Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: błyszcząca polewa czekoladowa

sobota, 19 grudnia 2015

błyszcząca polewa czekoladowa

To jest taki mój "must have" w kuchni :)







100 gramów masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka żelatyny + 50 ml zimnej wody

Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.


Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.

7 komentarzy:

  1. Dlaczego w przepisie podane jest 50 ml ciepłej wody( do żelatyny) a zaraz dalej piszę że żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie? To jak to w końcu ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo się pomyliłam, ma być zimna woda, koniecznie, dzięki wielkie za przytomność, już poprawione, pozdrawiam !

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź😊 często zaglądam na pani bloga bo jest dużo fajnych przepisów pozdrawiam Emilia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam Cię Emilio serdecznie, miło mi bardzo ! Pozdrówcia gorące :)

      Usuń
  3. Zrobiłam do jednego ciasta polewę z tego przepisu wyszła super mam tylko jedno pytanie. Do drugiego ciasta zrobiłam inną polewę oba ciasta stały w lodówce i na polewie z tego przepisu pojawiły się kropelki wody druga wygląda normalnie. Tak powinno być z tymi kropelkami czy może coś mi nie wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też niekiedy wychodzą kropelki, wg mnie zależy to od margaryny, jak robię na maśle to nic takiego się nie dzieje, najczęściej kropelki mam po Palmie i Kasi

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)