biszkopt jasny:
3 jaja
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek nutelli (240 gramów)
ciasto bakaliowe:
2 białka
0,5 szklanki (60 gramów) drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
50 gramów wiórków kokosowych
50 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru pudru
50 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach
masa budyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru (40 gramów)
4 łyżki cukru
125 gramów masła
1,5 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
ciemny biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa mascarpone:
250 gramów serka mascarpone
100 gramów białej czekolady
dodatkowo:
4 łyżki ciemnego kakao
Jasny biszkopt.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić. Równomiernie posmarować nutellą. Jeśli stała w lodówce, lekko ją podgrzać, aby łatwo dała się rozprowadzać.
Ciemny biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
Ciasto bakaliowe.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników, wsypać bakalie i startą czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni, papier odkleić dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
Posmarowany masą czekoladową jasny biszkopt przykryć ciastem bakaliowym, lekko docisnąć.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić budyń z dodatkową łyżeczką mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Ugotować budyń (będzie dość gęsty). Jeszcze gorący wyłożyć na ciasto bakaliowe, wygładzić powierzchnię. Przykryć ciemnym biszkoptem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej, utrzeć z serkiem mascarpone na gładką masę. Następnie posmarować nią ciemny biszkopt, wygładzić powierzchnię, posypać ciemnym kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
istne niebo w gębie:d wygląda bosko! zachwyciłaś mnie tym ciachem:D
OdpowiedzUsuń:)))), Antenko, bardzo polecam, pyszności ! :) pozdrawiam :)
UsuńAż się pośliniłam oglądając to ciacho, rewelacyjne!!
OdpowiedzUsuńciacho jest super, polecam bardzo :)
UsuńZ tymi warstwami nazwałabym je "pszczółka" ;) Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńracja, śliczna nazwa ! :)
UsuńCo tam kalorie... i tak warto :D
OdpowiedzUsuńOj diablico i kusicielko :) Jest tam gdzieś wolne mieszkanie koło Ciebie?? :D
OdpowiedzUsuńa pewnie, że jest, obok w klatce :)))
UsuńI nie dodałaś, że jest nieziemsko piękne i apetyczne :) Rany, jak ja uwielbiam takie ciasta...właśnie te najbardziej kaloryczne są najpyszniejsze...
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Zapisałam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńTyle w nim koloru i smaku, że nie wiem jak można by się oprzeć mając je na stole :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie dodaj, że jest genialne, bo ma trzy zalety: piękne, smaczne, kuszące ...
OdpowiedzUsuńCoz za cudo Ewciu wyszlo znowu z Twoich genialnych raczek :))).... tak mnie kusi, zeby zrobic je na Dzien Mamy ... pozdrawiam cieplutko:))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, miałam wenę twórczą w piątek o 2 nad ranem :)))), na Dzień Mamy - idealne, całuję Kochana ! :)
UsuńWygląda genialnie! Zapisuję, żeby je zrobić :)
OdpowiedzUsuńMój jasny biszkopt wyszedł trochę gumowaty.... Co mogło pójść nie tak? Dodam że temperatura piekarnika była ok...
OdpowiedzUsuńco to znaczy "gumowaty", niedopieczony?
UsuńNie, wypiekł się ale był twardy jak guma, za to biszkopt z kakao był pulchny, idealny.
Usuńwitam, czy można upiec w zwykłej formie ? proporcje składników byłyby dobre na jaką wielkośc foremki ? :) pozdrawiam Kasia ;) prosze o odp....
OdpowiedzUsuńKasiu, żeby upiec go w foremce 25x38 cm trzeba by było podwoić proporcje, te, które są wymienione nawet nie wystarczą na kwadratową o boku 24 cm, tzn ciasto byłoby marnie niskie, a wiadomo wtedy efekt nie te co trzeba, jaką masz foremkę to coś wymyślimy ;-)
UsuńEwo ciasto wyglada cudownie. Mam pytanko moja blaszka ma wymiary 21x32 czy musze podwoic propocje czy wystarszy upiec wiekszy biszkopt? Twoje ciasta sa swietne nie wiem na ktore sie zdecydowac
OdpowiedzUsuńhmmmm, oba biszkopty z 4 jajek najlepiej, ciasto bakaliowe z 1,5 porcji, a masa budyniowa podwójna, tak będzie super, jakbyś miała kłopot z dokładnymi proporcjami, pomogę
Usuńa masę mascarpone też z 1,5 porcji
UsuńDzieki za pomoc pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam.jesli dobrze zrozumialam to nutela smaruje jSNY BISZKOPT?
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie
UsuńJakie proporcje na tortownice 28 cm? Wystarcza te podane, czy będzie za ubogo....
OdpowiedzUsuńbędzie za ubogo, wszystkie składniki razy 1,5 jakby co, pomogę
UsuńBardzo proszę , czasem człowiekowi jest potrzebna podpowiedz ;) jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to podaj te proporcje, dziękuje i pozdrawiam
Usuńbiszkopt jasny:
Usuń5 jajek
6 kopiastych łyżek cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek nutelli (240 gramów)
ciasto bakaliowe:
5 białek
3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
70 gramów wiórków kokosowych
80 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru pudru
70 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach
masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru (40 gramów)
8 łyżek cukru
250 gramów masła
3 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
ciemny biszkopt:
5 jaj
4 łyżki mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa mascarpone:
350 - 400 gramów serka mascarpone
150 gramów białej czekolady
dodatkowo:
5 łyżek ciemnego kakao
no i mamy ładne proporcje na wysokie ciacho na tortownicę 28 cm :)))
robimy dokładnie tak samo jak to mniejsze tylko wiadomo, zwiększamy proporcje do podanych, w razie pytań, jestem :)
koniecznie czekam na wieści jak smakowało
Dziękuje za pomoc, za tydzień urodziny mojej córci więc już niebawem spróbuje tego diabelsko pysznego torciku i dam znać ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńZrobilam, myślę za prezentuje się się dobrze , jeśli chodzi o smak to zdanie wśród gości podzielone... Jak dla mnie to wyglądem imponuje , smakowite ale bardzo syte....
OdpowiedzUsuńA dlaczego diabełek?
OdpowiedzUsuńnapisałam o tym we wstępie :)
Usuń