Robiłam ją 3 razy pod rząd, tak nam smakowała ! Delikatne mięsko z wyraźnym posmakiem sera i pieczarkowym aromatem, dla nas to połączenie idealne :)). Polecam każdemu !
Przepis pochodzi stąd.
ciasto serowo - majonezowe:
3 jaja
280 gramów sera żółtego ( użyłam Goudy)
3 łyżki ( z górką) gęstego majonezu ( użyłam z Winiar)
nadzienie pieczarkowe:
350 gramów pieczarek
1 średnia cebula
1 średnie jajo
1 - 2 łyżki bułki tartej
odrobinka soli
czarny pieprz
dodatkowo:
2 duże filety drobiowe ( łącznie około 600 - 650 gramów)
ulubiona przyprawa do kurczaka
2 płaskie łyżki oleju do wysmarowania papieru do pieczenia
Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzany olej, wysmażamy, kiedy wytracą wilgoć, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy (zwracam uwagę na małą ilość soli). Farsz odcedzamy z oleju i przekładamy na talerzyk. Po wystudzeniu wbijamy jajo i dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie.
Filety myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż tak, by powstały nam 4 kawałki mięsa, cienko je rozbijamy, przyprawiamy, odstawiamy do lodówki.
Teraz przystępujemy do robienia ciasta. Ser ścieramy na drobnych oczkach.
Jaja rozkłócamy widelcem, dodajemy majonez, mieszamy dokładnie łyżką (robiłam to na średnich obrotach miksera, ale uważajmy, by jaja się nie spieniły za bardzo).
Dodajemy ser i mieszamy łyżką.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który cienko smarujemy olejem.
Masę majonezowo - serową rozprowadzamy równomiernie cienką (!) warstwą po papierze ( aby ułatwić sobie robotę, możemy łyżkę maczać w zimnej wodzie, jednak uważamy by nie przenieść zbyt dużowilgoci na powierzchnię ciasta).
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 30 minut ( funkcja góra - dół), do jego delikatnego zezłocenia.
Zaraz po wyjęciu z pieca delikatnie odrywamy papier od ciasta.
Kładziemy je na blacie i na 3/4 ( nawet troszkę więcej) jego powierzchni układamy przyprawione mięso. Pomiędzy kawałkami filetu nie może być przerw. Na końcu ciasta układamy farsz pieczarkowy w formie "wałka".
Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z pieczarkami ( róbmy to ściśle, ale z wyczuciem).
Potem zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja góra - dół).
UWAGA: Papier po końcowym upieczeniu rolady odrywamy wtedy kiedy ma ona już temperaturę pokojową.
Po ostudzeniu kroimy na plastry.
Ewcia rolada wygląda rewelacyjnie do tego aromaty, które się przenikają w domu musiało pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo pomyslowe!!! warte odgapienia ,a wyglada tak przepysznie że chetnie bym monitor schrupała ! Super!
OdpowiedzUsuńTa rolada wygląda fantastycznie!!! Zrobię jak najszybciej :))
OdpowiedzUsuńjest przepyszna, dziewczyny, bardzo Wam polecam :)
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa, smaczna i okazała.- aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńŚliczna :*
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, z chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńale bym zjadla !!!
OdpowiedzUsuńRolada wygląda rewelacyjnie. Z czym ją podawać, na ciepło czy na zimno?? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolu, raczej na zimno jako dodatek do pieczywka
UsuńR E W E L A C J A !!!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Uwielbiam rolady. Twoja jest rewelacyjna. Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i pewnie tak smakuje. Super przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anulka 12
Świetny pomysł na roladę!
OdpowiedzUsuńEwa,rewelacyjny przepis,katujesz mnie nim...jestem przed obiadem,bardzo głodna :)Ania .
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis i oczywiście Twoje wykonanie. Jak tylko będę miała trochę więcej wolnego czasu - pokuszę się :)))
OdpowiedzUsuńSuper, super i jeszcze raz super. Na pewno jest smaczna.
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do mnie http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Lukasz
Jutro ją robie
OdpowiedzUsuńbardzo polecam :) i czekam na wieści jak smakowała :)
UsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńRobiłam tą roladę.Bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńRobiłam wszystko zgodnie z przepisem, a całe ciasto popękało podczas zwijania i ciężko było w ogóle cokolwiek uratować :/ I podczas pieczenia wyrosły większe "góry" niż na cieście na karpatkę ;)
OdpowiedzUsuńhmmm, czasem tak się dzieje, kiedy jest zbyt wysoka, może Twój piekarnik zbyt mocno od góry grzeje??
