czwartek, 5 maja 2016

najprostsze szaszłyki z kurczaka

Takie szaszłyki z pewnością posmakują każdemu, minimum składników, pracy, a smak rewelka. Podaję je zawsze w towarzystwie grzanek czosnkowych i sosu czosnkowego, bo my jesteśmy czosnkowe potworki :D








Składniki na około 8 - 9  porcji
2 większe filety z kurczaka
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule (może być biała jak i fioletowa)
100 gramów boczku wędzonego (można wspomóc się plastrowanym)

5 łyżek oleju
2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka (używam Kotayi)
0,5 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 przeciśnięte ząbki

czosnkowe grzanki:
2 małe bagietki
100 gramów miękkiego masła
2 - 3 ząbki czosnku lub 0,5 łyżeczki granulowanego

sos czosnkowy:
2 - 3 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki suszonego
200 gramów kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
1 kopiasta łyżka majonezu
sól, czarny pieprz
2 szczypty cukru



Olej łączymy z przyprawą, mieszamy dokładnie. 
Filety siekamy w kosteczkę, smarujemy marynatą, odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny.
Po tym czasie paprykę i boczek kroimy w kosteczkę, cebule w piórka.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw boczek, potem kostkę kurczaka, paprykę, cebulę i czynność powtarzamy do wykończenia składników.

Pieczemy na grillu  lub w piekarniku z obu stron do miękkości mięsa.
UWAGA: Piekarnik temperatura 190 stopni przez 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu (wysusza mięso), na środkowym poziomie).

Masło dokładnie łączymy z czosnkiem.

Pieczywo smarujemy najlepiej a obu stron, przypiekamy na grillu lub ruszcie piekarnika na złoto.

Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Witam, czy jesli pieczemy szaszlyki w piekarniku to na blasze czy na ruszcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia

      Usuń
    2. Dziekuje! Wszystko udalo sie znakomicie, narzeczony zadowolony i juz sie pytal kiedy znowu zrobie te pyszne szaszlyki. P.s nie mialam boczku i dalam szynke-)

      Usuń
    3. to wspaniale, pozdrawiam Was oboje :)

      Usuń
  2. nareszcie sezon na grilla rozpoczęty,,dla mnie osobiście najlepsze są te grzaneczki czosnkowe!!!!uwielbiam!!Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Jogurty mogą być gęste mocno ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)