Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: schabowy marynowany

czwartek, 31 lipca 2014

schabowy marynowany

Kotlety, na które trzeba poczekać około 2 dni :))). Mięciuchne, soczyste, panierka posiada cudny kolorek, delikatne w smaku, posmakują również dzieciakom. Przepis od Danusi, z moimi zmianami.


około 8 średnich plastrów schabu bez kości
4 jaja
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy (użyłam pikantnej sarepskiej)
6 łyżek oleju
do bezpośredniego obsypania kotletów:
sól, pieprz

Kotlety myjemy, suszymy, lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na około 60 minut.
Jaja roztrzepujemy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy, wkładamy mięso, pokrywamy je marynatą (musi dotrzeć we wszystkie zakamarki), wkładamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie pokryte marynatą mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron, do zrumienienia. Podajemy z ziemniaczkami, frytkami i ulubioną surówką.





16 komentarzy:

  1. I to jest najlepszy obiad - takie jedzonko lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Robiłam te schabowe Danusi u z czystym sercem polecam! Były przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. 2 dni powiadasz... ale patrząc na te kotlety wnioskuję, że warto. Zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Uwielbiam marynować mięso na schabowe, wówczas jest o wiele smaczniejsze. Ale ketchupu jeszcze nie dodawałam. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariko, a ja dotąd nie marynowałam, teraz będę regularnie :)

      Usuń
  5. świetne żarełko muszę spróbować :) akurat na niedzielę będzie :D Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joluś, polecam, bo w sumie samo się robi :)

      Usuń
  6. a wiesz ja często tak marynuję mięso....i to prawda jest pyszne !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano właśnie, trzeba będzie innych wariacji popróbować :)

      Usuń
  7. A ja schabu jak dotąd nie marynowałam :) Wielki czas spróbować, bo przepysznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helenko, bardzo polecam, fajna schabowa odmiana :)

      Usuń
  8. kotlety zachęcają swoim wyglądem, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje mięsko już jest w marynacie,dziś będzie na obiad,mniam,mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)