Usuńkumpela mi jeszcze teraz podpowiedziała, że mogłaby to być wina zbyt mocnego ubicia jaje i napowietrzenia masy, może?
UsuńNastępnym razem na pewno skrócę czas pieczenia i może faktycznie jajka były zbyt mocno ubite. Ale i tak wyszła bardzo smaczna :)
Usuńpewnie, najważniejsze to się nie zrażać i działać dalej, bo trening czyni mistrza, nie? pozdrawiam :)
Usuńczy można ciasto do tej rolady upiec dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńnie, niestety, nawet zawinięte może wyschnąć, także trzeba wszystko razem
Usuńszkoda , że nie można wcześniej upiec ciasta bo kiedy na pierwszym razem coś nie pójdzie to zawsze można zrobić drugi raz.Przepis wykorzystam już w poniedziałek.Zdrowych, spokojnych Świąt życzę oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńszkoda, ale w tym przypadku wiem jak jest, bo przerobiłam to i ciasto było bardzo suche na drugi dzień, łamało się, jestem w poniedziałek online, także w razie pytań służę pomocą, Wesołych Świąt !
UsuńRoladę robiłam kilka razy. Tylko zawsze mam problem z odklejeniem ciasta od papieru.Trochę trzeba się pomęczyć. Ale efekt końcowy rewelacja.
OdpowiedzUsuńa próbowałaś rozsmarowywać masę na tej bardziej błyszczącej stronie papieru?
Usuńwygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńRobilam kilka razy.pyszne
OdpowiedzUsuńU mnie rodzinka na tą roladę rzuca się jak wygłodniałe sępy, na ciepło, na zimno, z chlebem czy bez, bez znaczenia - znika w jeden dzień. Polecam bo jest obłędna!!
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie. Czy tę roladę można przygotować dzień wcześniej ? Chcę ją zabrać rano do pracy, ale nie wiem czy będzie smaczna...
OdpowiedzUsuńpewnie, że można, będzie pyszna
UsuńPani Ewo ta rolada jest przepyszna �� podałam ja na ciepło z ziemniaczkami zapiekanymi i sałatka z sałaty - po prostu rewelacja �� juz nie mogę się doczekać aż wypróbuję kolejny przepis z Pani strony �� Pozdrawiam serdecznie ��
OdpowiedzUsuńto wspaniale, że smakuje, nam też właśnie, zapraszzam, pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńWczoraj robilam pierwszy raz ta rolade smakuje super polecam wszystkim.dziekuje za Przepisy.
OdpowiedzUsuńCzy lekko twardawe pieczarki w środku będą ok?
OdpowiedzUsuńnie do końca rozumiem pytanie
UsuńRobiłam! U będę robić dalej. Palce lizać. ... wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy tylko w moim przepisie to340g sera Ciasto udaje się za każdym razem Uwaga:nie przdobżyć z majonezem(bo ciasto będzie kruche)pępka.Skład mieszam do połączenia łyżką(ser grube oczka) rob.ze szpinakiem warzywamiitp.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo wyglada dardzo apetycznie sprobuje to danie zrobic przesylas dobre I ladne przepisy
OdpowiedzUsuńBardzo często ją robię. Znika ona bardzo szybko. Tylko ja piersi z kurczaka kroję w kostkę a pieczarki w paski.
OdpowiedzUsuńBardzo ładna i zawsze wychodzi. Polecam naprawdę a jestem od pięćdziesięciu lat kucharka.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, dzisiaj robiłam na obiad. Myślałam, że więcej z tym jest pracy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuńSuper blog:)
OdpowiedzUsuńSuper blog:)
OdpowiedzUsuńWitam,dopiero teraz znalazłam ten przepis i upiekłam bo znudziły mi się świąteczne potrawy.Wyszło idealnie i tak smakuje.Przepis jest dokładny,czytelny nawet dla początkujących.Gospodynie z wieloletnim doświadczeniem wiedzą dlaczego ciasto pęka itd.Radzę trzymać się ścisle przepisu a wszystko się uda.Pani Ewo gratuluje i pozdrawiam .Małgorzata.
OdpowiedzUsuń