Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: makowiec z pianką

poniedziałek, 21 grudnia 2015

makowiec z pianką

Ciasto jest bardzo domowe i zarazem świąteczne :). Proste, każdemu się uda :) Najlepiej kroić je po całkowitym ostudzeniu, masa makowa będzie ładnie się formowała.









ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
5 żółtek
125 gramów zimnego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
szczypta soli

masa makowa:
900 gramów maku z puszki
3/4 szklanki posiekanych bakalii
3 jaja
3 łyżki kaszy manny (kopiaste)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
0,5 szklanki cukru pudru

lub domowa masa makowa

piana:
5 białek
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru


Mąkę przesiać z solą, cukrami, wrzucić zimne masło, posiekać drobno nożem.
Potem dodać 5 żółtek, jogurt lub śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 2 części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową, wsadzić do zamrażarki.




Foremkę kwadratową o boku 25 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, dno wylepić większą częścią ciasta, podnosząc rancik na około 1,5 cm, ponakłuwać w wielu miejscach.




Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć ciasto i podpiec przez około 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), wyjąć i lekko schłodzić.

Masa makowa:
Mak z puszki osączyć z dziwnego płynu, który się zbiera, przełożyć do miski, wymieszać z rozkłóconymi jajami, kaszą, mąką, na końcu wsypać bakalie, wymieszać ponownie.

Masę makową równomiernie rozłożyć na cieście.




Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, zmiksować na lśniącą bezę, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować krótko, na średnich obrotach.

Pianę wyłożyć na ciasto, wyrównać.





Na pianę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.




Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec do zezłocenia wierzchniej warstwy, u mnie około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Schłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, potem wyjąć na blat.
Kroić po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej na drugi dzień, kiedy ciasto z wierzchu nieco zmięknie.




26 komentarzy:

  1. już myślałam,że wiem co upiekę na święta a teraz mam mętlik w głowie,ależ Pani kusi Pani Ewuniu!!!Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez mam mętlik ://, ale to ciacho powtórzę na pewno :)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie zrobie po świetach bo mam juz upieczonego makowca mam pytanie co planujesz na świeta na obiad bo niewiem co zrobic pozdrawiam agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no więc tak, w Boże Narodzenie roladki 3 mięsa (dział wieprzowina) i kluski śląskie, modra kapusta zasmażana, a w drugi dzień roladki schabowe z boczkiem i śliwką, do tego frytki, bo wiem, że będą wszystkim smakować

      Usuń
  3. Dzieki za odpowiedz ja zrobie poledwice z ananasem z twojego przepisu bo jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewcia ,ja se usiadłam na widok tych Twoich ciast.Przecież to jest MISTRZOSTWO ŚWIATA ,ja tak nie potrafię i nawet się nie biorę bo szkoda mojego czasu ,produktów itd. Kobitko czapki z głów dla takiej kuchareczki .Pozdrawiam Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, to ciach jest naprawdę łatwe i szybkie, wyjdzie Ci ładniejsze niż moje, na pewno ! Ściskam Cię mocno !

      Usuń
    2. Pani Aneto byłam takim samym laikiem w kwestii pieczenia jak Pani za co sie nie wziełam to.....nie wyszło,ale odkąd zagościłam na blogu Pani Ewy zaczęłam piec i wszystko mi wychodzi i wszystkim bardzo smakuje także prosze się odważyć bo Pani Ewa tak dokładnie prowadzi krok po kroku ze nie da się zmaścić zapewniam!!!Gosia

      Usuń
  5. Makowiec wyglada super tez mam metlik, bo sie nadtawilsm na inny mak.Wesolych Swiat

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam ile dać maku suchego do masy makowej aby starczy na to pyszne ciasto. Pozdrawiam Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na blaszkę podaną w przepisie potrzeba będzie około 400 gramów, plus sporo bakalii

      Usuń
  7. To jest właśnie to ciasto , które upieke , pięknie , pysznie wyglada, dziękuję pozdrawiam życząc Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to i ja się bardzo cieszę ! :) Dziękuję, nawzajem i smacznego :)

      Usuń
  8. Czyli z Twojego przepisu masa domowa razy dwa.Czy dobrze będzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję bardzo za odpowiedź.Jutro robię Twoje pyszne ciacho. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.Aga.

    OdpowiedzUsuń
  10. ja również skuszę się na Pani wersję makowca w te Święta,rozumiem ,że przepis jest na małą blaszkę???Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, przepis jest na kwadratową blaszkę 25x25 lub tortownicę 24 lub 26 cm

      Usuń
  11. Właśnie siedzi w piekarniku, narazie wygląda cudnie, mam nadzieje ze wszystko się uda (niestety mój piekarnik czasami przypalaod spodu), dziękuję za przepis, napisze jak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój też czasem lubi takie numery odstawiać ://, mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, czekam na wieści :)

      Usuń
  12. mój makowiec z pianą już w piecyku,zrobiłam 2 szt dla siebie i dla mamy,bardzo dziękuję za przepis i życzę Pani Wesołych ŚWIĄT,BO SMACZNE BĘDĄ NA PEWNO!!!!!Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będą smakowały, Wesołych i smacznych Świąt Paulo dla Ciebie i rodzinki ! :)

      Usuń
  13. Właśnie wstawiłam do piekarnika i jestem pewna, że będzie wyśmienity, jak wszystkie potrawy z Pani przepisów. Życzę Wesołych Świat!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elu, mam nadzieję, że będzie smakował i dołoży swoje trzy grosze do naszych pysznych Świąt :) Wszystkiego dobrego !

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)