Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto "Diabełek"

poniedziałek, 12 maja 2014

ciasto "Diabełek"

Ciasto jest po prostu szatańsko pyszne i diabolicznie kaloryczne, ale co tam, pyyyycha :)





biszkopt jasny:
3 jaja
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

mały słoiczek nutelli (240 gramów)

ciasto bakaliowe:
2 białka
0,5 szklanki (60 gramów) drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
50 gramów wiórków kokosowych
50 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru pudru
50 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach

masa budyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru (40 gramów)
4 łyżki cukru
125 gramów masła
1,5 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

ciemny biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa mascarpone:
250 gramów serka mascarpone
100 gramów białej czekolady
dodatkowo:
4 łyżki ciemnego kakao

Jasny biszkopt.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić. Równomiernie posmarować nutellą. Jeśli stała w lodówce, lekko ją podgrzać, aby łatwo dała się rozprowadzać.

Ciemny biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. 
Ciasto bakaliowe.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników, wsypać bakalie i startą czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni, papier odkleić dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
Posmarowany masą czekoladową jasny biszkopt przykryć ciastem bakaliowym, lekko docisnąć.

Masa budyniowa:
1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić budyń z dodatkową łyżeczką mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Ugotować budyń (będzie dość gęsty). Jeszcze gorący wyłożyć na ciasto bakaliowe, wygładzić powierzchnię. Przykryć ciemnym biszkoptem. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej, utrzeć z serkiem mascarpone na gładką masę. Następnie posmarować nią ciemny biszkopt, wygładzić powierzchnię, posypać ciemnym kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.







38 komentarzy:

  1. istne niebo w gębie:d wygląda bosko! zachwyciłaś mnie tym ciachem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))), Antenko, bardzo polecam, pyszności ! :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Aż się pośliniłam oglądając to ciacho, rewelacyjne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciacho jest super, polecam bardzo :)

      Usuń
  3. Z tymi warstwami nazwałabym je "pszczółka" ;) Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co tam kalorie... i tak warto :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj diablico i kusicielko :) Jest tam gdzieś wolne mieszkanie koło Ciebie?? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a pewnie, że jest, obok w klatce :)))

      Usuń
  6. I nie dodałaś, że jest nieziemsko piękne i apetyczne :) Rany, jak ja uwielbiam takie ciasta...właśnie te najbardziej kaloryczne są najpyszniejsze...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne! Zapisałam do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle w nim koloru i smaku, że nie wiem jak można by się oprzeć mając je na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda naprawdę rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie dodaj, że jest genialne, bo ma trzy zalety: piękne, smaczne, kuszące ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Coz za cudo Ewciu wyszlo znowu z Twoich genialnych raczek :))).... tak mnie kusi, zeby zrobic je na Dzien Mamy ... pozdrawiam cieplutko:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, miałam wenę twórczą w piątek o 2 nad ranem :)))), na Dzień Mamy - idealne, całuję Kochana ! :)

      Usuń
  13. Wygląda genialnie! Zapisuję, żeby je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój jasny biszkopt wyszedł trochę gumowaty.... Co mogło pójść nie tak? Dodam że temperatura piekarnika była ok...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co to znaczy "gumowaty", niedopieczony?

      Usuń
    2. Nie, wypiekł się ale był twardy jak guma, za to biszkopt z kakao był pulchny, idealny.

      Usuń
  15. witam, czy można upiec w zwykłej formie ? proporcje składników byłyby dobre na jaką wielkośc foremki ? :) pozdrawiam Kasia ;) prosze o odp....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, żeby upiec go w foremce 25x38 cm trzeba by było podwoić proporcje, te, które są wymienione nawet nie wystarczą na kwadratową o boku 24 cm, tzn ciasto byłoby marnie niskie, a wiadomo wtedy efekt nie te co trzeba, jaką masz foremkę to coś wymyślimy ;-)

      Usuń
  16. Ewo ciasto wyglada cudownie. Mam pytanko moja blaszka ma wymiary 21x32 czy musze podwoic propocje czy wystarszy upiec wiekszy biszkopt? Twoje ciasta sa swietne nie wiem na ktore sie zdecydowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmmm, oba biszkopty z 4 jajek najlepiej, ciasto bakaliowe z 1,5 porcji, a masa budyniowa podwójna, tak będzie super, jakbyś miała kłopot z dokładnymi proporcjami, pomogę

      Usuń
    2. a masę mascarpone też z 1,5 porcji

      Usuń
  17. Dzieki za pomoc pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. witam.jesli dobrze zrozumialam to nutela smaruje jSNY BISZKOPT?

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie proporcje na tortownice 28 cm? Wystarcza te podane, czy będzie za ubogo....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie za ubogo, wszystkie składniki razy 1,5 jakby co, pomogę

      Usuń
    2. Bardzo proszę , czasem człowiekowi jest potrzebna podpowiedz ;) jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to podaj te proporcje, dziękuje i pozdrawiam

      Usuń
    3. biszkopt jasny:
      5 jajek
      6 kopiastych łyżek cukru
      3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


      mały słoiczek nutelli (240 gramów)

      ciasto bakaliowe:
      5 białek
      3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
      70 gramów wiórków kokosowych
      80 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)
      2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      0,5 szklanki cukru pudru
      70 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach


      masa budyniowa:
      2 budynie waniliowe bez cukru (40 gramów)
      8 łyżek cukru
      250 gramów masła
      3 szklanki mleka
      2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

      ciemny biszkopt:
      5 jaj
      4 łyżki mąki pszennej tortowej
      6 łyżek cukru
      2 płaskie łyżki ciemnego kakao
      0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


      masa mascarpone:
      350 - 400 gramów serka mascarpone
      150 gramów białej czekolady

      dodatkowo:
      5 łyżek ciemnego kakao


      no i mamy ładne proporcje na wysokie ciacho na tortownicę 28 cm :)))
      robimy dokładnie tak samo jak to mniejsze tylko wiadomo, zwiększamy proporcje do podanych, w razie pytań, jestem :)
      koniecznie czekam na wieści jak smakowało

      Usuń
  20. Dziękuje za pomoc, za tydzień urodziny mojej córci więc już niebawem spróbuje tego diabelsko pysznego torciku i dam znać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
  21. Zrobilam, myślę za prezentuje się się dobrze , jeśli chodzi o smak to zdanie wśród gości podzielone... Jak dla mnie to wyglądem imponuje , smakowite ale bardzo syte....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)