
OdpowiedzUsuńa czym ten sernik różni się od tego sernika czarno-białego? (oprócz obecności malin oczywiście)? chciałabym uzyskać warstwę piankową z białek przed starciem ciasta kruchego z wierzchu, czy masz Ewo gdzieś przepis na taki sernik czyli ciasto kruche, ser, owoce, pianka i ciasto kruche.
OdpowiedzUsuńprzepis różni się malinami :), nie mam idealnie takiego, ale można wykorzystać ten przepis plus pianka z 4 - 5 białek + 0,5 szkl pudru plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na koniec i już, pozostałych żółtek nie dodawałabym do masy serowej, użyłabym do czegoś innego, bo tutaj proporcje są super i szkoda w nich kombinować
UsuńA czy maliny mogą być z zamrażalki ?
OdpowiedzUsuńtak, ale dodajemy je do masy serowej zamrożone, reszta bez zmian
UsuńA czy masło do masy serowej ma być całkowicie roztopione w rondelku i wystudzone? Czy tylko takie, które wyjmujemy z lodówki i ogrzewa się w temperaturze pokojowej?
Usuńcałkowicie roztapiamy w rondelku i schładzamy do temp. pokojowej
UsuńRewelacja. Zawsze lubiłam szukać sobie różnych przepisów na internecie. Dziś wpadłam na pani stronę i jestem bardzo zadowolona. Dziękuję bardzo za tak szybkie odpowiedzi, dwa przepisy już są w moim zeszycie , ale zapewne będę tutaj częstym gościem :) Wesołego Alleluja :* Iwonka :)
UsuńMiło mi Iwonko, jestem Ewa, zapraszam do mnie o każdej porze i Wesołych Świąt !
UsuńZamierzam upiec taki sernik na Wielkanocne.
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie pozdrawiam
dobry wybór, również pozdrawiam :)))
UsuńJa dzisiaj się zabiorę za zrobienie serniczka, ale mam wątpliwość - czy mogą być maliny w syropie?
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zabiorę się za zrobienie serniczka, mam tylko wątpliwość, czy zamiast świeżych malin mogą być takie z syropu?
OdpowiedzUsuńmogą, ale osączone przez 30 min na sitku i lekko posypane mąką pszenną, bardzo delikatnie dodane do ciasta by się nie "rozciapkały"
OdpowiedzUsuńA czy długo miksować zoltka z cukrem?
OdpowiedzUsuńok 3 min będzie w sam raz
UsuńPyszny,upieklam a teraz wszyscy znajomi chca przepis.polecam:-)
OdpowiedzUsuńBędę piekła:-) niestety wersja okrojona mam tylko 4 jajka na 5. Boję się co mi wyjdzie...trzymać kciuki :-)
OdpowiedzUsuńale do sernika potrzebne są 4 i jedno do ciasta
UsuńWyszedł super . Choć nie trzymałam się przepisu. Mniej cukru 3/4 do sera i 1/4 do ciasta .Nie lubimy aż tak słodkich, Mniej jajek 3 do sera i 1 do ciasta.(tylko tyle miałam ) Nie miałam śmietany. Rodzina zadowolona- najważniejsze . Już zjedzony. Pozdrawiam Marzena
UsuńBardzo polecam ten przepis! Sernik wyszedł super :) cała rodzina zachwycona :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam ten serniczek ale dodałam 2 jajka i troszkę więcej mąki dlatego że miałam większą blaszkę. Nigdy nie jadłam tak dobrego sernika!!! Jest przepyszny dziękuję za przepis ! Wyprobujcie na prawdę niebo w gębie!!!
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze.ciekawe jaki bedzie w smaku i wysoki bo zazwyczaj krolewski mi wychodzi niski😐
OdpowiedzUsuńczekam na wieści w takim razie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sernik wszystkim bardzo smakował😊
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis jak i to ciasto z jednym małym ale... Za każdym razem nie wychodzi mi ścisłe ciasto które można rozłozyc tylko takie połkruche, lepiące się do wszystkiego.i nadal nie wiem dlaczego🤔😉🙂
OdpowiedzUsuń