Delikatne i piankowe... jak obłoczek, lekkie i nie za słodkie, pyszne. Łatwe, z minimalnej ilości składników, nie może się nie udać.
około 20 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingres)
warstwa sernikowa:
1 galaretka niebieska Wodzisław
0,5 kg mielonego twarogu wiaderkowego
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
pianka:
500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki niebieskie
masa śmietanowa:
300 gramów śmietany kremówki 30%
2 śmietanfixy
1,5 łyżki cukru pudru
ewentualnie niebieskie lub białe bezy na wierzch
Pierwszą galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, wlewamy do głębokiego talerza, odstawiamy do zastygnięcia, potem kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę zlać do talerza dzień wcześniej, kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową).
Twarożek wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy by się ogrzał.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej (często mieszamy by nie utworzył się "kożuszek").
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, jeśli macie wyjmowane dno nie trzeba tego robić. Dno powykładać podłużnymi biszkoptami (niczym ich nie nasączać).
Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z ogrzanym serkiem. Potem wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając by na powierzchni nie utworzył się "kożuszek".
Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, am powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.
Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy do lodówki.
Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
P.S Można też usztywnić śmietankę 0,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku.
Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy małymi bezikami.
UWAGA: Kolorowe bezy puszczają kolor, więc niewskazane jest pozostawienie ich na cieście na długi czas.
Smacznego !
Jakie śliczne kostki. Taki kolor... niespotykany. Pysznie Ewuniu :)
OdpowiedzUsuńKolorystycznie zjawiskowe, aż chce się spróbować
UsuńAle ładna Smerfetka))
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada i napewno jest przepyszne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiebieski zawrót głowy :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuję
OdpowiedzUsuńi za pewnie tak smakuje.
Życzę udanego weekendu:-))
˜"*°•ڰۣڿ✬ڰۣڿ•°*"˜ B ڿ
Super przepis wszytko ładnie opisane i sfotografowane !!! :) na pewno zrobię takie ciacho !!!
OdpowiedzUsuńsuper. zrobie na urodziny corci ;)
OdpowiedzUsuńsuper smerfetka!! :) ciekawa pomysł :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :) Gratuluję pomysłowowści.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ciasto:) Na pewno wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńpani Ewo Pani nie piecze i gotuje.......pani po prostu CZARUJE!!!!!
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo, dziękuję ! :)
UsuńPani Ewo kiedy kolejne przepisy zaglądam na bloga codziennie a tu nic Ja się uzaleznilam od Pani przepisów
OdpowiedzUsuńjestem w trakcie przeprowadzki i mam bałagan we wszystkim, ale jak się ogarnę to wracam :) pozdrawiam :)
UsuńDzięki za dobrą wiadomość._Pozdrawiam i życzę miłego mieszkania w nowym miejscu
UsuńJa juz tez sie martwilam Ewuniu, ze dlugo nie ma zadnych wpisow....ale juz wiem i ciesze sie, ze to tylko przeprowadzka, bo myslalam, ze zapomnialas o nas...zycze szybkiego uporania sie z przeprowadzka, choc wiem, ze to nie latwe...jechalam do corci zeby jej pomoc wlasnie w przeprowadzce...pozdrawiam Ewuniu serdecznie...ach zapomnialabym dodac, ze Smerfetka jest...Ty wiesz...buziaczki :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,wyszło piękne i pyszne :-) Polecam :-)
OdpowiedzUsuńJest mega dobra. Właśnie robię następną. ;)
OdpowiedzUsuńJaki to rozmiar blaszki??
OdpowiedzUsuń25x35 cm
UsuńDzięki, robię w sobotę. Super ciacho, na pewno wszystkich zaskoczę dzięki Tobie ;-)
UsuńGalaretka do masy sernikowej ma być zastygnieta czy lejaca? :) Proszę o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie musi być lejąca, ale w temp. pokojowej
UsuńDziekuje za odpowiedź :)
UsuńAle trzeba poczekać aż galaretka z serem będą tężeć. Ja nie czekałam i wszystkie biszkopty popłynęły do góry :(
UsuńWłaśnie robię Smerfetke. Moje ciasto serowe po dodaniu 2 galaretek jest lejące, nie mam pojęcia jak ma zgęstnieć w lodówce ( czy galaretki dadzą radę zgęstnieć ???!! ) . W przepisie jest mowa o 2 łyzkach cukru pudru do ciasta serowego, w opisie nie doczytałam się aby autorka dodała ten cukier do ciasta serowego.
OdpowiedzUsuńgalaretki spokojnie zagęszczą masę, tylko trzeba ją potrzymać w lodówce, 2 łyzki cukru dodałam do masy serowej na samym początku
UsuńOK. Dzięki. Ciasto sie zagościło . Jeszcze tylko bita śmietana i gotowe.
UsuńCzym jeszcze można udekorować? Niestety nie posiadam bez:-(
OdpowiedzUsuńnp startą drobno czekoladą, pokrojonymi w kostkę piankami (marshmallows), żelkami, bitą śmietaną, pokruszonymi biszkoptami i polać roztopioną czekoladą (nieregularnie, cienka warstwa)
Usuńowoce drobne lub cienko porkojone też będą ok
UsuńDziękuje za szybką odp i super przepis, pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńW jakim sklepie kupowala niebieska galaretke bo nigdzie nie moge znakesc?
OdpowiedzUsuńkupiłam w Auchanie, ale w Tesco też widziałam i w Lewiatanie
UsuńSuper ciasto smakowało całej rodzinie.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńcudne ciasto i pewnie przepyszne!
OdpowiedzUsuńgdzie mozna kupić takie bezy ?
