Delikatne, sernikowe, rozpływające się w ustach, tak można określić to ciasto, zachęceni? ... (uhm). To prawidłowo :)))
ciasto białe:
150 gramów mąki ziemniaczanej
50 gramów mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżka octu 10%
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek
ciasto ciemne:
6 całych jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
masa sernikowa:
1 kg twarogu półtłustego (zmielonego lub twaróg w wiaderku)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
6 żółtek
200 gramów miękkiego masła lub margaryny
1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z górką)
0,5 szklanki zimnego mleka
polewa czekoladowa KLIK
wiórki kokosowe
Ciasto białe.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypujemy cukier, miksujemy na szklistą bezę na najszybszych obrotach, następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet, trzepaczką rózgową lub krótko, na wolnych obrotach miksera łączymy składniki.
Ciasto ciemne.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, zmiksować na szklistą bezę, potem wrzucić żółtka, krótko zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować do połączenia składników na średnich obrotach.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, kłaść po łyżce ciasta ciemnego i białego naprzemiennie, aż do wykończenia obu mas. Na końcu można przemieszać delikatnie za pomocą patyczka do szaszłyków, ale nie mocno.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ciasto wystudzić, potem przeciąć na trzy blaty.
UWAGA: Ciasto lepiej się przetnie jeśli upieczemy je dzień wcześniej.
Masa sernikowa:
Proszek budyniowy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy dokładnie w zimnym mleku.
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać miękki tłuszcz, zmiksować przez minutkę.
Do sporego rondla przekładamy twaróg, dodajemy masę żółtkową, na wolnym ogniu podgrzewamy mieszając cały czas, do połączenia składników.
Kiedy masa zacznie się gotować, jednym ruchem wlewamy roztwór budyniowy i mieszając intensywnie zagotowujemy do zagęszczenia masy.
Sernik studzimy do temperatury ciała często mieszając by nie utworzył się "kożuch".
Do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia po cieście czarno białym, wkładamy pierwszy blat ciasta i wykładamy na niego połowę masy serowej, przykrywamy drugim blatem.
Potem na drugi blat wykładamy pozostałą masę sernikową, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy.
Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia (około 2 godzin).
Po tym czasie wypiek możemy polać polewą czekoladową (KLIK) i posypać dekoracyjnie wiórkami kokosowymi.
Ciasto będzie ładnie się kroić po kilkunastu godzinach chłodzenia w lodówce.
wygląda pięknie i właśnie wyobrażam sobie jak musi smakować
OdpowiedzUsuńMi siè baaaaardzo podoba,przygotujè na dzien 08-o2 (urodziny mojego mèza....85 :))
OdpowiedzUsuńPo urodzinach napiszè komentarz..ok? :)
jasne ! Czekam z niecierpliwością :)))
UsuńPani Ewo udal siè!!!gooscie byli zachwyceni!chcialam wstawic zdiècie....(ale noga ze mnie)NIE UMIEè! POZDRAWIAM!!!!
Usuńa ma Pani może konto na Facebook? jeśli nie to proszę mi wysłać na maila kuchara78@gmail.com
UsuńWłaśnie spróbowaliśmy-biszkopt mięciutki,fajnie komponuje się z masą serową,ciekawie wygląda i...wejdzie na stałe do mojego spisu.Dzięki za przepis.P.S.może kiedyś przełożę go masą śmietanową.
Usuńbędzie smaczny z masą śmietankową i widzę to ciasto jeszcze z kremem czekoladowym
UsuńMniam-z kremem czekoladowym i śliwką delikatnie namoczoną w alkoholu...i tak przepis podstawowy stał się inspiracją do dalszego działania.
UsuńGotowany ser - trochę bałam się zacząć ale upiekłam. rewelacyjny, wygląda jak na zdjęciu, mogłam tylko robić z ciasta mniejsze kleksy, wyglądałby wtedy bardziej kolorowo ale i tak ładny .Smak cudowny, delikatny, napewno dołączy do menu urodzinowego bądź świątecznego.Częstowane osoby tym wypiekiem były zachwycone.
Usuńprzepis łatwy w wykonaniu, ja jednak preferuje bardziej aromatyczne ciasta i w kolejnym wydaniu nasączę w trakcie przekładania spody.
