8 - 9 plastrów karkówki wieprzowej (takich o grubości 1 cm)
2 paczki zupy cebulowej po 30 gramów (użyłam z Knorr'a)
1 paczuszka Fixu do potraw chińskich (również Knorr)
2 duże cebule
czarny pieprz
3 szklanki zimnej wody
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Nie rozbijamy, posypujemy czarnym pieprzem i podsmażamy na oleju na patelni, następnie przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego typu gęsiarka.
Z pozostałego na patelni tłuszczu zbieramy szumy.
Cebule kroimy w półtalarki, przysmażamy na tym samym tłuszczu co wcześniej mięso. Cebulę wykładamy równomiernie na mięso.
Obie zupy i fix rozprowadzamy w około 750 ml wody i zalewamy nią mięso.
Naczynie z karkówką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut, bez przykrycia.
Co jakiś czas przewracamy mięso na drugą stronę.
Podajemy z ulubionym dodatkami.
Witam Pani Ewo, jakis czas temu widzialam u Pani na blogu przepis na polędwiczke w otoczce z musztardy ziarnistej, teraz nie moge go znalesc< Czy moge liczyc na podpowiedz:)Pozdr
OdpowiedzUsuńIza
już się robi :)
Usuńhttp://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/poledwiczka-w-cukrowej-skorupce.html
pozdrawiam Izo i polecam się na przyszłość :)
dzieki wielkie:) dodane do ulubionych:)) brakuje mi Pani na Smakerze:) Pozdr Iza
Usuńwyniosłam się stamtąd, bo ostatnimi czasy więcej tam było nienawiści niż zwykle, przykro mi, że tak wyszło :(, p.s jestem Ewa, miło mi :)
Usuńświetne danie:)
OdpowiedzUsuńEwciu wyszło wybornie :)
OdpowiedzUsuńPycha. U Ciebie Ewo zawsze znajdę coś smacznego.
OdpowiedzUsuńrobilam kiedyś podobe potem zapomniałam o tym :) czas to nadrobic bo twoje zdjecia kuszą!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad, pozdrawiam i zapraszam do mnie na bloga :)
OdpowiedzUsuńEwciu ... kusisz, kusisz... karczku nie jadłam miesiące ostatnio z grilla w czerwcu. Wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis na karkówkę. Na pewno wkrótce wypróbuję. Obecnie szukam przepisów mało skomplikowanych na szybkie i smaczne obiadki. Pozdrawiam Anulka
OdpowiedzUsuńAnulko, to ten obiad będzie w sam raz, pozdrawiam :)
UsuńMiałam wczoraj na obiad, pyszne danie a wysiłek minimalny...;) Z kaszą gryczaną stanowiło dla nas idealne połączenie .
OdpowiedzUsuńi o to właśnie chodzi, żeby się nie narobić, a pojeść jak należy, dzięki za skorzystanie z przepisu, pozdrawiam :)
Usuńa czy zamiast karkówki, mogę użyć łopatki? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, może też być szynka, schab
UsuńCzy to nie za długo, 70 min. w 200 stopni. Pozdrawiam. Ela
OdpowiedzUsuńElu, u mnie to tyle trwało by karkóweczka była miękka, po prostu spradzaj w razie wątpliwości, bo sporo zalezy od świnki no i piekarnika, pozdraawiam, Ewa
UsuńWyszła super zrobilam w niedziele na obiad pozdrawiam agnieszka
OdpowiedzUsuńdziękuję i serdecznie pozdrawiam Agnieszko ! :)
UsuńCzy zamiast w wodzie można rozpuścić zupy w śmietanie ?
OdpowiedzUsuń