Kotlety, na które trzeba poczekać około 2 dni :))). Mięciuchne, soczyste, panierka posiada cudny kolorek, delikatne w smaku, posmakują również dzieciakom. Przepis od Danusi, z moimi zmianami.
około 8 średnich plastrów schabu bez kości
4 jaja
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy (użyłam pikantnej sarepskiej)
6 łyżek oleju
do bezpośredniego obsypania kotletów:
sól, pieprz
Kotlety myjemy, suszymy, lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na około 60 minut.
Jaja roztrzepujemy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy, wkładamy mięso, pokrywamy je marynatą (musi dotrzeć we wszystkie zakamarki), wkładamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie pokryte marynatą mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron, do zrumienienia. Podajemy z ziemniaczkami, frytkami i ulubioną surówką.
I to jest najlepszy obiad - takie jedzonko lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńmy też :)
UsuńO! Robiłam te schabowe Danusi u z czystym sercem polecam! Były przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuń2 dni powiadasz... ale patrząc na te kotlety wnioskuję, że warto. Zachęcające :)
OdpowiedzUsuńwarto :)
UsuńŚwietny pomysł! Uwielbiam marynować mięso na schabowe, wówczas jest o wiele smaczniejsze. Ale ketchupu jeszcze nie dodawałam. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńMariko, a ja dotąd nie marynowałam, teraz będę regularnie :)
Usuńświetne żarełko muszę spróbować :) akurat na niedzielę będzie :D Jola
OdpowiedzUsuńJoluś, polecam, bo w sumie samo się robi :)
Usuńa wiesz ja często tak marynuję mięso....i to prawda jest pyszne !!
OdpowiedzUsuńano właśnie, trzeba będzie innych wariacji popróbować :)
UsuńA ja schabu jak dotąd nie marynowałam :) Wielki czas spróbować, bo przepysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńHelenko, bardzo polecam, fajna schabowa odmiana :)
Usuńkotlety zachęcają swoim wyglądem, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMoje mięsko już jest w marynacie,dziś będzie na obiad,mniam,mniam!
OdpowiedzUsuń