Rewelacyjne, prawdziwie domowe ciacho. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodyczą pianki i maślanej kruszonki. Ciasto drożdżowe na 5 żółtkach jest wyjątkowo puszyste i rozpływające się w ustach, bardzo gorąco polecam !! :)
ciasto drożdżowe:
3 pełne i 0,5 szklanki mąki pszennej (można użyć tortowej, ale niekoniecznie)
5 żółtek (z jajek M)
3/4 szklanki mleka w temperaturze ciała
30 gramów drożdży
4 kopiaste łyżki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
1 kopiasta łyżka masła ewentualnie margaryny
szczypta soli
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
szczypta soli
2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów)
kruszonka:
100 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut "do ruszenia".
Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne żółciutkie ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, ale nie za dużo, maksymalnie 2 łyżki.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm smarujemy masłem lub olejem, ciastem (nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm.Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Teraz zabieramy się za rabarbar.
Łodygi dokładnie myjemy, obieramy ze skórki by pozbyć się włókien.
UWAGA: Najlepiej wybrać dość cienkie młode łodyżki, włókien jest w nich najmniej i nie trzeba zdzierać grubej warstwy skórki.
Ja miałam takie średniej grubości, a odpadu zostało sporo.
Obrane łodyżki kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut.
Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku.
W tym momencie dobrze jest również zrobić sobie kruszonkę i odstawić ją do lodówki.
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta.
Teraz zabieramy się za piankę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru (około 4 minut). Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników(nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.
Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię.
Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale zanim to zrobicie najpierw spróbujcie, bo dla mnie było wystarczająco słodkie.
Smacznego ! :)
Cudowne! A ja właśnie jestem posiadaczką pierwszego w tym roku rabarbaru i zamierzałam upiec z nim zwykłą drożdżówkę. Twój przepis Ewuniu mnie zachwycił, a jeszcze bardziej zachwyciły mnie te apetyczne zdjęcia, tak więc będzie drożdżówka z Twojego przepisu. Mam nadzieję, że wyjdzie chociaż w połowie tak piękna jak Twoja! Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńHeluś, wyjdzie jeszcze ładniejsza, jestem tego pewna, miłego i słonecznego dzionka ! :)
UsuńCiasto pieklam . Jest przepyszne. Teraz pieke u rodzicow. Polecam
Usuńwitam, mam pytanie a wagowo to ile to będzie 2,5 szklanki maki i 3/4 szklanki mleka? nie mam takich normalnych szklanek :-(
Usuńjedna szklanka mąki to około 140 gramów, a 3/4 szklanki mleka ma około 190 ml
Usuńbardzo dziekuję :-)
UsuńCzy jesli uzywam suchych drozdzy z torebki to mam je poprostu wymieszac z maka I dalej postepowac wg przepisu?
OdpowiedzUsuńtak, wymieszać po prostu, ale trzeba w tym przypadku dać całą paczuszkę, czyli 7 gramów, p.s. ja nie mam do końca zaufania do tych suszonych
UsuńSuche drozdze uzywalam juz wczesniej do wypiekow drozdzowek I wszystko wyszlo ok.
OdpowiedzUsuńTrudno dostac swieze drozdze w holenderskim sklepie wiec z koniecznosci uzywam drozdzy z torebki. Dziekuje za odpowiedz I pozdrawiam
to inna sprawa pewnie, że rozumiem ! Czekam na wieści jak smakowało !
Usuńwygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentuję wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wyglada smakowicie, nigdy nie robilam takiego ciasta, mam zapytanie o ten proszek budyniowy? Czy to jest zwykly budyn czy cos innego? Pozdr. Iza
OdpowiedzUsuńIzo, najzwyklejszy budyń, byle bez cukru
UsuńDziękuję
Usuńczy to ciasto mogę zrobić z innymi owocami ? wygląda cudownie.....
