piątek, 18 grudnia 2015

seromakowiec na kruchym cieście

Tradycyjne świąteczne ciasto tym razem w nieco innej odsłonie. Od razu odpowiem na pytanie, że ostatecznie można użyć maku z puszki, ale go nie polecam, dlaczego? Bo to nie będzie to samo, choć pracę nam ułatwi, jednak myślę, że warto się pomęczyć i przygotować prawdziwą domową masę makową, w której wiemy ile faktycznie maku jest i ile bakalii, pyszności, polecamy bardzo :)








ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
100 gramów zimnego masła lub margaryny
1 jajo
1 kopiasta łyżka śmietany lub jogurtu
szczypta soli

masa serowa:
1 kg twarogu (jeśli chcecie użyć wiaderkowego, musi mieć przynajmniej 10% tłuszczu, a najlepiej 15%)
4 jaja
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
100 gramów stopionego schłodzonego masła

masa makowa:
około 700 - 800 gramów gotowego produktu (czyli z około 400 gramów suchego maku)
2 łyżki kaszy manny

polewa czekoladowa:
100 gramów masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody

ulubione bakalie do posypania


Przygotować masę makową wg INSTRUKCJI, na końcu dodając kaszę mannę, wymieszać.
Wyjąć jaja i twaróg z lodówki na około 2 - 3 godziny przed przystąpieniem do pracy by nabrały temperatury pokojowej.

Mąkę przesiać z solą i cukrami, dodać masło i posiekać drobno. Potem wbić jajo, dodać śmietanę lub jogurt, zagnieść kruche ciasto.




Blaszkę 25x35 wysmarować tłuszczem (dno i boki do około 4 cm wysokości), wyłożyć ciasto, nakłuć w wielu miejscach, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie) przez około 10 minut, schłodzić.

Masa serowa:
Całe jaja ubić z cukrami na piankę, dodać do twarogu, wlać również schłodzony, ale wciąż płynny tłuszcz, zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.
Potem wsypać budyń i znów krótko zmiksować do połączenia.





Na ciasto kruche wyłożyć najpierw masę makową w postaci poprzecznych pasków.




Potem pomiędzy nie ostrożnie ułożyć masę serową.





Następnie przykryć wierzch ciasta pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię.




Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć ciasto i piec około 70 minut, do lekkiego zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Seromak pozostawić w piekarniku przez około 40 minut, następnie wyłożyć go na blat i schłodzić całkowicie.

Potem przygotować polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.


Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Na końcu dowolnie udekorować i wstawić optymalnie na kilkanaście godzin do lodówki.



26 komentarzy:

  1. Piękny seromak, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie odnośnie masy makowej. w przepisie jest podane że potrzeba masy 700-800 gr czyli z około 400 gr suchego maku a w instrukcji na masę makową jest porcja zrobiona z 250 gr suchego maku. Moje pytanie brzmi czy to wystarczy czy trzeba zrobić podwójną porcję tej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dokładnie, a chodzi o to, że w zależności od rodzaju ciasta z makiem masa powinna być odpowiednio "wypasiona" :)), tutaj nie musi być jakaś bardzo bogata w bakalie, więc ta proporcja 400 gramów, nawet 300 powinna być odpowiednia

      Usuń
  3. Piękne i napewno smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak makowe kropeczki, ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moze byc ta gotowa masa makowa z puszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może, ale trzeba dodać 3 jaja i 4 łyżki kaszy manny

      Usuń
  6. Jutro będę robić:) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Ewuniu...ciasto wygląda pieknie...chce upiec na meza urodzinki wysłałam go po twarog kupil mi we wiaderku 6,5 % tluszczu bo piszesz zeby mial wiecej...poradz mi kochana co dodac mam masło...mascarpone i śmietanę 36%..
    Z góry dziekuje...pozdrawiam Irena 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, zróbmy tak, że dodasz te 100 g masła, 2 budynie i 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, reszta jak w przepisie, powinno być oki

      Usuń
    2. Jestes kochana Ewuniu...dziekuje bardzo:-)

      Usuń
    3. Irenko, nie ma sprawy, buziaki :-**

      Usuń
    4. Ewuniu ciasto upieczone i bylo przepyszne wszystkim bardzo smakowalo...dziekuje...
      Buziaki:-)

      Usuń
  8. a proszek do pieczenia trzeba dawać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodajemy nic a nic :), ciacho i tak zwilgotnieje i będzie maślane po "przegryzieniu" się z masą serową

      Usuń
  9. zrobiłam i wyszedł przepyszny!bardzo dziękuję za przepis, na pewno będę z niego korzystać nie raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się ogromnie ! Dziękuję i życzę Wesołych i smacznych Świąt ! :))

      Usuń
  10. a moge prosić o wersję z gotową masą z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masę dokładnie osączyć z wody, ubić dwa białka na sztywno, dodać do masy, potem wsypać ze dwie garście bakalii, jeśli są orzechy, posiekać drobno,potem postępować jak w przepisie

      Usuń
    2. a i jeszcze jeśli masa jest bardzo rzadka można na koniec wsypać 2 łyżki (z małymi górkami) kaszy manny, wymieszać dokładnie łyżką

      Usuń
    3. dziękuję :)

      Usuń
  11. KURCZE ALEŻ CIACHO PANI TO CHYBA CUKIERNIK Z ZAWODU? MNIAM MNIAM SZAPO BA BĘDE CZĘŚCIEJ WPADAĆ;POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ten twaróg ma być już mielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chcemyużyć mielonego musi mieć przynajmniej 10% tłuszczu, ale najlepiej zmielić samemu twaróg w kostce

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)