Proste i tanie, możemy zrobić go również na przykład na okrągłych biszkoptach, herbatnikach lub na jasnym biszkopcie.
biszkopt:
2 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 kopiaste łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżki ciemnego kakao
poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z 1/3 cytryny
8 galaretek ( po 2 w każdym smaku, dałam wiśniowe, pomarańczowe, agrestowe i cytrynowe)
1,2 kg serka wiaderkowego
dowolne przystrojenie ( u mnie kolorowa posypka)
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy krótko, dodajemy żółtka, ucieramy, potem stopniowo dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao, miksujemy do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem (dno i nisko boki), posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka, u mnie około 22 minuty. Schładzamy. Ponczujemy.
Twaróg dzielimy na 4 części: 3 po 330 gramów i jedną 200 gramową. Spowodowane jest to ograniczonymi możliwościami tortownicy. Wiadomo, jeśli użyjemy większej, możemy poszaleć z większą ilością sera.
Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy bardzo dokładnie w 3/4 szklanki wrzątku, schładzamy, czekamy, aż galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy z pierwszą częścią sera, wykładamy na naponczowany biszkopt. Jeśli masa serowa jest bardzo "lejąca", poczekajmy aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylejmy ją na biszkopt, w przeciwnym wypadku, kawałeczki biszkoptu lub biszkopty "podejdą" nam do góry.
Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
To samo robimy z 2 pozostałymi częściami twarogu i z trzecią 200 gramową (ją też mieszamy z dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki wrzątku).
Stężałe ciasto dowolnie dekorujemy.
No Ewciu wspaniałe to ciacho, aż od razu uśmiech się pojawia, takie radosne i superowo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka:)
dostałam prośbę od chłopaków, że ma być sernik na zimno, więc jest, dziękuję i pozdrawiam Anuś :)
UsuńWygląda wyśmienicie...i tak wiosennie..
OdpowiedzUsuńBożenko, no właśnie, jak nasza aura za oknem, pozdrawiam :)
UsuńPiękne ciasto! Kiedyś robiłam podobne ale już bardzo dawno temu. Muszę je odświeżyć bo narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńDorotko, koniecznie, dziękuję ! :)
UsuńPiekne kolorki :D Usmiech sam sie maluje na twarzy :)
OdpowiedzUsuńSkoro nazywasz je ciastem optymisty, to bedzie dla mnie idealne :D
bardzo mi miło ! :)))
UsuńPrzepiękne- takie wiosenne i apetyczne. Prawdziwie optymistyczny wypiek:)
OdpowiedzUsuńMariolu, cieszę się, że właściwie nazwę dobrałam, pozdrawiam ! :)
UsuńWłaśnie szukałam ciasta na imieniny syna, wypróbuj.
UsuńWygląda jak przepiękna tęcza :)
OdpowiedzUsuńszczerze to dziś rano po przekrojeniu też myślałam o czymś "tęczowym" w nazwie :)
UsuńEwuś, cudne to ciasto. Przepis chętnie wykorzystam na ciasto dla moich maluszków na urodziny :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, super, idealnie się nada, pozdrawiam słonecznie !
UsuńŚwietne ciacho, lekkie i słodziutkie, no i rzeczywiscie optymistyczne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ! :)
UsuńRzeczywiście radosne ciasto - o ile można tak powiedzieć o cieście :P Wygląda optymistycznie :)
OdpowiedzUsuńOlu, radosne bardzo, zgadzam się, dziękuję :)
UsuńRozpływam się na sam widok... pychota :)
OdpowiedzUsuńAgatko, cieszę się bardzo :)))
UsuńEwus jestem pod wrazeniem, no poprostu brak mi slow...wyglada wysmienicie :-)))))...laduje w moim kajecie...pozdrawiam serdecznie:)))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, cieszę się bardzo :), buziaki Kochana ! :)
UsuńNasze ulubione ciacho, ale zazwyczaj robię go w lecie:) a widzę, że obie w tematyce galaretkowej jesteśmy:)
OdpowiedzUsuńmoje chłopaki uwielbiają wszelkie galaretkowce :)
Usuńwygląda rewelacyjnie, nie mogę się napatrzeć:)
OdpowiedzUsuńJustynko, bardzo mi miło :)
UsuńEwuś cudowne to ciasto....oj jakbym się do niego dorwała... :)
OdpowiedzUsuńMoniś, to ja zapraszam !!! :)
UsuńAleż wiosna na talerzu, super :)
OdpowiedzUsuńUrszulo, pewnie, wołamy wiosnę ! :)), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż pozytywne ciasto, te pastele to idealne kolory na wiosne. Super przepis, a wygląd ciasta zachwyca niezmiennie. :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńMMM pyszny i taki wiosenny :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! Takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić to ciasto. Jak się na nie patrzy, od razu uśmiech sam się maluje na twarzy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj i jestem zawiedziona - poza pięknymi kolorami nic tego ciasta nie ratuje. W smaku jedna wielka żelatyna ;/
OdpowiedzUsuńkażdy ma inne smaki, nam i wielu innym osobom bardzo smakowało, pozdrawiam :)
UsuńMoje dzieci jak zobaczyly to ciasto to zamowily takie na Swieta. :-) Pozdrawiam.Mama Klaudia
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, pozdrawiam Ciebie i dzieciaczki :-*
Usuńmam pytanko czy zamiast serka wiaderkowego moge dac mascarpone albo mascarpone wymieszane z jogurtem naturalnym????
