- 6 plastrów schabu bez kości
- 2 średnie cebule
- 4 średnie marchewki
- sól, pieprz cayenne, słodka papryka
- 1 łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody
Schab umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami, odstawić na 20 minut do lodówki.
Następnie podsmażyć na rumiano na oleju, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Cebulę pokroić w półplasterki, usmażyć na złoto na tym samym tłuszczu co wcześniej mięsko, przełożyć do sosu.
2 marchewki obrać, pokroić na plasterki, wsypać do mięsa.
Pozostałe 2 marchwie potraktować w ten sam sposób, ale wrzucić do mięsa na około 20 minut przed końcem gotowania.
Kiedy mięso będzie już miękkie, część marchewki wyłożyć z mięsem na talerzyk. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu, zagotować mieszając.
Sos w tym momencie można potraktować blenderem i zmiksować kawałki marchewek. Mięso i marchewki z talerzyka wrzucić do sosu. doprawić, podawać.
Pysznie! Skarmelizowana, słodka marchewka bardzo pasuje do mięsa :)
OdpowiedzUsuńNo to już mam pomysł na jutrzejszy obiad. Podoba mi się to, że na tym blogu zawsze znajduję coś interesującego i inspirującego. Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńMmm... świetne dania! Mniam :)
OdpowiedzUsuńOoo! To mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie, dzisiaj mam na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Zrobiłam :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńja też to uwielbiam !!! Cieszę się bardzo, dziękuję !! Ewa
UsuńWyszło pysznie :) GOSIA. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak długo gotować mięso w rondlu? (mniej więcej)
OdpowiedzUsuńod 45 - 60 minut, zalezy od plastrów
Usuń