Ależ ono jest pyszne ! Wilgotne, delikatne i do tego szybkie i proste, można wykorzystać mak z puszki, tylko trzeba go "podrasować", mmm <3
Można upiec je w tortownicy 24 cm z kominem lub bez komina, ale o 22 cm średnicy.
masa makowa:
600 gramów maku z puszki
1,5 garści ulubionych bakalii
3 kopiaste łyżki kaszy manny
2 jaja
1/3 szklanki cukru pudru
lub 600 gramów domowej masy makowej
ciasto cytrynowe:
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej (polecam użyć tortowej)
skórka otarta z 1,5 średniej cytryny
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gramów miękkiego masła lub margaryny
polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy
ulubione dekoracje
Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrami na puch, wlać sok z cytryny, potem stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do połączenia, wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać porządnie.
Masa makowa. Można wykorzystać TEN przepis lub użyć maku z puszki uprzednio odlewając płyn, który się oddzielił od masy.
Dodać rozmącone jaja, kaszę mannę, bakalie, wymieszać wszystko porządnie.
Tortownicę 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną. Wyłożyć pół porcji ciasta cytrynowego, potem na środku powykładać masę makową, przykryć drugą częścią ciasta, wyrównać delikatnie powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę z ciastem, piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ciasto studzić przez 20 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjąć na blat i schłodzić całkowicie.
Przygotować polewę lub lukier, dowolnie udekorować.
Super pomysł. Pięknie i na pewno pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńwpisuje na listę moich tegorocznych świątecznych wypieków,wilgotny,delikatny i w cieście cytrynowym to musi być pyszne!!dziękuję za inspiracje Pani Ewuniu....matylda
OdpowiedzUsuńwłaśnie skończyłam wklepywać kolejne z makiem :), będzie jutro, a to cytrynowe jest mmmm :)
Usuńmój mąż jest ogromnym wielbicielem makowców!!!!ale ja nie lubię mielić maku czy jeśli użyje gotowej masy makowej będzie tak samo smacznie??Gosia
OdpowiedzUsuńGosiu, będzie, pod składem masy makowej uwzględniłam właśnie mak z puszki, czyli trzeba dodać jaja, kasze mannę, bakalie i będzie pysznie
UsuńCudowny makowiec :)
OdpowiedzUsuńWitam może dziwne pytanie ale czy można czymś zastąpić ten komin co nadawało by się aby wstawić do no. tortownicy ?
OdpowiedzUsuńhmmmmmmm, może kubek bez ucha, ceramiczny albo metalowy? Makowiec można też upiec w foremce babkowej, ja kupiłam taki komplet z tortownicą w Lidlu
Usuń