Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: puszysty sernik na bitej śmietanie (doskonały)

piątek, 14 listopada 2014

puszysty sernik na bitej śmietanie (doskonały)

Rewelacyjny ! Jeden z najlepszych jakie jadłam, delikatny, śmietankowy, wspaniały sernik !
Przepis zaczerpnięty stąd.






spód:
1 szklanka mąki pszennej (z wysoką górką)
 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
180 gramów miękkiego masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu (nie z wiaderka)
10 jajek
400 gramów śmietany kremówki 30%
1,5 szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
2 budynie śmietankowe z cukrem 
szczypta soli do białek

dodatkowo:
200 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów masła
4 łyżki śmietanki kremówki 30%


Twaróg i jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.

Obie mąki przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy tłuszcz, jajo, zagniatamy kruche ciasto (będzie dość klejące). 
Blaszkę o wymiarach 30x35 lub tortownicę o średnicy około 32 - 34 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem, nakłuwamy w wielu miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekamy przez 15 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy.

W tym czasie zabieramy się za masę serową.
Twaróg mielimy raz, ale na najdrobniejszych oczkach lub przepuszczamy przez praskę.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do twarogu dodajemy oba cukry, ucieramy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, budynie, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Białka z solą miksujemy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach miksera, nie za długo, tylko do połączenia składników. Potem do masy przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wygładzamy wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 25 - 30 minut, sernik ma w tym czasie urosnąć na całej powierzchni. Potem obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35 minut, do delikatnego zezłocenia wierzchu ciasta.

UWAGA: Nie przesadzajmy z wydłużaniem czasu pieczenia, ten sernik jest bardzo napowietrzony i będzie miał tendencje do pękania.

Po ukończeniu pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut, następnie uchylamy je i w ten sposób hartujemy ciasto przez 30 minut, potem wykładamy je na blat.

Kiedy sernik uzyska temperaturę pokojową, wstawiamy go do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy, wylewamy na sernik, tworząc esy floresy, schładzamy ponownie w lodówce.





45 komentarzy:

  1. Przepis powędrował do schowka, ale jak nie będzie pyszny to złożę reklamację ok ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pełnym przekonaniem ok :)

      Usuń
    2. Super sernik, polecam :) pozdrawiam

      Usuń
    3. sernik wyszedł znakomicie , szacunek za udostępniecie przepisu

      Usuń
  2. Wygląda zjawiskowo. :) A jak pięknie udekorowany!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny pyszny serniczek do kolekcji:) Wersji z kremówką nie robiłam- prezentuje się przecudnie: tak delikatnie i "piankowo"

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę go wypróbować, bo wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. no Ewuniu ja wiedzialam ze jest mistrzynia, ale ten serniczek to jest mistrzostwo swiata:-)))) mnie serniki chyba nie lubia...nie zabardzo mi ostatnio wychodza i sobie odpuscilam...moze zaryzykuje i sprobuje upiec na swieta...pozdrawiam:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wyglada przepysznie ;-) Mam blaszke o wysokosci 4cm.... starczy??? Czy musze kupic wyzsza, zeby mi sie sernik nie rozlał w piekarniku??? ;-)Sylwia P. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwio, niestety, musi być koniecznie wyższa, mnie sernik wyrósł na ponad 6 cm, także wydatek jest potrzebny, ale warty kosztów, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Dodany do sernikowego TO DO :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam już serniki z kremówką - są idealne :) Twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie! Z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ apetyczny :)) Witać, że bardzo puszysty i taki równiutki :)) Arcydzieło! A i nowe logo graficzne widzę ? Ja zabieram się już dłuższy czas, żeby sobie "cuś" takiego zrobić, ale muszę poczytać, bo w tworzeniu grafiki to raczej orłem nie jestem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekłam równiez juz serniki z kremówką;-)..są pycha;-)..wyprobuje i Twój przepis;-))

    OdpowiedzUsuń
  13. Konsystencję ma po prostu idealną! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Na bitej śmietanie? Nie słyszałam nigdy o takim serniku! Wygląda tak doskonale, że muszę natychmiast spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie serniki! Są bardzo puszyste i delikatne. Ten wygląda naprawdę rewelacyjnie! Ja z kolei zapraszam do siebie na sernik z jogurtów greckich na herbatnikowym spodzie. Również delikatny i kremowy a do tego prosty i szybki :)
    http://poziomkowa-cukiernia.blog.pl/sernik-z-jogurtow-greckich-na-herbatnikowym-spodzie/

    OdpowiedzUsuń
  16. Swieta sie zblizaja i kusi mnie, zeby upiec serniczek (choc powiedzialam sobie, ze nie bede juz piec serniczkow, bo mnie chyba nie lubia)...a ten bardzo i to bardzo mnie kusi, bo wyglada bajecznie:-))) ...Ewuniu, czy tego serniczka mozna mrozic...pozdrawiam serdecznie :-)...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, spokojnie można go zamrozić, skoro serniczki są w stosunku do Ciebie takie humorzaste, proponuję piec go cały czas w 160 stopniach, przez około 75 - 80 minut, wtedy nie wyskoczy do góry tak bardzo, a więc i nie padnie po zakończeniu pieczenia, co Ty na to? :)

