200 gramów śliwek suszonych z pestkami
100 gramów suszonych jabłek
4 suszone gruszki
10 sztuk suszonych moreli
3 goździki
sok z całej pomarańczy
odrobina soku z cytryny
miód, cukier biały lub brązowy do smaku
Owoce przepłukać, wsypać do garnka, zalać około 2 - 2,5 litra wody, dodać goździki, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut, owoce mają być miękkie i napęczniałe.
Pod koniec dodać sok z pomarańczy, cytryny, miód lub cukier do smaku, wymieszać, ostudzić (choć przyznam, że wolę go na ciepło). :))
Na końcu przecedzić przez gęste sitko i gotowe.
Robie taki sam jest przepyszny pozdrawiam agnieszka
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się go doczekać. Uwielbiam tako kompot.
OdpowiedzUsuńPani Ewo z Pani złotych rączek wszystko smakuje wybornie,nawet kompot Wigilijny przed którym zawsze się wzbraniałem......WESOŁYCH ŚWIĄT (FILIP)
OdpowiedzUsuńhahahhaa, powiem Ci (jestem Ewa), że ten kompot to była zmora mojego dzieciństwa :DDD, psu pod stołem dawałam, do kwiatków wylewałam :D, a to dlatego, że w moim rodzinnym domu do kompotu dodawało się anyżu, którego szczerze do dziś nie cierpię, po odjęciu tego składnika stwierdzam, to jest pyszne, zwłaszcza z sokiem pomarańczowym, który nadaje posmaczku egzotyki, Filipie Wesołych, rodzinnych i wgl cudownych Świąt życzę Tobie i Twoim bliskim !
UsuńPani Ewo przez ostatni rok była Pani moją inspiracja,moim mentorem i nauczycielem,z pani bloga zaczerpnęłam wiele przepisów na wspaniałe dania,oraz w końcu nauczyłam się piec,dzięki Pani znowu zaczęło mi się chcieć gotować a w mojej kuchni zrobiło się bardzo smacznie za co chciałabym Pani bardzooooo podziękować.ps.Wszystkiego Najlepszego z okazji imienin oraz Zdrowych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia dla Pani i bliskich życzy Gosia.
OdpowiedzUsuńKochana Gosiu, jestem Ewa :)), czuję się ogromnie zaszczycona, dziękuję bardzo, Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny, ściskam Was mocno !
UsuńNie znoszę go ;)
OdpowiedzUsuń