sobota, 19 grudnia 2015

błyszcząca polewa czekoladowa

To jest taki mój "must have" w kuchni :)







100 gramów masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka żelatyny + 50 ml zimnej wody

Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.


Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.

15 komentarzy:

  1. Dlaczego w przepisie podane jest 50 ml ciepłej wody( do żelatyny) a zaraz dalej piszę że żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie? To jak to w końcu ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo się pomyliłam, ma być zimna woda, koniecznie, dzięki wielkie za przytomność, już poprawione, pozdrawiam !

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź😊 często zaglądam na pani bloga bo jest dużo fajnych przepisów pozdrawiam Emilia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam Cię Emilio serdecznie, miło mi bardzo ! Pozdrówcia gorące :)

      Usuń
  3. Zrobiłam do jednego ciasta polewę z tego przepisu wyszła super mam tylko jedno pytanie. Do drugiego ciasta zrobiłam inną polewę oba ciasta stały w lodówce i na polewie z tego przepisu pojawiły się kropelki wody druga wygląda normalnie. Tak powinno być z tymi kropelkami czy może coś mi nie wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też niekiedy wychodzą kropelki, wg mnie zależy to od margaryny, jak robię na maśle to nic takiego się nie dzieje, najczęściej kropelki mam po Palmie i Kasi

      Usuń
  4. Dzień dobry, Pani Ewo.
    W sobotę mam zamiar wykonać "Murzynka z kremem cytrynowym" według Pani przepisu i polać go właśnie tą polewą czekoladową. Jednak mam obawy odnośnie żelatyny, ponieważ właśnie w polewach jest dla mnie ona wyjątkowo silnie wyczuwalna. Czy myśli Pani, że można tu pokusić się o odrobinę soku z cytryny, aby zniwelować przykry zapach? Nie chciałabym używać sztucznych aromatów, bo wydaje mi się, że mogłyby one "zabić" smak całego wypieku. Czy może Pani zdaniem istnieje ryzyko, że polewa wzbogacona o sok z cytryny nie zechce tężeć? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmmmmm, wydaje mi się, że sam sok może słabo wpłynąć na cytrynowość polewy, może dodać odrobinę drobniutko utartej skórki z cytryny, ona nada zdecydowany aromat polewie, a nie zespuje konsystencji (pod warunkiem, że zetrzemy ją bardzo drobniutko), myślę, że to dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapomniałam, że przecież mam super polewę bez żelatyny, tutaj pod linkiem:
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/polewa-czekoladowa-wg-ewy.html

      Usuń
  6. błyszcząca jest od żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka polewa jest świetna na torty, szczególnie dla dzieciaków ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)