      Usuń
    2. Ewuniu, jesli tak radzisz to jak najbardziej skorzystam...dziekuje kochana za odpowiedz...buziaczki:-)...aha a co do mrozenia...to wystarczy jak zawine go w folie przezroczysta, a moze aluminiowa...czy nie ma znaczenia...sorki, ze zawracam Ci glowe...:)

      Usuń
    3. Irenko, wcale nie zawracasz, to wszystko bardzo istotne, ja zamroziłabym w filii aluminiowej, pamiętam raz zamroziłam pasztet w przezroczystej i jakoś tak do kitu potem mi się odrywała, także lepiej w aluminiowej

      Usuń
    4. Dziekuje serdecznie...dam znac czy mnie polubil...czy tez nie...ale wloze cale moje serduszko...milego wieczorku Ewuniu :-)

      Usuń
    5. Irenko, ja trzymam kciuki z całych sił ! Miłego wieczoru, ściskam mocno ! :)

      Usuń
    6. Ewuniu serniczek upieczony ufff...patrzalam na niego w piekarniku z dusza na ramieniu...no i...no i...udalo sie hhhhuuuurrrrraaaaaa!!!!...nawet nie wiesz jak sie ciesze...jak male dziecko...to dzieki Tobie...wielkie dzieki kochana :)))))....usciski i buziaczki gorace posylam i zycze Tobie i calej Twojej rodzinie Zdrowych, wesolych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia :))))
      ps.Ewuniu, a ja jak zwykle z pytankiem...czy ten serniczek jest taki malo slodki...czy ja( jak to ja) moze dalam za malo cukru pudru...a moze wina byla mojego budyniu bez cukru...pozdrawiam :-)

      Usuń
    7. Irenko, ogromnie, przeogromnie się cieszę !!!!!! Ten sernik jest z tych mniej słodkich, bo brałam pod uwagę jeszcze czekoladę lub grubą warstwę cukru pudru na wierzchu i nie chciałam, aby ulep wyszedł za bardzo...dziękuję Ci bardzo Kochana i życzę Wam tego samego ! :-*****

      Usuń
    8. To jednak dobrze wszystko zrobilam...zapomnialam dodac, ze serniczek jest przepyszny i zrobilam w/g przepisu...chodzi mi o ta temperature pieczenia...mysle sobie, a co tam robie jak Ewunia podaje...jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam :)))

      Usuń
    9. no i się udało ! super, cieszę się, że moje rady się przydają, dziękuję Ci bardzo Irenko, uściski !!

      Usuń
  17. Witam, a budyń to ten mały czy duży na 3/4 l mleka??? Serniczek wygląda cudownie, mniam :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jest ten mniejszy na 0,5 litra mleka,tylko ważne aby był już z dodatkiem cukru, gdyby był bez cukru, do całości masy trzeba dodać dodatkowo 4 kopiaste łyżki

      Usuń
  18. Sernik wyszedł super chociaż to mój pierwszy w życiu :-D , moja mama i siostra tez go już robią

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekłam ten sernik.... rozpływa się w ustach ...po prostu niebo w gębie...polecam pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam
    zawsze mam problem z ubiciem kremówki :/ i dodaję śmietanfixy ;)
    Czy w wypadku pieczenia sernika mogę dodać podczas ubijania ????
    Czy nie będzie to miało wpływu na pieczenie ????
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wolałabym nie dodawać śmietanfixu, polecam śmietanę kremówkę "Łaciatą" lub z "Łowicza", ale musi być bardzo mocno schłodzona, ubije się bez problemów, śmietanfix może skiepścić sernik, ma pektynę, zdecydowanie zrobiłabym wszystko, żeby go nie dodawać

      Usuń
  21. Upiekłam i jestem rozczarowana. Spód z mąką ziemniaczaną jest bardzo twardy i dziwny w smaku. Ser nic specjalnego. Da się zjeść, ale zachwycona nie jestem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż, przykro mi :(, nam bardzo smakował

      Usuń
  22. Serniczek pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Przypomina dawny sernik wiedeński z mojej ulubionej cukierni gdy miałam 20 lat. Szybko znika z talerza wraz z przepisem.BB

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepyszny , piekłam już 3 razy i wszyscy się zachwycają-oczywiscie wszyscy chcą przepis. Sernik jest puszysty jak gąbka.

    OdpowiedzUsuń
  24. mniam mniam... smakuje rewelacyjnie!! polecam skorzystać ze śmietany Zott Natur;) pasuje cudownie;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zamiast ciasta daję herbatniki i pierniczki w czekoladzie na spód. Skraca czas przygotowania. Właśnie upiekłam dla dziecka i oczywiście spróbowałam. Pycha , pycha - pycha . BB

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam ,mam prośbe powiedz mi w jakich min nalezy piec ten sernik , ja próbowałam kilka krotnie i klapa , czy to moze byc wina piekarnika ,który po wyłaczeniu załacza sie wentylator studzenia tego piekarnika ? za chiny nie mozna tego wyłaczyc.... prosze o odpowiedz w tej kwesti ,pozdrawiam najmilej , zycze unanej niedzieli ....Wanda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety jak najbardziej może to być wina tego wentylatora, bo gwałtownie spada temperatura, no i żaden sernik nie zniesie takiego "przeciągu", a może w takim przypadku już lepiej byłoby go od razu wyjąć z piekarnika do jakiegoś ciepłego pomieszczenia?

      Usuń
  27. czy można upiec ten sernik bez spodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, tylko porządnie natłuścić dno foremki

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)