Delikatny jak obłoczek, piankowy niby sernik, pyszny, leciutki i orzeźwiający, pychotka !
ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
250 gramów zimnego masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
szczypta soli
masa sernikowa:
1200 gramów jogurtu greckiego (miałam 3 kubeczki po 400 gramów każdy)
1 pełna po brzegi szklanka cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dajcie jeszcze dodatkowo 3 kopiaste łyżki)
6 białek
szczypta soli
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g proszku)
2 łyżki cukru waniliowego
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
ewentualnie cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach.
Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej bezy.
Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.
UWAGA:
Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.
Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.
Wygląda pysznie tak słonecznie!
OdpowiedzUsuńrobiłam podobny, tylko na bazie kwaśnej śmietany , rewelacyjny ... az jutro zrobie z twojego przepisu
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł!!! ja robie bardzo podobny -jest pyszny
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity pomysł. Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lekkie, delikatne, nie za słodkie ciasto. Szybko się robi i tak samo szybko znika mimo, iż na prawdę wychodzi duża blacha!!! Bardzo dziękuję za bardzo smaczny przepis.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakował :))))))), miłego dzionka Moniko ! :)
UsuńBardzo Smaczny
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :) Na pewno wypróbujemy ten przepis w domu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy,
Szybka Pizza :)
Pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Wyszło idealnie a smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńcieszę się ogromnie ! :))))))))
UsuńCiasto proste, a pyszne! Zrobilo duze wrazenie na gosciach, wiekszosc uwazala, ze to klasyczny sernik;)
OdpowiedzUsuńSiedzi wlasnie w piecu od 15 minut...Bardzo bym chciała by się UDAŁ! :-)
OdpowiedzUsuńna pewno się uda, a ja mam nadzieję, że będzie smakował :))
UsuńWłasnie zabieram sie juz 2gi raz do zrobienia tego ciasta i naprawde jest tak puszyste delikatne i tak smaczne ze ojejku mmmm poprostu pychotka !!!!! polecam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Jakie proporcje na formę 24x40 cm?
OdpowiedzUsuńciasto kruche bez zmian, masa śmietanowa x 0,5
Usuńwitam, czy do masy serowej składniki mają być w temperaturze pokojowej? pozdrawiam, Agata
OdpowiedzUsuńtak, najlepiej by było
UsuńWitam miło
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis i ciasto wyborne,robiłam je już drugi raz,tylko z tą różnicą,że ja zamiast brzoskwiń dodałam sezonowe świeże śliwki/węgierkę dąbrowicką/,puszkowe owoce lepsze będą zimą :)
upiekalam to ciasto i wnuki po prostu nie mogli sie najesc .Babciu to ciasto to pychotka.
OdpowiedzUsuńcudownie, cieszę się ogromnie !
UsuńPani Ewo to znowu ja, chce zrobic sernik na jogurtach ,rozumie ze do ubitych białek z cukrami dodajemy proszek budyniowy i potem jogurt a na koncu pokrojone brzoskwinie?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak
Usuńpychota, właśnie jem ostatni kawałek ;) wykonanie proste i szybkie co dla mnie matki niemowlaka ma duże znaczenie. dziękuję za fajny przepis!
OdpowiedzUsuńDzień dobry, w kwestii pieczenia ciast stawiam pierwsze kroki. Pani przepis bardzo mi się podoba, ale chciałabym go zmodyfikować i w związku z tym mam dwa pytania : Nie mam brzoskwiń, czy spokojnie mogę użyć zamiast nich ananasów z puszki? Chciałabym też, żeby ciasto było kakaowe, myślałam, żeby dodać np 1,5 łyżki kakao, czy zwiększyć wtedy ilość jakiś innych składników przy tym cieście? Pozdrawiam, Ania.
OdpowiedzUsuńmożna użyć ananasów, jak najbardziej, dobrze je osączyć na sitku, można do ciasta sypnąć kakao, myślę, że spokojnie wystarczy 1 łyżka, tą ilość odjąć od ilości mąki w przepisie, poza tym nic nie zmieniamy
OdpowiedzUsuńWłasnie siedzi w piekarniku. Juz nie moge się doczekać aż go wyciągnę ;-)
OdpowiedzUsuńsmacznego ! :)))
UsuńWitam sernik wyszedl rewelacyjnie puszysty rozplywajacy sie w ustach tylko pieklam 75 min i nie podpiekalam spodu pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBędę próbować.Pięknie wygląda.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak piec, na 2 grzałki górną i dolną?
OdpowiedzUsuńJak piec, na 2 grzałki górną i dolną?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak
OdpowiedzUsuńCzy ciasto trzeba trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńtak, najlepiej, na 20 minut przed pokrojeniem wyjąć z lodowki
OdpowiedzUsuńTeż robię taki ale z kwaśnej śmietany i jest też bardzo pyszny 😊
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :-) Zapisuje do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńZakochałam się tym serniczku ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wyborne ,piekę już drugi raz.Pychotka :)
OdpowiedzUsuńA czy masło ma być roztopione do ciasta? Czy całe tylko pokrojone? 😊
OdpowiedzUsuńzimne, posiekane
UsuńCzy można dodać owoce sezonowe np maliny, borówki zamiast brzoskwiń?😊
OdpowiedzUsuńpewnie
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam w sobotę z malinami. Mimo zastosowania się do instrukcji studzenia opadł mi sporo :-( ale i tak jest pyyyszny, jeszcze będę go piec :-)
OdpowiedzUsuńMarta
To było chyba pierwsze ciasto jakie wyszperałam na tym blogu-bo ktoś udostępnił na Facebooku inny przepis z tego bloga. Tak wciągnęło mnie przeglądanie innych przepisów, że jestem tu stałym bywalcem. Ten sernik robię w co drugi weekend, gdyż nie należy do drogich ciast. Polecam nie tylko to ciasto, ale wiele innych z tego bloga.
OdpowiedzUsuńCiasto genialne,pyszne i ogromne. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńWyrósł pięknie ale popekal dlaczego?? Składniki były wszystkie w temp pokojowej 😑
OdpowiedzUsuńOn jest bardzo puszysty, też mi czasem pęka, za to będzie rozpływał się w ustach:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry szybki pychotka dziekuje za dobry przepis
OdpowiedzUsuńPrzepyszny,lekki, a najlepszy jak się kończył po dwóch dniach,oczywiście zostaje z nami na stałe,dziękuję za klarowny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo delikatny, puszysty. Niestety opadł mi sporo. Z przepisu wychodzi całkiem spora blacha, i robi się go dosyć szybko.
OdpowiedzUsuńRobiłam go już wiele razy, czasem na ciemnym cieście czasem daje kg sera z wiaderka i jeden jogurt grecki 400gram wysoki pyszny NAJLEPSZY polecam
OdpowiedzUsuńJutro robimy 😉😉
OdpowiedzUsuń