OdpowiedzUsuńpewnie, że można z każdymi, tylko większe owoce najlepiej pokroic na mniejsze kawałki
UsuńPyszne ciasto, z moją ukochaną kruszonką :)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ bym sobie zjadła kawałeczek takiej drożdżówki... :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam zapach cudowny już nie mogę się doczekać aż wystygnie:) wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńAniu, mam nadzieję, że będzie Wam smakować, czekam na wieści :)
Usuńz rabarbarem był cudowny dziś upiekłam z jabłkami i również pycha Pani Ewo świetny przepis ciasto znika w mgnieniu oka:)
Usuńz truskawkami, brzoskwiniami, śliwkami, będzie szaleństwo, dziękuję !
UsuńWlasnie wyjelam z piekarnika, mialam troche mniejsza blaszke, ciasto bardzo wyroslo. Tylko akurat mialam opiekac mieso na obiad I olsnilo mnie, ze nie dalam oleju do piany. Mam nadzieje, ze smakuje tak wspaniale jak wyglada.
OdpowiedzUsuńono jest wysokie, dobrze, że przy mniejszej foremce nie wyskoczyło na zewnątrz, jakby olej był dodany to na pewno by "wykipiało", także dobrze się stało, w smaku mu nie ubędzie, smacznego ! :)
UsuńWitam. Czy nie za dużo tego mleka do drożdzy bo mi ciasto wyszło bardzo rzadkie i musiałem sporo mąki dodac? Teraz czekam czy ciasto wyrośnie w blaszce.
OdpowiedzUsuńkażda mąka ma inną wilgotność, wyrośnie spokojnie, jeśli rozczyn wyrósł bez problemów
UsuńCiasto w piecu, rośnie pięknie:) a zapach, ja pierdziu, cudowny:) jeszcze 25 minut i....:)
OdpowiedzUsuńi będzie szamanko, ja mam tak z drożdżowym, że muszę jeszcze gorące spróbować :DD, smacznego !
UsuńR E W E L A C J A:)
Usuńsuper !!!! dziękuję ! :)
UsuńWłaśnie wstawiam do piekarnika. Teraz to 50 minut to będzie jak wieczność ;-)
OdpowiedzUsuńna pewno szybko zleci, a zapachy jakie się wydobywają, mmmm :))), ja jestem w trakcie robienia drożdżówek :)
UsuńUpieklam zprobowalam bomba:)
OdpowiedzUsuńPani Ewo prosze o pomoc widzialam ciasto z resztek dzemow ale nie moge go znalezc.Prosze o odkaz.
Dziekuje
dziękuję bardzo za komentarz, cieszę się, że ciacho smakuje, a to z dużą ilością dżemu lub marmolady znajduje się tutaj :
Usuńhttp://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/03/marmoladnik-z-budyniem-i-sonecznikiem-w.html
pozdrawiam serdecznie :)
Ewuniu i ja niemoglam sie doczekac wiec dzis sie skusilam....bede robic z jagodami ale mam mrozone czy je odmrazac...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńtak, koniecznie rozmrozić i na siteczku odsączyć, będzie przepyszne !
Usuńciasto przepyszne, pulchniutkie mniam,mniam...jagody zozmrozilam, ale chyba nie do konca, bo troszke przeciekly, ale to nic i tak smakuje...mialam mniejsza blaszke i balam sie, ze wykipi tak mocno roslo, ale nie bylo tak zle...jak o nim pisze to mi slinka leci...cudowna drozdzowa Ewuniu :)))...pozdrawiam:)
UsuńJak owoce byly mrozone to oczywiscie trzeba je rozmrozic i zeby nie ciekly tak jak piszesz to prosze dodac lyzke maki kartoflanej, ona zagesci sok 😄😊
UsuńZrobiłam ciasto jest przepyszne POLECAM!