OdpowiedzUsuńoczywiście, można pomieszać lub dać tylko jogurt lub mascarpone, wszystko się nada jak najbardziej, pozdrawiam :)
UsuńNie stwierdzę nic odkrywczego, bo wszystko już zostało powyżej powiedziane :) Ale wygląda OBŁĘDNIE :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchcualabym zrobic te ciasto, ale nie zabardzo rozumiem o co chodzi "ponczujemy"? tzn namaczamy ten biszkpt czy co..?
OdpowiedzUsuńnasączamy biszkopt ponczem :)
Usuńjezscze jedno pytanko... jak juz wyloze pierwsza warstwę galaretki z serem na biszkopt iw sadze do lodowki, to druga dopiero moge po tym czasie az ta pierwsza masa stezeje? Przepraszam ze takie glupie tyania zadaje, ale pierwszy raz bede robila jakiekolwiek ciasto... wiec w sumie robienie tego ciasta zajmuje troszke czasu...
OdpowiedzUsuńżadne pytanie nie jest głupie, bo lepiej parę razy zapytać niż skopać ciacho :), no więc tak, ta pierwsza musi stężeć, a potem dopiero wylać następną, racja, troszkę czasu zabiera :)
UsuńWitaj. Może zechcesz dołączyć do naszego katalogu? Promujemy przepisy zupełnie za darmo. Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html
OdpowiedzUsuńPani Ewo mam małe pytanko,czy po pokrojeniu ciasto się nie rozwarstwia?Tzn.czy nie zsuwają się te zastygłe warstwy jedna z drugiej?Chcę zrobić to cudo na imieniny bliskiej osobie i chciałabym by wszystko wyszło jak najlepiej:) I jeszcze jedno:chcę zrobić to ciasto na kwadratowej blaszce,czyli podwoję składniki na biszkopt i ser:) Tak się zastanawiam czy na na 330 g i 200 g sera dwie galaretki to nie za dużo?Czy nie bedzie zbyt sztywne a co za tym idzie za bardzo twarde??Przepraszam za być może głupie pytania ale w tematach kuchennych nie jestem zbyt światła:(
OdpowiedzUsuńno więc tak, ciasto się nie rozwarstwia, ale faktycznie jest dość zwarte, ale chciałam samymi galaretkami uzyskać intensywnośc koloru, można dać 1 galaretkę, będzie bardziej miękkie, lecz kolor już nie ten...można sobie poradzić i zamiast sera użyć jogurtu naturalnego, ciasto będzie mięciutkie, kolor intensywny, można tak zrobić, prawdopodobnie trzeba będzie w takim przypadku dodać cukru, piszę o jogurcie, nie o kremówce na przykład, bo w przypadku kremówki kolory przy jednej galaretce na tą gramaturę tez wyjdą mniej intensywne, bo zawiera sporo tłuszczu, jeśli chodzi o blaszkę kwadratową, wyobrażam sobie, że będzie to taka o boku 24 cm, wtedy nie trzeba podwajać ilości, gdyż wszystkie warstwy się nie zmieszczą, wystarcz około 450 gramów na przykład jogurtu i 0,5 szklanki wrzątku z galaretką, pytaj ile tylko chcesz, bo dobrze godos :)
UsuńDzięki za odpowiedź:)))) jutro z rana zabieram się za ciacho ale mam tylko przygotowany ser wiaderkowy a nie będę miała możliwości już kupić jogurt lub śmietankę:( Także zrobię ze serka według przepisu dokładnie:))))) Hmmm....myślę,że z tą twardością to nie będzie aż tak źle,co?Protez nikt nie połamie:D Pozdrówka:)))
OdpowiedzUsuńwiesz, możesz zawsze dać 1,5 galaretki i powinno być ok, pod względem twardości i koloru, daj mi znać :)
UsuńMam pytanie jakiej firmy były galaretki i ser? Ja robiłam z oetkerem i Jana serkiem i niestety nie otrzymałam tak pięknych kolorów. Bardzo proszę o odpowiedź pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdokładnie, to kwestia galaretki, serek Jana jest ok, a galaretki wtedy miałam z Biedronki
Usuńma pytanko ten ser to ma byc wiadereczko twarogu do sernika czy serki dani a jesli danio to ile gram musi miec 1 warstwa?
OdpowiedzUsuńnajlepszy będzie niskotłuszczowy serek w wiaderku np z Dr. Oetkera, Lidla lub Biedronki, każdy z nich będzie ok
UsuńJest moc! Idę do kuchni i daję czadu! ;)
OdpowiedzUsuńMoglabym prosic o wymiary blachy na te ciasto? bo zawsze mam z tym problem... 22cm srednicy? czyli okragla? nie chyba zle zrozumialam... z gory dziekuje za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, tortownica o średnicy 22 cm, okrągła
UsuńAle Ty Ewo nie robilas na okraglej......
OdpowiedzUsuń;-)
robiłam, tylko tak pocięłam by były kwadraty
UsuńWitam, właśnie skończyłam w/w Optymistę, jednak nie spodziewałam się, że ten ser będzie taki stojący. PO jedno to dobrze, bo będzie stał na paterze bez problemu, ale nie przeszkadza to w jedzeniu?? Ciasto zrobiłam na Komunię, mam nadzieję, że zanim się odwrócę już całe zniknie z talerza. Zrobiłam z 1,4kg sera ale nie wyszło mi poza tortownicę choć zamontowałam na wszelki wypadek jedna na drugą.
OdpowiedzUsuńciacho ładnie się kroi i mięknie po wyjęciu z lodówki, najlepiej smakuje po ok 20 - 30 minutach w cieple
OdpowiedzUsuń