Wilgotna, delikatna, pyyyszna !
- 5 jaj
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka cukru
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (takie po 40 gramów)
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie wlać śmietankę, stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na samym końcu dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
P.S Piekłam w foremce z kominkiem o średnicy 23 cm.
P.S Piekłam w foremce z kominkiem o średnicy 23 cm.
Fajna babeczka, przepis zapisuję i na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolu, bardzo polecam i również cieplutko pozdrawiam ! :)
UsuńPiękna, puszysta babeczka. Uwielbiam takie lekkie i sypkie ciasta!
OdpowiedzUsuńAndziu, ja też :)
Usuńjak fajnie wilgotna mmm
OdpowiedzUsuńtak wilgotna i delikatna :)
Usuńwygląda mega apetycznie i pewnie tak smakuje :) skorzystam z przepisu na pewno! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHelenko, bardzo się cieszę, bo ciacho warte grzechu i szybkie do zrobienia, pozdrówcia ! :)
UsuńBabeczka wypróbowana, gorąco polecam wszystkim! Pyszna, lekka i szybciutka do zrobienia :)) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńHelenko, cieszę się, że smakowała i bardzo dziękuję za komentarz, również ciepło pozdrawiam :)
UsuńUpiekę ją dziś na Wielkanoc. A po świętach wypróbuję tą z advocatem lubię takie pulchne babeczki. :-))
OdpowiedzUsuńhahahahaha, w takim razie będzie Ci smakowała :)))
UsuńRewelacyjna babka. Dziś zrobiłam drugi raz. Moi synkowie i mąż zachwyceni:))) najlepsza jaką jadłam, zaraz po mojej ulubionej z orzechami laskowymi i nutellą:)))) Ostatnio robię sporo przepisów z Twojego bloga- rodzinka chwali a ja dziękuję za inspirację:))))
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, dziękuję i w razie potrzeby, służę pomocą :) pozdrawiam, Ewa :)
UsuńPodobny przepis przywiozłam z Wiednia, tylko bez budyniów :)
OdpowiedzUsuńWilgotność tej babce nadaje śmietana, moja babka do tygodnia jest świeża!!
Czy w razie braku śmietany kremówki można użyć mleka.. Ewentualnie kefiru lub zwykłej śmietany do zupy?
OdpowiedzUsuńhmmm, kremówka jest tutaj użyta ze względu na to, że w samym cieście nie ma tłuszczy jako takiego, więc najbezpieczniej (w razie braku kremówki) byłoby użyć w miarę rzadkiej śmietany do zupy, bałabym się, że w przypadku użycia mleka lub kefiru baba mogłaby wyjść zbyt sucha
UsuńMam ochotę na coś słodkiego i pora spróbować Twojego kolejnego przepisu. Babka wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńsuper ! Bardzo trafny wybór, smacznego ! :)
Usuńmoja właśnie siedzi w piecyku,dodam tylko że prawie w całości zrobiona przez moją 6 letnią córkę..dziękuję za przepis ANIA
OdpowiedzUsuńbrawo ! Gratuluję zdolnej pociechy :)), mam nadzieję dziewczyny, że będzie Wam smakowała :), Ewa
UsuńTERAZ ZABIERAMY SIĘ ZA BANANOWĄ RANDKĘ,MOJA DZIEWCZYNA AŻ SIĘ WYRYWA DO POMOCY,NIESTETY TA STARSZA NIE MA JUŻ TAKIEGO ZAPAŁU DO POMOCY....ZA TO CHĘTNIE ZJADA.
Usuńu mnie jest 16latek, który kompletnie nie garnie się do kuchni :((, nad czym ubolewam, ale cóż..bananaowa randka to fajne kolorowe ciacho, niech Wam smakuje na zdrowie :)
UsuńNo i wyszedł zakalec:( albo niedopieczone. Czy jaja i smietanka powinny być prosto z lodówki czy też nie? I jak bilam jaka to cukier w ogóle mi się nie chciał rozbić.
OdpowiedzUsuńnie jest to jakąś żelazną regułą, ale mogą być w temp pokojowej, ja robiłam i tak i tak i nie wyszedł zakalec, przykro mi bardzo ://
UsuńTo nic. Nie poddajemy się! A jeszcze zapytamczy w tych 5 zoltkach cukier na byc całkowicie rozbity? Bilam długo i wraz się nie rozbił. Może to wina cukru bo był dosc gruby.
OdpowiedzUsuńtak, najlepiej żeby cukier był calkowicie rozpuszczony i niewidoczny gołym okiem, można zakupić specjalny drobny cukier do wypieków, gdyż faktycznie nie każdy ładnie się rozpuszcza, na pewno jeśli jaja i śmietanka będa w temp. pokojowej cukier łatwiej się rozpuści, TRZYYYYMAM KCIUKI !
UsuńEhhh i po raz drugi zakalec... chyba się poddaje. Choć mąż zajada apetytem i mówi że mi bardzo smakuje:P
OdpowiedzUsuńkochany mężuś, no cóż :(((((((
UsuńPycha zniknęło w godzinę 😀😀
OdpowiedzUsuńBabka rewelacyjna :) Próbowałam wielu, ale ta jest wyjątkowa. Polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńŁatwa, szybka...idealna 😊
OdpowiedzUsuńBabka jest rewelacyjna, jednak nalezy pamietac zeby uzyc tylko i wylacznie smietany 30% tluszczu (NIE36%!) poniewaz wyjdzie zakalec. Robilam trzy razy probe ze smietanka 36% i za kazdym razem zakalec. Ale nie poddalam sie i zrobilam po raz czwarty ale ze smietanka 30% i wyszla rewelacyjna, od tej pory nie robie juz zadnej innej babki. Pycha i polecam !
OdpowiedzUsuń