Tradycyjne świąteczne ciasto tym razem w nieco innej odsłonie. Od razu odpowiem na pytanie, że ostatecznie można użyć maku z puszki, ale go nie polecam, dlaczego? Bo to nie będzie to samo, choć pracę nam ułatwi, jednak myślę, że warto się pomęczyć i przygotować prawdziwą domową masę makową, w której wiemy ile faktycznie maku jest i ile bakalii, pyszności, polecamy bardzo :)
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
100 gramów zimnego masła lub margaryny
1 jajo
1 kopiasta łyżka śmietany lub jogurtu
szczypta soli
masa serowa:
1 kg twarogu (jeśli chcecie użyć wiaderkowego, musi mieć przynajmniej 10% tłuszczu, a najlepiej 15%)
4 jaja
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
100 gramów stopionego schłodzonego masła
masa makowa:
około 700 - 800 gramów gotowego produktu (czyli z około 400 gramów suchego maku)
2 łyżki kaszy manny
polewa czekoladowa:
100 gramów masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
ulubione bakalie do posypania
Przygotować masę makową wg INSTRUKCJI, na końcu dodając kaszę mannę, wymieszać.
Wyjąć jaja i twaróg z lodówki na około 2 - 3 godziny przed przystąpieniem do pracy by nabrały temperatury pokojowej.
Mąkę przesiać z solą i cukrami, dodać masło i posiekać drobno. Potem wbić jajo, dodać śmietanę lub jogurt, zagnieść kruche ciasto.
Blaszkę 25x35 wysmarować tłuszczem (dno i boki do około 4 cm wysokości), wyłożyć ciasto, nakłuć w wielu miejscach, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie) przez około 10 minut, schłodzić.
Masa serowa:
Całe jaja ubić z cukrami na piankę, dodać do twarogu, wlać również schłodzony, ale wciąż płynny tłuszcz, zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.
Potem wsypać budyń i znów krótko zmiksować do połączenia.
Na ciasto kruche wyłożyć najpierw masę makową w postaci poprzecznych pasków.
Potem pomiędzy nie ostrożnie ułożyć masę serową.
Następnie przykryć wierzch ciasta pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć ciasto i piec około 70 minut, do lekkiego zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Seromak pozostawić w piekarniku przez około 40 minut, następnie wyłożyć go na blat i schłodzić całkowicie.
Potem przygotować polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Na końcu dowolnie udekorować i wstawić optymalnie na kilkanaście godzin do lodówki.
Piękny seromak, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie masy makowej. w przepisie jest podane że potrzeba masy 700-800 gr czyli z około 400 gr suchego maku a w instrukcji na masę makową jest porcja zrobiona z 250 gr suchego maku. Moje pytanie brzmi czy to wystarczy czy trzeba zrobić podwójną porcję tej masy makowej?
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie, a chodzi o to, że w zależności od rodzaju ciasta z makiem masa powinna być odpowiednio "wypasiona" :)), tutaj nie musi być jakaś bardzo bogata w bakalie, więc ta proporcja 400 gramów, nawet 300 powinna być odpowiednia
UsuńPiękne
OdpowiedzUsuńPiękne i napewno smakowite.
OdpowiedzUsuńWyglądają jak makowe kropeczki, ślicznie:)
OdpowiedzUsuńMoze byc ta gotowa masa makowa z puszki
OdpowiedzUsuńmoże, ale trzeba dodać 3 jaja i 4 łyżki kaszy manny
UsuńJutro będę robić:) wygląda super!
OdpowiedzUsuńWitaj Ewuniu...ciasto wygląda pieknie...chce upiec na meza urodzinki wysłałam go po twarog kupil mi we wiaderku 6,5 % tluszczu bo piszesz zeby mial wiecej...poradz mi kochana co dodac mam masło...mascarpone i śmietanę 36%..
OdpowiedzUsuńZ góry dziekuje...pozdrawiam Irena 😊
Irenko, zróbmy tak, że dodasz te 100 g masła, 2 budynie i 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, reszta jak w przepisie, powinno być oki
UsuńJestes kochana Ewuniu...dziekuje bardzo:-)
UsuńIrenko, nie ma sprawy, buziaki :-**
UsuńEwuniu ciasto upieczone i bylo przepyszne wszystkim bardzo smakowalo...dziekuje...
UsuńBuziaki:-)
a proszek do pieczenia trzeba dawać
OdpowiedzUsuńnie dodajemy nic a nic :), ciacho i tak zwilgotnieje i będzie maślane po "przegryzieniu" się z masą serową
Usuńzrobiłam i wyszedł przepyszny!bardzo dziękuję za przepis, na pewno będę z niego korzystać nie raz ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się ogromnie ! Dziękuję i życzę Wesołych i smacznych Świąt ! :))
Usuńa moge prosić o wersję z gotową masą z puszki ?
OdpowiedzUsuńmasę dokładnie osączyć z wody, ubić dwa białka na sztywno, dodać do masy, potem wsypać ze dwie garście bakalii, jeśli są orzechy, posiekać drobno,potem postępować jak w przepisie
Usuńa i jeszcze jeśli masa jest bardzo rzadka można na koniec wsypać 2 łyżki (z małymi górkami) kaszy manny, wymieszać dokładnie łyżką
Usuńdziękuję :)
UsuńKURCZE ALEŻ CIACHO PANI TO CHYBA CUKIERNIK Z ZAWODU? MNIAM MNIAM SZAPO BA BĘDE CZĘŚCIEJ WPADAĆ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńzapraszam serdecznie :))))
UsuńCzy ten twaróg ma być już mielony?
OdpowiedzUsuńjeśli chcemyużyć mielonego musi mieć przynajmniej 10% tłuszczu, ale najlepiej zmielić samemu twaróg w kostce
Usuń