OdpowiedzUsuńkupiłam w Realu, ale widziałam tez w Tesco i Auchanie
UsuńMoja 18 miesięczna córcia wcina to piankowe cudo;) deser idealny;) szkoda że nie można tu wstawić zdj:/ buziaki p.Ewo:*
Usuńzdjęcie można podesłać mi na pw na fb, byłabym bardzo wdzięczna, pozdrawiam również :)
UsuńCiasto wyszło genialne. Robiłam je już dwa razy i za każdym razem smakuje obłędnie. Teraz myślę o innej kombinacji kolorów galaretek. :)
OdpowiedzUsuńCiasto okropne w smaku... bardzo sztuczne (szczególnie niebieska pianka ), nie da się go jeść... musiałam całe wyrzucić... :-(
OdpowiedzUsuńrobiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńChciałam się zapytać nigdzie nie mogę znaleść mleka skondesowane można czymś go zastąpić proszę m szybka odpowiedź
OdpowiedzUsuńszkoda ! Oni teraz produkują to mleko w kartonikach, kiedyś było tylko w puszkach, można zastąpić je śmietaną kremówką, ale wtedy nie uzyskamy tych bąbelków :((((((, jeśli chodzi o proporcje to bez zmian, czyli 500 ml kremówki + 2 galaretki, galaretki rozpuścić, ostudzić do temp. pokojowej, śmietankę ubić na sztywno, wlać galaretki, wymieszać, wyłożyć, schłodzić w lodowce
UsuńBo mam takie molko w kartonikach jak do kawy czy oto chodzi czy jeszcze jakieś inne
Usuńtak, może takie być
UsuńDziękuję bardzo za pomoc i za rady właśnie go robię
UsuńJaki fajny pomysl, przepiekne ciasto i takie leciutkie, jak chmurka :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam jest super :) dzięki
OdpowiedzUsuńZajrzałam po raz pierwszy ale nie ostatni
OdpowiedzUsuńmleko skondensowane czyli np zagęszczone mleko gostyńskie niesłodzone? i twaróg może być nie wiaderkowy tylko w kostce 3 krotnie mielony tłusty? a i po co papier do pieczenia?:)-jestem początkująca kuchareczka ;)
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie takie mleko, taki twaróg też się nada jak najbardziej, a papier do pieczenia podkładamy, bo wtedy galaretka zastygając trzyma się równiutko i nie spływa pod ciasto, kto pyta nie błądzi, o to chodzi :)
Usuńo kurczakiii... zapomniałam o swojej galaretce wystawiłam na balkon i zapomniałam a masa serowa już stężała na biszkoptach... czy moge taka galaretke pokrojoną w kostke dodać na wierzch wymieszaną z kremówką????
OdpowiedzUsuńpewnie, pokrojona w kostkę galaretka może być dekoracją zamiast biszkoptów
Usuńdziękuje za szybką odpowiedz :)dekoracją zamiast bezów?:) jestem młodą żoną i mamą 5 mcznej Majeczki, jak tylko mam czas inspiruje sie Pani blogiem jest poprostu świetny :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, zamiast bezów, pokręciłam :), cieszę się, że przepisy się przydają, całusy dla Majeczki :-******
Usuńzrobię dla córki, niebieski to jej ulubiony kolor, pięknie się i apetycznie się prezentuje pani Ewo ( zresztą jak inne wypieki), widziałam w Intermache pianki biało-niebieskie w kształcie smerfów i tak pomyślałam, ze zamiast bezików dam te pianki ( będzie pasowało do nazwy ciasta), pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńwiem o które pianki chodzi :)), będą pasowały doskonale :), pozdrawiam gorąco i mam nadzieję, że ciacho będzie Wam smakowało :)
Usuńwow!zrobiłam to ciasto i bardzo mi zasmakowało czekam na kolejne przepisy
OdpowiedzUsuńSuper!!! Robilam je juz wielokrotnie, zawsze jest tak samo genialne.
OdpowiedzUsuńciasto przepiękne, jakiego sera wiaderkowego najlepiej użyć, dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńja zwykle uzywam Dr. Oetker, Piątnica, "Mój ulubiony", ale tak naprawdę nada się każdy powyżej 5% tłuszczu
UsuńZamiast niebieskiej galaretki do sera dalam rozowa, zamiast niebieskiej do pianki dalam brzoskwiniowa galaretke. I wyszlo bardzo pysznie, wszyscy chwalili. Ciasto godne polecenia
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne tylko doradztwo co zrobilam źle wszystkie galaretki pokrojone w kostkę jakby utopiły się w sernik wcale ich nie widać:(
OdpowiedzUsuń:(((((, może było ich za mało? czy na pewno była użyta taka ilość jak w przepisie?
UsuńTak wszystko biszkopty też mi poszły do góry , jedyne co zrobilam inaczej to na okrągłej tortów ich robilam , hmmm może to tego wina . Ale nie zmienia to faktu że ciacho pycha :)
OdpowiedzUsuńa po co galaretki cytrynowe?
OdpowiedzUsuńdo orzeźwienia i usztywnienia warstwy sernikowej
UsuńNiebieskie jedzenie kojarzy mi się z zupą ugotowaną przez Bridget Jones, ale Twoja Smerfetka wygląda pięknie i zachęcająco do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńA gdzie dostanę galaretki Wodzisław??
OdpowiedzUsuńLewiatan, Auchan, czasem Tesco
OdpowiedzUsuńAle piękne ciasto, porywam przepis :-)
OdpowiedzUsuńno piękneee! D smerfetek mam ogromny sentyment- mój adres bloga to zdradza (chociaż trzeba go zmienić)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA te mleko to ile ma miec procent bo sa rózne ???
OdpowiedzUsuńwszystkie się nadadzą, ale wg mnie najlepsze 3.2%
OdpowiedzUsuń