poniedziałek, 17 listopada 2014

kotlety z pieczarek

Takie szybkie, tanie, proste, a jakie pyszne. Możemy podać je na przykład z sosem pieczarkowym i surówką, u mnie była to sałatka z zielonych pomidorów, świetny bezmięsny obiad, polecam :) Składniki na około 9 sztuk.






600 gramów pieczarek
3 - 4 ugotowane na twardo jaja
1 duża lub dwie małe cebule
2 ząbki czosnku
1 surowe jajo
3 - 4 szczypty soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
2,5 łyżki tartej bułki
dodatkowo:
1/3 szklanki tartej bułki do obtoczenia

Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w około 1 cm kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć dalej do zeszklenia tej ostatniej.
Grzybki i cebulkę odsączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczki, wystudzić.
Ugotowane na twardo jaja posiekać, połączyć z pieczarkami, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek, wbić jajo, dodać tartą bułkę, wszystko dokładnie wymieszać.
Smażyć niewielkie kotlety na oleju, z obu stron. Odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.








5 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi o przepisie na smaczne kotlety. Ja robię podobnie, ale zamiast jajek ugotowanych dodaję żółty ser starty na tarce i daję więcej jajek surowych. Ale to pyszne. Muszę znów zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, serwujesz pyszną kombinację, pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  2. Kocham pieczarki w każdej postaci! Czuję, że Twoje kotlety niebawem u mnie zagoszczą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentują! muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)