ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
5 żółtek
125 gramów zimnego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
masa makowa:
900 gramów maku z puszki
3/4 szklanki posiekanych bakalii
3 jaja
3 łyżki kaszy manny (kopiaste)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
0,5 szklanki cukru pudru
lub domowa masa makowa
piana:
5 białek
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
Mąkę przesiać z solą, cukrami, wrzucić zimne masło, posiekać drobno nożem.
Potem dodać 5 żółtek, jogurt lub śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 2 części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową, wsadzić do zamrażarki.
Foremkę kwadratową o boku 25 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, dno wylepić większą częścią ciasta, podnosząc rancik na około 1,5 cm, ponakłuwać w wielu miejscach.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć ciasto i podpiec przez około 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), wyjąć i lekko schłodzić.
Masa makowa:
Mak z puszki osączyć z dziwnego płynu, który się zbiera, przełożyć do miski, wymieszać z rozkłóconymi jajami, kaszą, mąką, na końcu wsypać bakalie, wymieszać ponownie.
Masę makową równomiernie rozłożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, zmiksować na lśniącą bezę, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować krótko, na średnich obrotach.
Pianę wyłożyć na ciasto, wyrównać.
Na pianę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec do zezłocenia wierzchniej warstwy, u mnie około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Schłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, potem wyjąć na blat.
Kroić po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej na drugi dzień, kiedy ciasto z wierzchu nieco zmięknie.
Cudne ciasto :)
OdpowiedzUsuńjuż myślałam,że wiem co upiekę na święta a teraz mam mętlik w głowie,ależ Pani kusi Pani Ewuniu!!!Gosia
OdpowiedzUsuńja tez mam mętlik ://, ale to ciacho powtórzę na pewno :)
UsuńCiasto wygląda przepysznie zrobie po świetach bo mam juz upieczonego makowca mam pytanie co planujesz na świeta na obiad bo niewiem co zrobic pozdrawiam agnieszka
OdpowiedzUsuńno więc tak, w Boże Narodzenie roladki 3 mięsa (dział wieprzowina) i kluski śląskie, modra kapusta zasmażana, a w drugi dzień roladki schabowe z boczkiem i śliwką, do tego frytki, bo wiem, że będą wszystkim smakować
UsuńDzieki za odpowiedz ja zrobie poledwice z ananasem z twojego przepisu bo jest przepyszna
OdpowiedzUsuńEwcia ,ja se usiadłam na widok tych Twoich ciast.Przecież to jest MISTRZOSTWO ŚWIATA ,ja tak nie potrafię i nawet się nie biorę bo szkoda mojego czasu ,produktów itd. Kobitko czapki z głów dla takiej kuchareczki .Pozdrawiam Aneta.
OdpowiedzUsuńAnetko, to ciach jest naprawdę łatwe i szybkie, wyjdzie Ci ładniejsze niż moje, na pewno ! Ściskam Cię mocno !
UsuńPani Aneto byłam takim samym laikiem w kwestii pieczenia jak Pani za co sie nie wziełam to.....nie wyszło,ale odkąd zagościłam na blogu Pani Ewy zaczęłam piec i wszystko mi wychodzi i wszystkim bardzo smakuje także prosze się odważyć bo Pani Ewa tak dokładnie prowadzi krok po kroku ze nie da się zmaścić zapewniam!!!Gosia
UsuńMakowiec wyglada super tez mam metlik, bo sie nadtawilsm na inny mak.Wesolych Swiat
OdpowiedzUsuńWitam ile dać maku suchego do masy makowej aby starczy na to pyszne ciasto. Pozdrawiam Aga.
OdpowiedzUsuńna blaszkę podaną w przepisie potrzeba będzie około 400 gramów, plus sporo bakalii
UsuńTo jest właśnie to ciasto , które upieke , pięknie , pysznie wyglada, dziękuję pozdrawiam życząc Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńto i ja się bardzo cieszę ! :) Dziękuję, nawzajem i smacznego :)
UsuńCzyli z Twojego przepisu masa domowa razy dwa.Czy dobrze będzie.
OdpowiedzUsuńtak, najlepiej
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź.Jutro robię Twoje pyszne ciacho. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.Aga.
OdpowiedzUsuńja również skuszę się na Pani wersję makowca w te Święta,rozumiem ,że przepis jest na małą blaszkę???Ania
OdpowiedzUsuńtak, przepis jest na kwadratową blaszkę 25x25 lub tortownicę 24 lub 26 cm
UsuńWłaśnie siedzi w piekarniku, narazie wygląda cudnie, mam nadzieje ze wszystko się uda (niestety mój piekarnik czasami przypalaod spodu), dziękuję za przepis, napisze jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńmój też czasem lubi takie numery odstawiać ://, mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, czekam na wieści :)
Usuńmój makowiec z pianą już w piecyku,zrobiłam 2 szt dla siebie i dla mamy,bardzo dziękuję za przepis i życzę Pani Wesołych ŚWIĄT,BO SMACZNE BĘDĄ NA PEWNO!!!!!Paula
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będą smakowały, Wesołych i smacznych Świąt Paulo dla Ciebie i rodzinki ! :)
UsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika i jestem pewna, że będzie wyśmienity, jak wszystkie potrawy z Pani przepisów. Życzę Wesołych Świat!!
OdpowiedzUsuńPani Elu, mam nadzieję, że będzie smakował i dołoży swoje trzy grosze do naszych pysznych Świąt :) Wszystkiego dobrego !
UsuńPyszny makowiec :)
OdpowiedzUsuńProsze o podanie skladnikow na ciasto kruche na blaszkę o wymiarach 25x35.
OdpowiedzUsuńciasto identyczne jak w przepisie "Szarlotka wg siostry Anastazji", w rubryczce "Ciasta z jabłkami"
Usuń