piątek, 3 stycznia 2014

ciasteczka bezowe z orzechami

Leciuteńkie, pełne orzechów ciasteczka są świetnym sposobem na zużycie pozostałych białek po jakimś cieście.



  • 2 białka
  • 200 gramów posiekanych drobno orzechów (ja miałam mieszankę orzechów arachidowych i nerkowców w miodzie)
  • 250 gramów brązowego cukru (może tez być biały)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z cukrem i solą.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier z mąką i solą, delikatnie, ale dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy orzechy i mieszamy, by "rozeszły" się po całości masy.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcję ciasta z ilości 1 łyżeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. 
Uwaga: ciasteczka odklejajmy z papieru dopiero wtedy, gdy ciasteczka lekko przestygną.

Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk.





10 komentarzy:

  1. uwielbiam beziki. takie orzechowe ciasteczka to naprawdę ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszne musiały być, z lekko ciągnącym środkiem... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. środek jest ciągnący przez powiedzmy godzinkę po upieczeniu, potem robią się całe chrupiące :)

      Usuń
  3. Ale pysznie wyglądają. Chętnie takie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ellu, można, w chłodniejszym miejscu do 7 dni, mam na myśli około 15 stopni

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)