OdpowiedzUsuńCIASTO WYSZŁO SUPER , POLECAM TEN PRZEPIS
OdpowiedzUsuńwlasnie wlozylam do piekarnika, zmienilam owoce tzn rabarbar i jablka, piana b smaczna, :)
OdpowiedzUsuńMoje ciasto właśnie jest w piekarniku , pięknie rośnie a jeszcze lepiej pachnie
OdpowiedzUsuńto ja poproszę kawałeczek malutki jak już będzie gotowe :P
UsuńZakochałam się w tym cieście .Jest wspaniałe i nie ma sobie równych .Każdy się nim zachwyca . RARYTAS .Ogromne dzięki za ten przepis .Monika
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, wymyślając je marzyłam o takiej opinii (nie tylko mojej), pozdrawiam serdecznie Moniko :)
UsuńZdecydowanie najlepsze ciasto drożdżowe! Zdecydowanie najlepsze ciasto miesiąca maja! :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie i duże buziaki za tak świetny przepis ciasto poprostu niebo w gębie 💖💖pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo piany z bialek dodalam 1 budyn smietankowy i 1 kisiel cytrynowy no i oczywiscie cukier i olej. Wyszlo super. ;)
OdpowiedzUsuńA i jeszcze jedno pytanie, czy tylko jedna kopiasta łyżka masła wystarczy????w innych przepisach jest nawet kostka lub pół, lubię maślane ciacha:) co powoduje wilgotność drożdżówki, żółtka czy właśnie tłuszcz???
OdpowiedzUsuń1 łyżka masła sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, gdyby było go więcej poszłoby w kierunku kruchego i miałoby większą zwartość, a i ciasto jest baaaardzo maślane ze względu na sporą ilość kruszonki, wg mnie na wilotność mają wpływ bardziej żółtka niż tłuszcz
UsuńA czy to ciasto wychodzi wysokie???zapada się po upieczeniu???
OdpowiedzUsuńPrzy kruchym cieście owoc nakładany jest na piankę w którą się ładnie wtapia a tu inaczej bo pod pianę, czy to ma znaczenie????
wychodzi dość wysokie, zapadło mi się jak na zdjęciu
Usuńtutaj kolejność owoce pianka musi być zachowana
UsuńŚlicznie dziękuje za pomoc dziś będę robić:) jestem tak ciekawa tego ciasta,że szok:)A mąka?jaką dać najlepiej do ciast drożdżowych taka 650 czy może być tortowa?
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam tortową, trzymam kciuki !
UsuńO rany jest już upieczona, ładnie wyrosła,ciut krócej piekłam bo góra zaczynała się przypiekać, a też cała drżę,żeby się nie zapadła podczas krojenia:) ale pozwolę jej całkowicie wystygnąć.Prze warstwę pianki nie widać czy ciasto jest upieczone, a lubię tak kontrolować pieczenie ciasta
OdpowiedzUsuńnastępnym razem kiedy wierzch zbyt szybko łapie można przykryć folia aluminiowa i piec spokojnie dalej
UsuńCiacho wystygło, super wysokie i kuszące, zaczęłam kroić i co????Ciasto drożdżowe upieczone bo widać od boków i spodu, ale czemu pianka rzadka????Brzegi jeszcze jako tako, ale środek mokrawy ciężko to kroić???Mogło dłużej się piec???Ale góra-kruszonka mi się już przypiekała.Co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńpianka zastyga po całkowitym ostygnięciu ciasta, jesli środek jest niedopieczony to widocznie ciacho mogło dłużej się piec
UsuńSuper przepis i ciasto bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPiekłam już nie wiem który raz to WSPANIAŁE ciasto .Zawiozłam na grilla jadąc w gości .Wszyscy prosili o przepis....totalne zaskoczenie że to ciasto drożdżowe , jest po prostu ZNAKOMITE , puszyste i jednocześnie rozpływające się w ustach .Ja piekłam 45 minut ale następnym razem zmniejszę do 40 minut .Pozdrawiam serdecznie. Monika
OdpowiedzUsuńWitam, upiekłam dzisiaj ciasto z uwagi na liczne pochlebne komentarze, ale niestety jestem całkowicie rozczarowana. Ciasto spaliło się całkowicie od spodu! Czas pieczenia jest chyba zdecydowanie za długi.
OdpowiedzUsuńczas pieczenia jest ok tylko dolna grzałka w Pani piekarniku zbyt mocno przypieka
UsuńWitam czy ze sliwkami tez mozna upiec? Jesli tak to przekroic je na pol czy na mniejsze kawalki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak, ze śliwkami też będzie ok, wystarczy na połówki
UsuńWitam, przepis rewelacja :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam taki ale ze śliwkami, bo nie miałam rabarbaru i wyszło super :)
Szkoda, że nie mogę zdjęcia wkleić
a czy z jagodami odsączonymi z soku tez można zrobić?
