Jeśli lubicie wilgotne, maślane ciasta z dużą ilością owoców, to ciacho jest dla Was ! :)
Szybko powstaje i szybko znika, a jak pachnie ! :)
ciasto kruche:
280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
150 gramów zimnego masła
4 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
zalewa:
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
80 gramów cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
2 jaja
dodatkowo:
około 450 gramów śliwek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić jajo, wyrobić szybko kruche ciasto. Ciasta nie wkładamy do lodówki.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, po bokach zostawić 1,5 cm rancik, ciasto nakłuć w wielu miejscach.
Wypestkowane śliwki poukładać na cieście w ten oto sposób:
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 15 minut.
W tym czasie wszystkie składniki zalewy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
Po upływie w/w czasu otwieramy piekarnik, ciasto zalewamy masą śmietanowo - jajeczną.
Pieczemy dalej około 45 minut, do zezłocenia zalewy.
Ostatnie 10 minut możemy przejść na termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Ciasto kroimy całkowicie ostudzone.
Wygląda przepysznie! Wilgotne ciasta z owocami są jednymi z moich ulubionych ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
oj tak! uwielbiam takie ciacha:) pycha
OdpowiedzUsuńo jezu... idę piec :D
OdpowiedzUsuńhahahaha, polecam :)
Usuńpyszności dziękuję za przepis pozdrawiam :>
Usuńdziękuję bardzo za komentarz i cieszę się, że smakowało :)
UsuńWitam! Czy zamiast masła może być margaryna?
OdpowiedzUsuńpewnie, że może ! :)
UsuńDziękuję :) zaraz biorę się za pieczenie mam nadzieję że wyjdzie bo śmietanę tez mam taką od krówki naturalna :p
Usuńpewnie, że wyjdzie, zazdroszczę tego naturalnego cuda ! daj znać :)
UsuńWyszło bardzo dobre mimo margaryny i swojskie j smietany :) słodkie ciasto i kwaskowate śliwki, bardziej jak tarta bo wysokie mi nie wyszło ale wielki plus za to jak szybko się robi:) jeszcze musze spróbować wersje z malinami. Pozdrawiam a.
OdpowiedzUsuńz malinami będzie równie smaczne, nie jest to wysokie ciacho, dziękuję za komentarz :)
UsuńMniam, wygląda pysznie :) Musiałabym takie upiec mojej Mamie - zakochałaby się!
OdpowiedzUsuńSliweczki zakupione...takze jutro bede piekla to cudo...Ewuniu mam male pytanko...mam smietane gesta 36% nie bedzie za tlusta...a moze dodac troche mleka do niej...poradz mi prosze...pozdrawiam cieplutenko :-)))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, rozcieńcz sobie 1/3 całości mlekiem, bo faktycznie 36 to zbyt gęsta będzie
UsuńBardzo dziekuje Ewuniu...dam znaka jak wyszlo :-)
Usuńok, będę czekać, ściskam Irenko :-*
Usuńupieczone...skonsumowane...i przeeeeepyyyyszne...rany!!!! i to jak...dziekuje Ewuniu :)))...pozdrawiam i milej niedzieli zycze:)))
UsuńIrenko, cieszę się ogromnie, buziaki ! :)
UsuńGenialne ciasto! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńjeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem, jak piec na końcu?
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Dzisiaj upieklam i wyszło boskie :)
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że będzie takie rewelacyjne (choć musiałam baaardzo długo piec - ok. 1,5 godziny!). Mąż błaga mnie o następne (zniknęło w 1 dzień). Smakuje jak sernik. Naprawdę wspaniałe!
OdpowiedzUsuńo matko ! to faktycznie długo, chyba wszystko zależy od piekarnika, cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz :)
UsuńA czy do ciasta nie trzeba dodac moze troszeczke wody? Mi wyszlo bardzo suche I kruche ze nie moglem jego rozlozyc na brytwannie. Dodalem 3 lyzki wody to wtedy sie zlepilo na jednosc I moglem rozlozyc.
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od wilgotności mąki, wielkości jajek itd, jeśli jest taka sytuacja, że ciasto się sypie wtedy najlepiej dodać kwaśnej śmietany 18%
UsuńJak znajde jeszcze gdzies sliwki to sprobuje jeszcze jedny raz. Dziekuje za poradzenie.
OdpowiedzUsuńRobiłam je nie raz- z czystym sumieniem mogę polecić :) Jest mega pyszne. U mnie schodzi całe zanim na dobre wystygnie :D Chyba zacznę robić w większej blaszce z podwójnej porcji :D :D :D
OdpowiedzUsuńogromnie mnie to cieszy, dziękuję !
UsuńA blacha 25x36 moze byc czy za duza??
OdpowiedzUsuńza duża, zdecydowanie, do takiego wymiary trzeba podwoić składniki
UsuńCiasto wspaniałe i proste w wykonaniu.Fakt piecze się długo ,potem powinno wystygnąć ,ale znika w oka mgnieniu.Jedno to za mało :) Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńzapoznałam się z przepisem teraz czas na dzieło pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrobiłem i faktycznie szybko zniknęło ☺
OdpowiedzUsuń