Takie szaszłyki z pewnością posmakują każdemu, minimum składników, pracy, a smak rewelka. Podaję je zawsze w towarzystwie grzanek czosnkowych i sosu czosnkowego, bo my jesteśmy czosnkowe potworki :D
Składniki na około 8 - 9 porcji
2 większe filety z kurczaka
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule (może być biała jak i fioletowa)
100 gramów boczku wędzonego (można wspomóc się plastrowanym)
5 łyżek oleju
2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka (używam Kotayi)
0,5 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 przeciśnięte ząbki
czosnkowe grzanki:
2 małe bagietki
100 gramów miękkiego masła
2 - 3 ząbki czosnku lub 0,5 łyżeczki granulowanego
sos czosnkowy:
2 - 3 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki suszonego
200 gramów kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
1 kopiasta łyżka majonezu
sól, czarny pieprz
2 szczypty cukru
Olej łączymy z przyprawą, mieszamy dokładnie.
Filety siekamy w kosteczkę, smarujemy marynatą, odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny.
Po tym czasie paprykę i boczek kroimy w kosteczkę, cebule w piórka.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw boczek, potem kostkę kurczaka, paprykę, cebulę i czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Pieczemy na grillu lub w piekarniku z obu stron do miękkości mięsa.
UWAGA: Piekarnik temperatura 190 stopni przez 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu (wysusza mięso), na środkowym poziomie).
Masło dokładnie łączymy z czosnkiem.
Pieczywo smarujemy najlepiej a obu stron, przypiekamy na grillu lub ruszcie piekarnika na złoto.
Smacznego :)
wygladają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńWitam, czy jesli pieczemy szaszlyki w piekarniku to na blasze czy na ruszcie?
OdpowiedzUsuńkoniecznie na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia
UsuńDziekuje! Wszystko udalo sie znakomicie, narzeczony zadowolony i juz sie pytal kiedy znowu zrobie te pyszne szaszlyki. P.s nie mialam boczku i dalam szynke-)
Usuńto wspaniale, pozdrawiam Was oboje :)
Usuńnareszcie sezon na grilla rozpoczęty,,dla mnie osobiście najlepsze są te grzaneczki czosnkowe!!!!uwielbiam!!Ania
OdpowiedzUsuńJogurty mogą być gęste mocno ?
OdpowiedzUsuńpewnie, nawet będą takie lepsze
Usuń