- 1 standardowe opakowanie ciasta francuskiego
- masa serowa:
- 0,5 kg zmielonego twarogu (może też być wiaderkowy, ale wybierzcie taki powyżej 16 % tł)
- 3 jaja
- 0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta, dajcie 3/4 szklanki)
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
- 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
- około 0,5 puszki brzoskwiń
Twaróg ucieramy sobie z cukrami, jajami, mąką lub budyniem i masłem.
Foremkę do tarty ( u mnie o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem (okrawki, które nam zostaną są naprawdę niewielkie).
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki.
Masę serową wykładamy na ciasto, wygładzamy wierzch, układamy owoce.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra - dół) i pieczemy około 25 - 30 minut (brzegi ciasta muszą się zezłocić).
Ciasto schładzamy przy uchylonych drzwiach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy całkowicie, zajadamy :)
Tarty uwielbiam pod każda postacią a ta jest na słodko - pychota dziękuję buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńMarii, wyszła przepyszna, pozdrawiam słonecznie :)
OdpowiedzUsuńWyszła pysznie. Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :) Jeszcze nie robiłam tarty na cieście francuskim, zawsze wybierałam kruche :) Pora na eksperymenty w kuchni!
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta, z serem i brzoskwiniami - pycha :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie pieklam tarty, moze dlatego, ze nie mam foremki, ale czas najwyzszy sobie sprawic...tarta Ewuniu smakowicie wyglada tym bardziej, ze z serem no i brzoskwinie tez moje ulubione :)))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i taki szybki w wykonaniu. Zrobię :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj - szybka robota, a wygląda bardzo efektownie i doskonale smakuje.
OdpowiedzUsuń