Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: sernik królewski z malinami

czwartek, 28 lipca 2016

sernik królewski z malinami

Przepyszny i puszysty, niebo w gębie, absolutnie !








ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
150 gramów miękkiego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajo

masa serowa:
1 kg dobrego sera wiaderkowego lub półtłustego zmielonego na najmniejszych oczkach
4 jaja
100 gramów stopionego, schłodzonego masła
szczypta soli do białek
1 i 1/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

dodatkowo:
około 350 gramów malin
cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)


Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i śmietany zagnieść kruche ciasto, podzielić je na dwie części: 1/3 i 2/3.
mniejszą zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wylepić większą częscią ciasta, nakłuć widelcem w wielu miejscach, podpiec w piakrniku nagrzanym do 190 st przez 10 minut, schłodzić.




Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło i zmiksować na puszystą masę. Masę wlać do twarogu, zmiksować krótko na średnich obrotach, potem wsypać proszek budyniowy, zmiksować krótko na średnich obrotach.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w ciasto łyżką.






Masę serową wylać na podpieczony spód, na wierzch poukładać maliny.
Na maliny zetrzeć ciasto z zamrażarki.





Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Studzić przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjąć na blat...smacznego :)



26 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje i na pewno fantastycznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten serniczek wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty tylko podsyłaj te cuda, a niech nam tyłki rosną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat siedzę przy kawce i zjadłabym sobie, tak pysznego serniczka :)
    Oj kusisz, kusisz i chyba będę musiała taki upiec, bo pobudziłaś mój apetyt.
    Wspaniale i smakowicie się prezentuje...
    Pozdrawiam Cię Ewuniu

    OdpowiedzUsuń
  5. No to mi narobiłaś smaka na sernik 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj piekłam sernik, jest po prostu przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik z malinami przepyszny, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam,,gocha**

    OdpowiedzUsuń
  8. Napisala Pani ze wieksza czesc ciasta zawinac i wlozyc do zamrazarki i wieksza wylepic tez dno blachy to wieksza czy mniejsza czesc ciasta idzie na dno?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie zakręciłam :D, zaraz poprawię, większa na dno, mniejsza do zamrażarki

      Usuń
    2. Dziekuje :))))

      Usuń
  9. Czy serek może być Emilka z netto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli to jest ten, który kojarzę to się nie nada, bo jest bardzo chudziutki natomiast w netto jest świetny serek wiaderkowy, który będzie idealny, zdaje się, że nazywa się Śmietankowy i jest w 1 kg wiaderku po około 12 - 14 zł bodajże

      Usuń
  10. Oki dzięki za inf pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka jest gramatura tej paczuszki budyniu? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. czy mogę dać mrożone maliny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zamrożone poukładać na masie serowej

      Usuń
  14. Wspaniale to wygląda i brzmi. Czy w rzeczywistości jest też tak pyszne? Chętnie kiedyś spróbujemy i opublikujemy swoje doznania smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny!! Super przepis, dosc prosty i zawsze wychodzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. a czym ten sernik różni się od tego sernika czarno-białego? (oprócz obecności malin oczywiście)? chciałabym uzyskać warstwę piankową z białek przed starciem ciasta kruchego z wierzchu, czy masz Ewo gdzieś przepis na taki sernik czyli ciasto kruche, ser, owoce, pianka i ciasto kruche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis różni się malinami :), nie mam idealnie takiego, ale można wykorzystać ten przepis plus pianka z 4 - 5 białek + 0,5 szkl pudru plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na koniec i już, pozostałych żółtek nie dodawałabym do masy serowej, użyłabym do czegoś innego, bo tutaj proporcje są super i szkoda w nich kombinować

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)