sobota, 23 sierpnia 2014

szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kolejne ciasto ze śliwkami z mojego starego zeszytu z przepisami (rozlatującego się). Dobrze utrzymuje świeżość, a maślana kruszonka w połączeniu z węgierkami, mmmm, pyszności :)
Polecam :)


1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką)
200 gramów stopionego, schłodzonego masła
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
4 jaja
szczypta soli
dodatkowo:
około 600 gramów śliwek
kruszonka:
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią

Jaja (całe) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać ostudzone masło, wsypać mąki i proszek do pieczenia oraz sól, wszystko zmiksować na jednolite ciasto.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Śliwki pozbawić pestek i poukładać (połówkami, skórką do dołu) na cieście, można odrobinę wcisnąć je w ciasto, ale niekoniecznie.
Z masła, mąki i cukrów zagnieść kruszonkę, którą równomiernie rozsypać po owocach.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
Ciasto można jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem.







11 komentarzy:

  1. Łaaa! No i po co ja tu wchodzę na głodniaka?! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie apetyczne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj robiła bardzo podobne ciasto. Niewiele zostało na dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie puszyste! Wspaniałe ciasto, ze śliwkami- uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam właśnie takie ciasta, ze śliwkami robiłam ostatnio drożdżowe.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewuniu Twoje ciasta ze sliwkami to same pysznosci...ten oczywiscie tez wyprobuje jak wroce z urlopu...mam sliweczki zamrozone i mam nadzieje, ze nadadza sie...pozdrawiam cieplo:)))...Irena...ach i widzialam na fc, ze kolejne pysznosci szykujesz ze sliwkami w roli glownej no i moj ulubiony twarog:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, to ciasto ze śliwkami i twarogiem poczeka na Ciebie jak wrócisz, miłego wypoczynku, pozdrawiam gorąco :)

      Usuń
  7. Ciasto wygląda wyśmienicie! Śliwki mogę jeść bez opamiętania, zastanawiam się czy z suszonych śliwek mogłoby wyjść dobre ciasto..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suszone nie nadadzą się za bardzo ://, lepiej użyć mrożonych

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)