OdpowiedzUsuńjasne, będzie cudowne, zazdroszczę tych jagódek
OdpowiedzUsuńNo to super:) mogę pożyczyć jeden słoik:)
OdpowiedzUsuńczy olej do piany jest konieczny?
OdpowiedzUsuńolej nadje jej strukturę, lepiej go nie unikać w tym przypadku
OdpowiedzUsuńczy zamiast oleju moze byc oliwa?
OdpowiedzUsuńoczywiście
Usuńsuper dziękuje za wszystkie podpowiedzi...jeszcze tylko pianka i ciasto gotowe do pieczenia...mam nadzieje ze wyjdzie hi hi
OdpowiedzUsuńna pewno będzie pysznie, smacznego !
UsuńWyszło pycha! Niejedno danie czy ciacho z Twojej strony wypróbowałam i każde z nich było wyśmienite. Ja i moja rodzinka dziękujemy Ci za super pomysły i przepisy. ☺
OdpowiedzUsuńJezu jakie to ciasto pyszne,ja zrobilam lukier z kwasnej smietany I cukru pudru i polalam po kruszonce.Wyszlo przepyzne,jeszcze raz dziekuje,ze dzieli sie Pani takimi superowymi przepisami.Pozdrawjam Ella
OdpowiedzUsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasto :) no i okazało się, że to ciasto jest mega przepyszne :):)
a z sąsiadką nie mogłyśmy się nadegustować.
Pozdrawiam
Pychota! Zrobiłam je na mniejszej blaszce ( więc i krócej piekłam) z truskawkami, śliwką i bananem. Wyszło rewelacja, mimo że zawsze muszę coś po swojemu zmodyfikować (mam to po mamie). Uwielbiam Twoje przepisy! :)
OdpowiedzUsuńMOJE ULUBIONE CIASTO DROŻDŻOWE!!!!!pamiętam je jeszcze z czasów dzieciństwa..wakacje u babci i te klimaty.....OLA.
OdpowiedzUsuńA czy można wyrabiać to ciasto mikserem z łopatkami do ciasta? :)
OdpowiedzUsuńtak, oczywiście
OdpowiedzUsuńSuper niech trwa i trwa!
OdpowiedzUsuńpyszniutkie ciasto, mniam :) ja trzymałam krócej 30 min, bo za mocno mój piekarnik piecze :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny,robię to ciasto już któryś raz z rzędu i za każdym razem wychodzi bombowo a muszę zaznaczyć,że do ciast nie mam ręki.Pychotka...będzie na stałe już gościło w moim domu.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto zrobiłam dzisiaj z truskawkami, i pół blach zjedliśmy na ciepło. Co prawda za bardzo podpiekłam bo kruszonka jest bardzo chrupiąca, ale to w niczym nie przeszkadza. Ciasto słodkie, wydaje mi się że z rabarbarem będzie smakowało jeszcze lepiej. Truskawki już dostałam słodkie , więc nie ma tej przełamanej kwaskowatości. Ciasto do ponownego upieczenia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy!
OdpowiedzUsuńRabarbaru nie mam, więc będzie z truskawkami.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)
Uwielbiam Twoje przepisy!
OdpowiedzUsuńRabarbaru nie mam, więc będzie z truskawkami.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)
Polecammmmmm
OdpowiedzUsuńzrobiłam super
Pyszniutkie ciasto, zrobiłam że śliwkami :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło dosyć rzadkie, umordowałem się więc z rozłożeniem go na blaszce... Tym bardziej zwalił mnie efekt końcowy: pyszne, lekkie ciasto nie za słodkie i nie za kwaśne. Zjadłbym sam, ale przychodzi rodzina na odwiedziny
OdpowiedzUsuńTo ciasto to pychotka . Takie zdanie moje i moich gości.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.Pozdrawiam.
Mega mega ciasto robię je z rabarbarem albo z truskawkami następne zrobię z borówkami. Wśród rodziny zrobiło furorę. Jest pyszne....mniam mniam dzieciaki uwielbiają mąż się najeść nie może a jak już teściowi smakowało to jest to ..super pyszne ciasto drożdżowe
OdpowiedzUsuń