UsuńTen placek jest przepyszny robiłam dziękuję za przepis
UsuńTak wiele warstw, że nie wiem od czego zacząć! Wygląda super. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Obłędnie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie to musze wypróbować ☺
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie piekłam.Wygląda apetycznie.Z taką masą serową super też smakuje🙋
OdpowiedzUsuńUpiekłam go ponieważ nie mogłam się oprzeć... Jest prze pyszny 😋
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Magda K
wspaniale, cieszę się bardzo, pozdrawiam Magdo
UsuńWitam upiekłam właśnie trochę pozmieniałam, podzieliłam ciasta na 3 części i piekłam 3 placki czarno biale osobno, upieczone placki posmarowałam trochę konfiturą wiśniowa i na konfiturę masa serowa jutro degustacja,wygląda apetycznie
UsuńDziękuję za przepis
Na jaki wymiar blaszki jest ten przepis??
OdpowiedzUsuń25x35 cm
UsuńDziekuje za przepis na pewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie czy nasączała pani blaty ciasta.
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie czy nasączała pani blaty ciasta.
OdpowiedzUsuńnie, nie nasączałam, masy jest sporo, wg mnie nie trzeba, poza tym masa biała jest jak pianka, jak za bardzo namoknie wtedy będzie ciapka
UsuńBardzo elegancko się prezentuje!
OdpowiedzUsuńTo opakowanie budyniu ma być na 1/2 litra czy na 3/4 ?
OdpowiedzUsuńna 0,5 litra
Usuńale w przepisie jest pól szklanki a nie litra
Usuńdo tego ciasta nie gotujemy tradycyjnego budyniu, tylko proszek budyniowy bez cukru rozpuszczamy w 0,5 szklanki mleka i postępujemy jak w instrukcji
UsuńJutro będę piekła, mam nadzieję że wszystko wyjdzie tak jak u pani pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki !
UsuńDzisiaj robie z jasnym biszkoptem ( mała modyfikacja, bo gość uczulony na kakao )ale nastepnym razem będzie kolorowy ☺
OdpowiedzUsuńz jasnym też będzie fajnie smakowało i wyglądało, smacznego !
UsuńCiasto wyszło pyszne,wszystkim smakowało 😊 dziękuję za przepis 😃 pozdrawiam i będę częściej zaglądać na pani przepisy 😊
Usuńcieszę się bardzo i zapraszam serdecznie, również pozdrawiam :)
UsuńA mi nie wyszło. Albo wyszło tylko to nie nasze smaki. Pól ciasta poszło do śmieci :( Jak to moja szefowa powiedziała: "białe ciasto smakuje jak wióry" i miała rację. Może lepsze by było z białym biszkoptem zamiasta samych białek z mąką. Trudno. Ale warto probowac. Może komuś innemu posmakuje. Pozdrawiam Anna K.
OdpowiedzUsuńciasto białkowe jest specyficznym ciastem, tzw szyfonowym, ma inną strukturę i smak, ale zawsze warto spróbować, dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńWlasnie rosnie w piecu. Nie moge sie doczekac, czy mi sie uda 😀
OdpowiedzUsuńna pewno, czekam na wieści jak smakowało :)
UsuńCiasta w twoim wykonaniu są bajeczne, nie wiem czy je jeść czy podziwiać, a może jedno i drugie ;-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńUpiekłam , udało się jutro rano będzie degustacja .
świetny blog , wspaniałe przepisy ,na pewno nie jeden jeszcze wypróbuję :).
Pozdrawiam
dziękuję bardzo i życzę smacznego ! :)
UsuńWitam. Placek upieczony i na drugi dzień prawie cały zjedzony. Wszyscy zachwyceni plackiem i ja również. �� Na pewno nie raz zagości u mnie w domu.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńUpieklam placek bardzo dobry w smaki puszysty ;-) jedynie co to do masy dałabym masło bo dodając margarynę masa wychodzi sucha.
OdpowiedzUsuńPani Ewo, ja mam takie pytanko: czy jest gdzieś na tej stronie opcja wydrukowania przepisu? Chciałabym podzielić się Pani przepisami, które już wypróbowałam, np. z mamą, czy babcią, które nie mają dostępu do internetu... no i chciałabym sobie ułatwić sprawę ;) czy może jest taka opcja, a ja nie potrafię jej znaleźć ? :) z góry dzięki za pomoc :) Magda
OdpowiedzUsuńMagdo, jestem Ewa :), więc tak, najpierw trzeba wejść w dany przepis, potem w lewym górnym rogu stronki będzie przycisk "Print", kliknąć w niego o gotowe :), pozdrawiam :)
Usuńa i jeszcze...zdjęcia można sobie wykasować jakby co
Usuńo ja gapa! :) dziękuję Ewo, będę teraz mogła się dzielić Twoimi przepisami bez ograniczeń :)
UsuńSuper przepisy i zdjęcia. Podoba mi się,że jest pokazany każdy etap jak co robić..... :) Pop prostu super. Dużo pracy pani wkłada :) Pozdrawiam Ewa.
