sobota, 1 marca 2014

tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim

Coś na szybko, a smak...poezja !




  • 1 standardowe opakowanie ciasta francuskiego
  • masa serowa:
  • 0,5 kg zmielonego twarogu (może też być wiaderkowy, ale wybierzcie taki powyżej 16 % tł)
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta, dajcie 3/4 szklanki)
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • około 0,5 puszki brzoskwiń


Twaróg ucieramy sobie z cukrami, jajami, mąką lub budyniem i masłem.
Foremkę do tarty ( u mnie o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem (okrawki, które nam zostaną są naprawdę niewielkie).
Ciasto nakłuwamy widelcem.



Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki.
Masę serową wykładamy na ciasto, wygładzamy wierzch, układamy owoce.


Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra - dół) i pieczemy około 25 - 30 minut (brzegi ciasta muszą się zezłocić).


Ciasto schładzamy przy uchylonych drzwiach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy całkowicie, zajadamy :)


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

9 komentarzy:

  1. Tarty uwielbiam pod każda postacią a ta jest na słodko - pychota dziękuję buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  2. Marii, wyszła przepyszna, pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła pysznie. Smakowicie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wygląda :) Jeszcze nie robiłam tarty na cieście francuskim, zawsze wybierałam kruche :) Pora na eksperymenty w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała tarta, z serem i brzoskwiniami - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze nie pieklam tarty, moze dlatego, ze nie mam foremki, ale czas najwyzszy sobie sprawic...tarta Ewuniu smakowicie wyglada tym bardziej, ze z serem no i brzoskwinie tez moje ulubione :)))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł i taki szybki w wykonaniu. Zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam wczoraj - szybka robota, a wygląda bardzo efektownie i doskonale smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)