sobota, 15 listopada 2014

karkówka w zupie cebulowej

Obiad bez pracy, pyszny, aromatyczny. Mięso jest bardzo delikatne i soczyste, nie stoimy przy garnkach, nie musimy cały czas pilnować, że coś się przypali. Bardzo polecam na przykład na niedzielny obiad. Ten smakowity posiłek znalazłam na blogu Ani.







8 - 9 plastrów karkówki wieprzowej (takich o grubości 1 cm)
2 paczki zupy cebulowej po 30 gramów (użyłam z Knorr'a)
1 paczuszka Fixu do potraw chińskich (również Knorr)
2 duże cebule
czarny pieprz
3 szklanki zimnej wody


Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Nie rozbijamy, posypujemy czarnym pieprzem i podsmażamy na oleju na patelni, następnie przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego typu gęsiarka.
Z pozostałego na patelni tłuszczu zbieramy szumy.
Cebule kroimy w półtalarki, przysmażamy na tym samym tłuszczu co wcześniej mięso. Cebulę wykładamy równomiernie na mięso.




Obie zupy i fix rozprowadzamy w około 750 ml wody i zalewamy nią mięso.
Naczynie z karkówką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut, bez przykrycia.
Co jakiś czas przewracamy mięso na drugą stronę.
Podajemy z ulubionym dodatkami.











21 komentarzy:

  1. Witam Pani Ewo, jakis czas temu widzialam u Pani na blogu przepis na polędwiczke w otoczce z musztardy ziarnistej, teraz nie moge go znalesc< Czy moge liczyc na podpowiedz:)Pozdr

    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już się robi :)
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/poledwiczka-w-cukrowej-skorupce.html
      pozdrawiam Izo i polecam się na przyszłość :)

      Usuń
    2. dzieki wielkie:) dodane do ulubionych:)) brakuje mi Pani na Smakerze:) Pozdr Iza

      Usuń
    3. wyniosłam się stamtąd, bo ostatnimi czasy więcej tam było nienawiści niż zwykle, przykro mi, że tak wyszło :(, p.s jestem Ewa, miło mi :)

      Usuń
  2. Pycha. U Ciebie Ewo zawsze znajdę coś smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam kiedyś podobe potem zapomniałam o tym :) czas to nadrobic bo twoje zdjecia kuszą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na obiad, pozdrawiam i zapraszam do mnie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewciu ... kusisz, kusisz... karczku nie jadłam miesiące ostatnio z grilla w czerwcu. Wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity przepis na karkówkę. Na pewno wkrótce wypróbuję. Obecnie szukam przepisów mało skomplikowanych na szybkie i smaczne obiadki. Pozdrawiam Anulka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulko, to ten obiad będzie w sam raz, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Miałam wczoraj na obiad, pyszne danie a wysiłek minimalny...;) Z kaszą gryczaną stanowiło dla nas idealne połączenie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i o to właśnie chodzi, żeby się nie narobić, a pojeść jak należy, dzięki za skorzystanie z przepisu, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. a czy zamiast karkówki, mogę użyć łopatki? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy to nie za długo, 70 min. w 200 stopni. Pozdrawiam. Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, u mnie to tyle trwało by karkóweczka była miękka, po prostu spradzaj w razie wątpliwości, bo sporo zalezy od świnki no i piekarnika, pozdraawiam, Ewa

      Usuń
  10. Wyszła super zrobilam w niedziele na obiad pozdrawiam agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i serdecznie pozdrawiam Agnieszko ! :)

      Usuń
  11. Czy zamiast w wodzie można rozpuścić zupy w śmietanie ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)