OdpowiedzUsuńzawsze na innych blogach brakowało mi instrukcji, bo nie zawsze wszystko z tekstu wynika, racja, pracy nad takim przepisem jest więcej, ale satysfakcja spora :)), serdeczności Ewuniu, ja też jestem Ewa :)
UsuńWlaśnie upiekłam mam nadzieję że jutro fajnie się będzie kroił :) :)
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie chłodzi się w lodówce. Jak skosztujemy, odezwę się czy wart jest grzechu ... :)
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie ,upekłam ciasto na swieta był przepyszny i pieknie wyglada a w dodatku jest z nim na prawde mało pracy .Przepis juz rozleklamowałam i kolejna osoba upiekła i jest rowniez zachwycona.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto już upieczone, czekam aż masa sernikowa się ostudzi i będziemy jutro smakować. Mam jutro gości więc testerzy się przydadzą. To już 3 ciasto z Twojego Bloga zrobione w tym tygodniu przeze mnie.
OdpowiedzUsuńJak dotąd najbardziej smakowała im Marysieńka.
Ewa które ciasto w smaku przypomina Marysieńkę, chciałabym zrobić jakieś inne na komunie córce, bo była tym ciastem zachwycona , a nie chciałabym powtarzać tego samego.
Moniko, szacun wielki ! :-***
UsuńHmmm, można byłoby sie przyjrzeć ciastom: "Barwy jesieni", "Delicjusz", "Diabełek" (on jest na tortownicę 24 cm), Jamajka tez jest fajna, bo delikatna, to tak na szybko, wszystkie w zakładce "Ciasta"
Dzięki za podpowiedź, na dwa kolejne się skuszę- ale w następnym tygodniu. Bo w tym tygodniu słodkości już na nie brakuje ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCoś nie zsiada mi się ta masa sernikowa! Podciekła pod spód ciasta i mimo upływu trzech godzin dalej jest "ciapata".Co zrobiłam nie tak? Trzymałam się ściśle Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Danusiu, jesli wszystko było jak w przepisie, musi byc dobrze ! :) trzeba dać mu czas
UsuńNo! Udało się! Ciasto jest boskie! Goście zachwyceni!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
super
OdpowiedzUsuńciasto pyszne zrobilam i jest rewelka
OdpowiedzUsuńRobiłam na Wielkanoc, gdzie trafiło w podróż do rodziny. Następnie na Chrzciny , wtedy goście poznali sekretny smak mojego ulubionego ciasta z sera gotowanego. Dzieci były zachwycone zarówno smakiem, jak i wyglądem. Polecam, bo jest warte uwagi.
OdpowiedzUsuńrewelacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńtrochę masa zaczęła pryskać przy gotowaniu, ciasto po upieczeniu nie sądziłam że dam radę przeciąć na 3 placki....ale okazało się że bez problemu można to zrobić, piękne i pyszne !!
Co to znaczy maka ziemniaczana z "gorka"?
OdpowiedzUsuńtzn kopiasta łyżeczka
UsuńWitam. Jakiego twarogu Pani uzyla?
OdpowiedzUsuńzdaje się, że wiaderkowego Dr. Oetkera
UsuńWlasnie ciasto jest w piekarniku. Jutro dam znac jak wyszlo Serdecznie pozdrawiam
UsuńUpiekłam to ciasto na święta,zrobiło furorę.Rewelacja,dziękuję za przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUpiekłam, brakuje jeszcze polewy , spróbowałem gdy ser jeszcze był ciepły. Jest bardzo smaczne i super wygląda. Dzięki za przepis. Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńZachęciło mnie zdjęcie i opis więc zajrzalam na Twojego bloga. Ciasto będę piekła na święta. Mam nadzieję ze sie uda. Wcześniej nie wypróbuję bo nie możemy jesc słodkiego itd. Tylko na swieta pozwalamy sobie na ciasta i inne. Zobaczymy jak wyjdzie. Bardzo lubie nowości. A przepis jest bardzo przejrzyscie napisany. Super.
Pozdrawiam
Na sam widok ślinka cieknie koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis p. Ewo jutro będę je piekła akurat mamy spotkanie sasiedzkie więc przepis jak znalazł na tak upalne dni myślę że będzie im smakować później napiszę jak sąsiedzi zdegustuja dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest przepyszne
OdpowiedzUsuńJest przepyszne
OdpowiedzUsuńzrobiłam wg przepisu i wyszło idealnie, właśnie zabieram się do ponownego zrobienia
OdpowiedzUsuń